fbpx
24 juli 2020

De ontslagronde van week 30

ontslagronde

De arbeidsmarkt maakt door de coronacrisis roerige tijden door. Daarbij zijn ontslagrondes onvermijdelijk. In onze rubriek ‘De ontslagronde’ maken we wekelijks een lijst van werkgevers en sectoren waar de grote klappen vallen. Iedere maand vullen we die lijst aan met statistieken van het CBS. 

Afgelopen week kwamen veel mensen op straat te staan vanwege reorganisaties bij verschillende bedrijven. Tot nu toe maakten veel werkgevers gebruik van subsidies van de overheid. Om voor die steun in aanmerking te komen, mochten ze hun werknemers niet ontslaan.

Nu veel bedrijven hun deuren weer geopend hebben, willen ze niet langer afhankelijk blijven van overheidssteun. Van de werkgevers die gebruik maakten van het eerste steunpakket, heeft tot nu toe maar een vierde zich aangemeld voor het tweede. Werkgevers die eerder steun ontvingen en daarom geen ontslagen uitdeelden, mogen vanaf nu dus wel mensen op straat zetten. Volgens de NRC is dat de belangrijkste reden voor ontslagen die nu en in de nabije toekomst vallen.

Maandcijfers CBS (74.000 ontslagen)

Uit cijfers van het CBS blijkt dat afgelopen maand in totaal 74.000 mensen hun baan kwijtraakten. Het aantal werklozen in Nederland groeit daarmee naar 404.000, dat is 4,3 procent van de beroepsbevolking.

In maart, voordat de gevolgen van de coronacrisis op de arbeidsmarkt zichtbaar waren, was het aantal werklozen in Nederland nog slechts 273.000. Het aantal werklozen is sinds het begin van de coronacrisis dus enorm toegenomen: 131.000 mensen verloren tijdens de crisis hun baan.

La Place (480 ontslagen)

Een ontslagronde vond deze week onder andere plaats bij La Place: de restaurantketen sloot een kwart van zijn filialen. Daarmee gingen 480 banen verloren. “In de anderhalve meter samenleving moeten we duidelijke keuzes maken”, zei Ton van Veen, financieel directeur van moederbedrijf Jumbo, in de Telegraaf.

Fokker (tientallen ontslagen)

Vakbond FNV liet afgelopen dinsdag weten dat bij vliegtuigonderdelenfabrikant Fokker tientallen banen gaan verdwijnen. Dat heeft alles te maken met het instorten van de luchtvaartindustrie als gevolg van de coronacrisis. Bij Fokker zelf hebben ze het liever niet over de ontslagen. Een woordvoerder van het bedrijf laat NRC weten dat het om een “versnelling van een eerder aangekondigde transformatie gaat”.

G-Star (150 ontslagen)

Het Nederlandse modemerk G-Star liet bij een ontslagronde deze week 1 op de 10 medewerkers weggaan. Aangezien het hoofdkantoor van G-Star in Amsterdam staat, valt het overgrote deel van die ontslagen in Nederland. In totaal verliezen 150 mensen in Nederland hun baan bij het fashionmerk. In het persbericht legt het bedrijf uit zich vanwege de coronamaatregelen te gaan focussen op de online verkoop van kleding.

Sodexo (800 ontslagen)

Ook cateraar Sodexo maakte bekend 800 van zijn 3000 medewerkers te ontslaan als gevolg van de coronacrisis. Het overgrote deel van die ontslagen valt bij het cateringbedrijf zelf, daarnaast verdwijnen er banen bij bijvoorbeeld de receptiedienst. De ontslagen bij Soxedo maken deel uit van een ontslaggolf in de catering.

Vakbond FNV verwacht dat van de 17.000 banen in de contractcatering – denk daarbij aan bedrijfskantines – er 4000 voorgoed zullen verdwijnen.

Tweede golf ontslagronden aanstaande

Tot slot kondigde vakbond CNV deze week aan dat ze een tweede golf aan ontslagronden in de algemene banenmarkt zien aankomen. “De eerste golf was in de horeca en in de winkelstraten,” vertelt CNV-voorzitten Piet Fortuin aan BNR. “In de tweede golf zien we dat in de Metaal en Techniek, de Chemie en de toelevering een sterke toename aan ontslagen ontstaan.” Fortuin verwacht dat ontslagronden in het derde en vierde kwartaal van 2020 zullen vallen.