fbpx
31 juli 2020

De ontslagronde van week 31

ontslagronde

De arbeidsmarkt maakt door de coronacrisis roerige tijden door. Daarbij zijn ontslagrondes onvermijdelijk. In onze rubriek ‘De ontslagronde’ maken we wekelijks een lijst van werkgevers en sectoren waar de grote klappen vallen. Iedere maand vullen we die lijst aan met statistieken van het CBS. 

Een echt grote ontslagronde bleef uit in week 31. Dat komt met name omdat bedrijven die werknemers op straat wilden zetten, dat de afgelopen twee weken al deden.

Alhoewel in juni de ontslagboete verviel voor werkgevers die gebruik maakten van overheidssteun, duurde het even voordat die werkgevers ook daadwerkelijk ontslagen aankondigden. Bedrijven hadden een paar weken de tijd nodig om tot beslissingen daarover te komen. De afgelopen weken volgden de gevreesde ontslagrondes wel. Zo vielen er in week 30 een aantal flinke klappen op de arbeidsmarkt.

De hierboven genoemde ontslagboete zorgde ervoor dat in maart, april en mei werkgevers die overheidssteun kregen en toch ontslagen uitdeelden, de salarissubsidie voor hun ontslagen werknemers moesten terugbetalen. Daar kwam een ontslagboete van 50% bovenop.

Toen die ontslagboete in juni verviel en er voor werkgevers een stuk minder zware boete werd ingevoerd, was de verwachting dat er meteen grote ontslagrondes zouden vallen. Die lieten uiteindelijk dus nog een maand op zich wachten. De kans dat ze na deze week opnieuw toenemen, is groot. Veel werkgevers zijn nog steeds aan het nadenken over hun reorganisaties.

KLM (4500 – 5000)

Alhoewel het deze week over het algemeen rustig bleef, kondigde KLM aan  meer dan 4500 werknemers op straat te zetten. Op dinsdag maakte de luchtvaartmaatschappij al aan alle vakbonden duidelijk dat het ging reorganiseren. Op vrijdag maakte KLM meer details bekend: tussen de 4500 en 5000 mensen verliezen hun baan. Daarvan hadden 1500 mensen een tijdelijk contract dat nu beëindigd wordt. 

Eind juni kreeg KLM nog een steunpakket ter waarde van 3,4 miljard euro van de overheid. Dat pakket bestond uit een directe lening van 1 miljard en een garantie van 2,4 miljard voor commerciële leningen.

Luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld hebben het door de coronacrisis erg lastig. Omdat veel overheden vliegreizen op dit moment sterk afraden of zelfs verbieden, zag luchthaven Schiphol in maart een daling in zijn reizigers van 97%.

AB Werkt (19)

Ook op regionaal niveau vallen hier en daar ontslagen. Zo maakte AB Werkt, een uitzendbureau in agro, food, productiewerk en groenvoorziening, bekend 19 mensen op straat te zetten. Het uitzendbureau uit Roermond had in 2019 al teleurstellende cijfers en wordt door de coronacrisis extra hard geraakt.