fbpx
7 augustus 2020

De ontslagronde van week 32

ontslagronde

De arbeidsmarkt maakt door de coronacrisis roerige tijden door. Daarbij zijn ontslagrondes onvermijdelijk. In onze rubriek ‘De ontslagronde’ maken we wekelijks een lijst van werkgevers en sectoren waar de grote klappen vallen. Iedere maand vullen we die lijst aan met statistieken van het CBS. 

Het is geen verrassing dat er deze week, net als twee weken geleden, opnieuw een groot aantal ontslagen viel. Vlak na de coronacrisis konden veel werkgevers hun personeel met overheidssteun binnenboord houden. Maar nu de meeste bedrijven over de eerste schrik heen zijn en hun productie aan de nieuwe vraag hebben aangepast, kondigen ze stuk voor stuk een ontslagronde aan.

Ondanks de vele ontslagen, blijft het werkloosheidscijfer in Nederland steken op slechts 3,5%. Sandra Phlippen, hoofdeconoom bij de ABN Amro, voorspelt dat de werkloosheid verder zal stijgen, maar niet boven de 7,5% zal uitkomen. Dat laat ze weten aan het Financieel Dagblad.

Bovendien verwacht ze dat zo’n dieptepunt pas in 2021 bereikt zal worden. “Dankzij overheidsmaatregelen ontwikkelt ons werkloosheidscijfer zich geleidelijk. Door de NOW-regeling kregen en krijgen 1,7 miljoen werknemers hun loon deels door de overheid betaald en hoeven zij niet ontslagen te worden,” aldus Phlippen.

Booking.com (nog niet duidelijk)

Een van de bedrijven waar deze week een ontslagronde werd aangekondigd was Booking.com. De in Nederland opgerichte multinational kondigde aan een kwart van zijn personeel op straat te zetten. Booking.com heeft in totaal 17.500 werknemers in dienst. 5.500 van hen werken in Nederland. Alhoewel Booking.com nog niet bekend wilde maken in welke landen en op welke afdelingen er precies banen verdwijnen, liet een woordvoerder aan RTL weten dat ook Nederlandse werknemers op straat komen te staan.

Booking.com biedt een platform waarop mensen hotels kunnen vergelijken en boeken. Vooral internationale reizigers die niet goed thuis zijn in het gebied waar ze naartoe reizen, maken gebruik van de dienst. Doordat het internationale vliegverkeer door de coronacrisis zo goed als stil kwam te liggen, viel het verdienmodel van Booking.com weg. Het bedrijf maakte erdoor in het eerste kwartaal een verlies €590 miljoen.

Damen Shipyards Group (173 ontslagen)

Ook bij de Gorcumse scheepsbouwer Damen Shipyards werd een flinke klap aangekondigd: het bedrijf gaat 173 werknemers ontslaan. Dat werd deze week bekend gemaakt. De banen zullen verdwijnen op het hoofdkantoor in Gorinchem, maar ook op de werven in Schiedam en Bergum.

“Een deel van de banen verdwijnt door natuurlijk verloop, maar we sluiten gedwongen ontslagen niet uit”, zegt Damen-woordvoerder Rick van de Weg tegen het Algemeen Dagblad. “Doordat we nog in overleg met de vakbonden en de ondernemingsraad zijn, staat nog niets definitief vast.”

Het bedrijf was al verlieslijdend voor de coronacrisis, dat kwam mede doordat een aantal grote projecten veel duurder uitviel dan verwacht. Door de coronacrisis ziet Damen Shipyards de orders nu verder teruglopen. Daardoor wordt het bedrijf gedwongen van meer werknemers afscheid te nemen.

Bolidt (45 ontslagen)

Niet alleen multinationals, maar ook regionale bedrijven delen ontslagen uit. Vloerenproducent Bolidt, een familiebedrijf uit Hendrik-Ido-Ambacht, kan erover meepraten. Deze week maakte het bedrijf bekend dat het 45 medewerkers in Nederland op straat zet. Ook verliezen tien werknemers van Bolidt in het buitenland hun baan.

Bolidt ziet zich daartoe gedwongen omdat het voor een groot del afhankelijk is van de cruiseschipindustrie. Het bedrijf maakt voor die industrie prefabdekken, meldt het Financieel Dagblad. Nu door de coronacrisis er nagenoeg geen cruiseschip meer vertrekt, ziet Bolidt fors minder opdrachten.