fbpx
21 augustus 2020

De ontslagronde van week 34

ontslagronde

De arbeidsmarkt maakt door de coronacrisis roerige tijden door. Daarbij zijn ontslagrondes onvermijdelijk. In onze rubriek ‘De ontslagronde’ maken we wekelijks een lijst van werkgevers en sectoren waar de grote klappen vallen. Iedere maand vullen we die lijst aan met statistieken van het CBS. 

In juli waren er in Nederland in totaal 419 duizend mensen werkloos. Dat meldde het CBS gisteren. De afgelopen drie maanden kwamen er iedere maand gemiddeld 35 duizend werklozen bij.

Het aantal werkenden nam tegelijkertijd toe. Daardoor groeide het totaalaantal werklozen iedere maand uiteindelijk slechts met 8 duizend. In totaal is nu 4,5% van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos.

Rotterdam Ahoy (meer dan 100 ontslagen)

De enige écht grote ontslagronde viel deze week bij Rotterdam Ahoy. De evenementlocatie kondigde vanwege het uitblijven van festivals en concerten meer dan 100 ontslagen aan. In totaal werken er 270 mensen bij het bedrijf; de NRC schrijft daarom dat 40% van de Ahoy-werknemers op straat worden gezet.

Ahoy-topvrouw Jolanda Jansen heeft het in het NRC-artikel over een „pijnlijke ingreep” die nodig is om de „continuïteit van Rotterdam Ahoy te kunnen waarborgen”.

In De ontslagronde van week 33 schreven we al dat bedrijven in de evenementensector het door de coronacrisis ongekend lastig hebben. Toen dat stuk online ging, had evenement- en concertorganisator Friendly Fire net bekend gemaakt een derde van zijn personeel te zullen ontslaan.

NRF (32 ontslagen)

Koelproductenfabrikant NRF gaat 32 mensen ontslaan bij zijn fabriek in het Noord-Brabantse Mill. Dat maakte de B.V. afgelopen woensdag bekend. De ontslagen zijn het gevolg van de beslissing om “te gaan investeren in groeimarkten”, zo laat het bedrijf weten. De productie van aluminiumradiateurs in Nederland past daar niet bij, het is simpelweg te duur. Een deel van de productie wordt nu stopgezet, terwijl een ander deel verhuisd naar Polen.

Aan Kliknieuws.nl vertelt NRF-directeur Frank Toebes dat de ontslagen niets te maken hebben met de coronacrisis. “We hebben in juni en juli een recordomzet gedraaid.”

De plannen voor de verhuizing zijn puur gericht op het toekomstbestendig maken van de industriële tak. Daarvoor is een lagere kostenpost nodig. “Dat kunnen we in Nederland niet realiseren”, weet Toebes.

Micro Fashion (13 ontslagen)

Modebedrijf Micro Fashion liet deze week weten 13 werknemers op straat te zullen zetten. De ontslagen vallen allemaal op het hoofdkantoor in Capelle aan den IJssel.

Het fashionbedrijf, dat onder meer zaken als Prufuomo en Michaelis onder zijn hoede heeft, liet eerder al tijdelijke contracten ontbinden bij zijn winkels in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Lelystad. Micro Fashion zegt dat het hard wordt geraakt door de coronacrisis. Die heeft volgens het bedrijf gezorgd voor een afname in de vraag naar formele kleding.