fbpx
4 september 2020

De ontslagronde van week 36

ontslagronde

De arbeidsmarkt maakt door de coronacrisis roerige tijden door. Daarbij zijn ontslagrondes onvermijdelijk. In onze rubriek ‘De ontslagronde’ maken we wekelijks een lijst van werkgevers en sectoren waar de grote klappen vallen. Iedere maand vullen we die lijst aan met statistieken van het CBS. 

Het blijft in Nederland ontslagen regenen. Ook deze week kregen honderden mensen te horen dat ze hun baan gaan verliezen. Soms, maar lang niet altijd, zijn de ontslagen waarover we hier schrijven het gevolg van de coronacrisis. Ben jij ook je baan verloren vanwege de crisis? Dan is het AD is naar jou op zoek!

DSM (170 ontslagen)

We trappen de ontslagronde deze week af bij chemiebedrijf DSM. Daar verdwijnen in totaal 170 arbeidsplaatsen. Volgens de onderneming heeft dat alles te maken met de veranderende markt, de coronacrisis zou dit proces slechts hebben versneld.

Van de 170 banen die worden geschrapt, gebeurt dat bij 80 via een gedwongen ontslag. In Sittard-Geleen verdwijnen 120 banen, de overige 50 banen worden geschrapt in Delft. Ook over de landsgrenzen verliezen 20 mensen die werkzaam zijn bij DSM hun baan.

DSM zag in het eerste halfjaar van 2020 de omzet met 1% dalen, schrijft Nu.nl.

Fisher Farma (85 ontslagen)

Het in Lelystad gevestigde farmaceutische bedrijf Fisher Farma gaat sluiten. Het personeel is daarover afgelopen maandag ingelicht, schrijft De Stentor. Van de huidige werknemers komen nu 85 mensen op straat te staan. De overige 25 mogen bij zusterbedrijf Medcor aan de slag.

“Het is een heftig besluit”, laat Judith Jansen van de Mosadex Groep in Den Bosch, waar Fisher Farma onder valt, optekenen in het artikel van De Stentor. “We kunnen simpelweg niets meer verdienen op onze producten.”

Dat het verdienmodel van Fisher Farma is weggevallen, komt omdat de Nederlandse regering de maximumprijs van bepaalde medicijnen naar beneden heeft bijgesteld. De mensen die door het wegvallen van Fisher Farma hun baan verliezen, worden begeleid naar nieuw werk.

Openbare Bibliotheek Amsterdam (nog niet bekend)

Het laatste woord van deze ontslagronde is aan de Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA). Alhoewel het op dit moment nog niet bekend is hoeveel mensen daar hun baan verliezen, staat vast dat een ontslagronde voor de deur staat.

Het Parool schrijft maandag dat de OBA een tekort van 2,5 miljoen euro moet wegwerken. In de krant vertelt OBA-directeur Martin Berendse dat gedwongen ontslagen daarbij niet uit te sluiten zijn en dat hij zijn 300 medewerkers daarvan op de hoogte heeft gebracht.

“We praten over twintig formatieplaatsen. Omdat veel van onze medewerkers in deeltijd werken, zal het aantal betrokken mensen uiteindelijk groter zijn. Het gaat niet lukken om de operatie helemaal via natuurlijk verloop uit te voeren. Hopelijk kunnen we afspraken maken, maar ik kan gedwongen ontslagen helaas niet uitsluiten”, aldus Berendse in Het Parool.

Zo vind je een baan