fbpx
11 september 2020

De ontslagronde van week 37

ontslagronde

De arbeidsmarkt maakt door de coronacrisis roerige tijden door. Daarbij zijn ontslagrondes onvermijdelijk. In onze rubriek ‘De ontslagronde’ maken we wekelijks een lijst van werkgevers en sectoren waar de grote klappen vallen. Iedere maand vullen we die lijst aan met statistieken van het CBS. 

Welkom in de ontslagronde van week 37. Er vielen deze week opvallend veel ontslagen die niets met het coronavirus van doen hadden. Daarmee krijgen werknemers die de corona-ontslagdans ontsprongen een waarschuwing dat ze hun baan niet per definitie zeker zijn.

Cijfers die Sollicitatiedokter deze week presenteerde, onderstrepen dat gevoel. Uit het onderzoek bleek dat 1 op de 10 Nederlanders nog altijd bang is binnen een jaar zijn of haar baan te verliezen.

Vivat (400 tot 500 ontslagen)

Verzekeraar Vivat trapt de ontslagronde deze week af. Het bedrijf kondigde woensdag aan dat het in de komende drie jaar maar liefst 400 tot 500 banen gaat schrappen.

Volgens de NRC wil het bedrijf – dat nu zo’n 2200 mensen in dienst heeft – al langer van strategie wisselen. Het gaat zich focussen op pensioenen en daarom een simpelere organisatie op poten zetten. Daarbij ziet de Vivat-leiding de mogelijkheid om flink op kosten te besparen. Een gigantische ontslagronde – waarbij meer dan 30% van het huidige Vivat-personeel op straat komt te staan – is daarbij noodzakelijk.

Een deel van de banen zal verdwijnen via natuurlijk verloop, maar er zullen onvermijdelijk ook gedwongen ontslagen vallen.

Diergaarde Blijdorp (40 tot 50 ontslagen)

Vanwege de coronacrisis moesten niet alleen restaurants, voetbalstadions en theaters gesloten blijven. Ook dierentuinen mochten hun deuren een tijd lang niet meer openen. Bij Diergaarde Blijdorp in Rotterdam kunnen ze erover meepraten. De dierentuin liep vele miljoenen euro’s mis door de coronacrisis. Daarom moet nu een kwart van zijn medewerkers op zoek naar een nieuwe baan.

Op dit moment werken er nog 180 mensen met de dieren in Blijdorp. Na de ontslagronde zullen dat er nog zo’n 130 zijn. 40 tot 50 mensen raken hun baan dus kwijt.

Het is niet voor het eerst dat de diergaarde slecht nieuws voor zijn tanden krijgt, meldt RTL. De bezoekersaantallen van de dierentuin kelderde al jaren terwijl de vaste kosten door bleven gaan.

Unis Group (20 ontslagen)

Ook op lokaal niveau kondigde een bedrijf deze week weer een ontslagronde aan. Dit keer was het de beurt aan Unis Group in het Friese Grou. Het bedrijf, dat handelt in industriële elektronica, zet al zijn 20 telemarketeers op straat. Dat meldt de Leeuwarder Courant.

“De ontslagen hebben niets met de gevolgen van het coronavirus te maken”, vertelt Unis-directeur Peter de Vries aan de LC. “Klanten bellen is een achterhaalde vorm van acquisitie. Het is triest, maar we kunnen niet doorgaan met iets dat niet meer werkt,” verklaart hij. Het bedrijf begint nu in plaats ervan een webshop in 20 talen waar Unis-klanten direct hun producten kunnen bestellen.

Zo vind je een baan

Op zoek naar de beste sollicitatietips voor je volgende sollicitatiegesprek? Je vindt ze in ‘Zo vind je een baan’ van Dorien Waasdorp. Nu met flinke korting verkrijgbaar in onze webshop!