fbpx
18 september 2020

De ontslagronde van week 38

ontslagronde

De arbeidsmarkt maakt door de coronacrisis roerige tijden door. Daarbij zijn ontslagrondes onvermijdelijk. In onze rubriek ‘De ontslagronde’ maken we wekelijks een lijst van werkgevers en sectoren waar de grote klappen vallen. Iedere maand vullen we die lijst aan met statistieken van het CBS. 

De werkloosheid is in augustus nauwelijks gestegen. Dat maakte het CBS gisteren bekend. In totaal waren er in augustus 426 duizend mensen werkloos, het gaat daarbij om 4,6% van de beroepsbevolking.

Wat verder opvalt is dat het UWV in augustus 292 lopende WW-uitkeringen registreerde. Dat is een vermindering ten opzichte van een maand geleden. Toen maakten nog 301 duizend mensen gebruik van een WW-uitkering. Ook het aantal nieuwe WW-uitkeringen liep in augustus terug.

Electric Glass Fiber NL (142 ontslagen)

In de week dat het CBS aankondigde dat de werkloosheid nauwelijks steeg, was het speuren naar bedrijven waar wel een ontslagronde viel. Werknemers van het Groningse glasvezelbedrijf Electric Glass Fiber NL (EGFN) hadden pech. Bij dat bedrijf werden deze week namelijk 142 ontslagen aangekondigd.

Het Dagblad van het Noorden meldt dat EGFN zich genoodzaakt ziet een van zijn twee glasovens in het Groningse Westerbroek te sluiten. Daarbij verliezen dus 142 mensen hun baan. EGFN produceert met name glasvezel voor de versterking van kunststofproducten voor de auto-industrie. Die sector had het al zwaar en is door de coronacrisis extra hard getroffen. Daardoor is de vraag naar de glasvezelproducten van EGFN ook afgenomen.

Schiphol (300 ontslagen)

Luchthaven Schiphol gaat door met zijn plannen om 300 schoonmakers met een vast contract te ontslaan. Dat schrijft de Noord-Hollandse omroep NH Nieuws deze week. Eerder moesten 300 schoonmakers die als uitzendkracht werkten ook al hun toegangspas voor de luchthaven inleveren.

De Schipholdirectie geeft aan het besluit te nemen omdat er door de coronacrisis fors minder mensen via het vliegveld reizen. De schoonmakers zelf kunnen geen begrip opbrengen voor die redenering. Volgens hen is er door de coronacrisis momenteel juist meer werk voor hen. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen moeten objecten als deurklinken en waterkranen continue worden gedesinfecteerd.

Op maandag voerden 150 tot 200 schoonmakers actie tegen de ontslagronde bij het Schiphol Plaza. Ze hielden daarbij anderhalve meter afstand van elkaar. De actie werd georganiseerd door vakbond FNV.

Zo vind je een baan

Op zoek naar de beste sollicitatietips voor je volgende sollicitatiegesprek? Je vindt ze in ‘Zo vind je een baan’ van Dorien Waasdorp. Nu met flinke korting verkrijgbaar in onze webshop!