fbpx
2 oktober 2020

De ontslagronde van week 40

ontslagronde

De arbeidsmarkt maakt door de coronacrisis roerige tijden door. Daarbij zijn ontslagrondes onvermijdelijk. In onze rubriek ‘De ontslagronde’ maken we wekelijks een lijst van werkgevers en sectoren waar de grote klappen vallen. Iedere maand vullen we die lijst aan met statistieken van het CBS. 

In de ontslagronde van week 40 werd bekend dat er bij twee grote spelers op de Nederlandse arbeidsmarkt banen verloren gaan. Zowel bij Tata Steel als bij Shell valt er een ontslagronde.

Tata Steel (850 ontslagen)

We beginnen de ontslagronde van deze week bij de noodlijdende staalproducent Tata Steel uit IJmuiden. Daar bereikte de directie twee maanden geleden nog een akkoord met vakbonden om geen ontslagen uit te delen, maar via De Telegraaf lekte deze week uit dat er toch wel degelijk 850 banen verloren gaan.

CNV Vakmensen-bestuurder Peter Böeseken zegt tegen Vraagenaanbod.nl verbijsterd te zijn over het nieuws. Met de serie ontslagen creëert de directie volgens hem onterecht onrust op de werkvloer, wat sneller kan leiden tot nieuwe protestacties.

Tata Steel zelf denkt de 850 verloren banen echter zonder gedwongen ontslagen te kunnen voltrekken. De gemiddelde leeftijd bij het bedrijf is hoog, volgens De Telegraaf hoopt de directie dat de banen kunnen verdwijnen door verloop en overplaatsing.

Jaarbeurs Utrecht (70 ontslagen)

De Jaarbeurs Utrecht heeft deze week meer duidelijkheid gegeven over hoe het van plan is te reorganiseren. Daarbij is duidelijk geworden dat ongeveer 70 mensen hun baan gaan verliezen. Op dit moment werken er zo’n 300 mensen bij de Jaarbeurs, 10 tot 15% van zijn werknemers moet dus op zoek naar nieuw werk.

Vanwege de maatregelen om het coronavirus in te perken mogen er al een half jaar geen grote evenementen georganiseerd worden. Aangezien het kabinet afgelopen week opnieuw strenge maatregelen aangekondigde, verwacht Jaarbeurswoordvoerder Frank Tebbe dat de bedrijvigheid van voor de coronacrisis op zijn vroegst in 2023 terugkeert. Dat laat hij weten aan Nu.nl.

De Jaarbeurs kon deze ontslagronde uitstellen tot nu omdat het gezond de coronacrisis inging. Nu.nl schrijft dat voor de medewerkers die moeten vertrekken volgens de Jaarbeurs een principeakkoord bereikt is met de vakbond.

Shell (nog niet bekend)

De Nederlands-Britse brandstofgigant Shell gaat tot eind 2022 wereldweid 7 tot 9 duizend mensen op straat zetten. Hoeveel mensen in Nederland hun baan gaat kosten is nu nog niet bekend. In totaal werken er ruim 80 duizend mensen bij Shell, 10 duizend van hen werken in Nederland.

De ontslagronde is voor Shell onvermijdelijk, omdat de sector hard is getroffen door de coronacrisis. Bestuursvoorzitter Ben van Beurden spreekt in de NRC van “een buitengewoon moeilijk proces.” Van Beurden: “We doen dit omdat we het moeten doen, omdat het de juiste keuze is voor de toekomst van het bedrijf.”

Vakbond FNV laat aan de NRC weten dat het snel met Shell om tafel wil om te horen hoe de ontslagen in Nederland er precies uit gaan zien.

vacaturezoeker

Op zoek naar een nieuwe baan? Vacaturezoeker 2020 vindt 8 keer meer vacatures dan andere vacaturebanken. Probeer het NU uit!