fbpx
9 oktober 2020

De ontslagronde van week 41

ontslagronde

De arbeidsmarkt maakt door de coronacrisis roerige tijden door. Daarbij zijn ontslagrondes onvermijdelijk. In onze rubriek ‘De ontslagronde’ maken we wekelijks een lijst van werkgevers en sectoren waar de grote klappen vallen.

Voordat we met de ontslagronde van week 41 beginnen, hebben we een huishoudelijke mededeling. We gaan van de ontslagronde namelijk een maandelijkse rubriek maken. We houden dus nog steeds voor je bij waar ontslagen vallen, maar doen dat vanaf vandaag in een iets lagere frequentie.

Vredestein (528)

We beginnen de ontslagronde van week 41 in het oosten van het land. Bij bandenfabrikant Vredestein was het afgelopen week namelijk bijltjesdag. Dat kopte RTV Oost. In totaal kregen 550 werknemers te horen dat ze ‘overtallig’ zijn. De Enschedese firma maakte afgelopen jaar €20,3 miljoen euro verlies en moet flink de broekriem aantrekken.

Moederbedrijf Apollo Tyres heeft daarom besloten over de komende twee jaar 528 banen van Enschede naar Hongarije te verplaatsen. Volgens topman Benoit Rivellant zijn de arbeidskosten in Enschede namelijk te hoog, daardoor kan men in het oosten van Nederland niet concurreren met de andere locaties van Apollo. Alleen bijzondere autobanden en landbouwbanden zullen vanaf 2022 nog in Enschede gemaakt worden.

Wibra België (439)

Normaalgesproken berichten we in de ontslagronde alleen over de Nederlandse arbeidsmarkt, maar de arbeidsmarkt van onze zuiderburen kreeg deze week een klap te verwerken waarvan we je toch op de hoogte willen brengen. Wibra België ging namelijk failliet, daarmee komen 439 mensen op straat te staan. Dat meldt nieuwsblad De Morgen.

De Wibra in België zit al een tijd in zwaar weer. Aanvankelijk wilde de Nederlandse eigenaren een volledig faillissement afwenden door met 36 van de 81 winkels verder te gaan, maar gisterochtend werd duidelijk dat die mogelijkheid niet meer bestond.

Voorlopig komen dus 439 mensen zonder werk te zitten. Wibra België hoopt op een later moment een doorstart te kunnen maken. Dan hoopt het bedrijf van de mensen die nu ontslagen zijn nieuwe werknemers te maken.

Luxor Theater (19)

We eindigen deze ontslagronde in Rotterdam. Het Luxor Theater zag zich daar namelijk genoodzaakt om 19 mensen – dat is een derde van zijn personeel – te ontslaan.

De Telegraaf weet dat het theater door de maatregelen omtrent het coronavirus maar 800 bezoekers per dag kan ontvangen. Voorheen waren dat er 2400. Daardoor komt er een stuk minder geld binnen en moet het theater dus werknemers op straat zetten.

“Ik heb geen woorden voor wat ons nu overkomt”, vertelt directeur Marc van Kaam van Luxor Theater aan De Telegraaf. We hebben met zijn allen zo hard geknokt om dit te voorkomen. Maar het bleek gaandeweg een kansloze strijd.”

vacaturezoeker

Op zoek naar een nieuwe baan? Vacaturezoeker 2020 vindt 8 keer meer vacatures dan andere vacaturebanken. Probeer het NU uit!