• 1

De snelste weg naar werk of plezier in werk?

Als je werkeloos wordt, dan willen de meeste mensen  twee dingen. Zo snel mogelijk weer aan het werk.  En nooit meer zonder werk komen te zitten. In het eerste gesprek, wat ik als loopbaanadviseur heb met deze mensen, komt dit bijna altijd naar voren. Ze vragen mij hoe ze dit kunnen bereiken. In de wanhoop worden beroepen genoemd waar, volgens de werkzoekende, nog vraag naar is. En dan komt de cruciale vraag van mijn kant: Wil je werk doen, wat je niet echt leuk vindt? Alleen maar omdat je dan niet meer een ww-uitkering hebt? En vervolgens: Hoe zou je het vinden om met tegenzin naar je werk te gaan?

Omscholen

Onlangs sprak ik iemand die bereid is om zich om te scholen. Ze had gezien dat er wel vraag was naar Docenten Nederlands en Economie. Het onderwijs trok haar wel. Gelukkig, dat is het belangrijkste, dacht ik. Maar op mijn vraag of ze ook iets had met de vakken Nederlands of Economie, moest ze toch echt ontkennen.

Ik heb ook wel eens iemand gesproken, die manager was geworden na zijn HBO-opleiding. Inmiddels was hij getrouwd en had hij een schattig dochtertje. Zij vrouw werkte 2 dagen in de week. Zijn familie was trots op hem en vond het knap dat hij zo’n goede baan had kunnen krijgen. Uiterlijke schijn bedriegt. Hij zat huilend tegenover mij. Iedere dag ging hij met enorm veel tegenzin naar zijn werk. Het leiding geven vond hij verschrikkelijk. Zijn baan nietszeggend. Hij had zichzelf er al op betrapt dat hij daarom ook expres probeerde om iedere dag zo laat mogelijk op het werk te komen.  Dat was niet ongemerkt gebleven en in een functioneringsgesprek al aan de orde gekomen. Als kostwinner zag hij geen uitweg meer. Zijn vrouw wilde nog een kind en wie was hij om daar tegenin te gaan. Een schrijnend voorbeeld van iemand die op zijn zachts gezegd geen plezier had in wat hij deed.

Doe waar je blij van wordt

Ga doen waar je goed in bent en waar je blij van wordt! Dat is mijn devies. En volgens mij kan je ook niet anders. Als men tijdens een sollicitatiegesprek geen “pretlichtjes” in je ogen ziet, dan kiezen ze voor een ander. Ga je met tegenzin naar je werk, dan “loopt het niet”. Je wordt ziek, burn-out, boor-out of je functioneert niet. En met “blij worden” bedoel ik niet dat je iedere dag met een grote glimlach op je gezicht loopt, maar wel een baan waarin je voelt dat je op je plek zit, dat je gewaardeerd wordt om wat je doet, waar je van de 5 dagen zeker 4 dagen lekker werkt.

Gun jezelf die baan! In een leuke baan ben je het meest succesvol!  Als je een beroep hebt, waar weinig werk in te vinden is, zorg dan dat je de beste wordt. Dat ze niet meer om je heen kunnen. Ga opleidingen volgen, jezelf specialiseren. Die leuke baan komt je niet aangewaaid, maar het is de moeite meer dan waard.  Met andere woorden: volg je hart!