• Comments Off on

De sollicitatieprocedure

De reeks aan activiteiten en stappen die je doorloopt tijdens een sollicitatie noemen we de sollicitatieprocedure. In deze post vertel ik hoe zo’n procedure er doorgaans uitziet.

Sollicitatieprocedures zijn er in alle soorten en maten: van slechts één telefoongesprek tot soms wel acht rondes van interviews. Gewoonlijk bestaat de sollicitatieprocedure in Nederland uit zo’n twee tot drie gespreksrondes.

In dit artikel vind je een uitleg over hoe zo’n procedure er doorgaans uitziet, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Tip van de redactie: bekijk de online cursus Zorgeloos op sollicitatiegesprek

Het bevestigen van je sollicitatiegesprek

De sollicitatieprocedure begint voor sollicitanten bij het sturen van een formele bevestiging van de uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Hiermee laat je zien praktisch te zijn en goed uit de voeten te kunnen met formaliteit, zelfs wanneer de uitnodiging telefonisch was. Hiermee toon je een stukje professionaliteit.

De makkelijkste manier om je sollicitatiegesprek te bevestigen is middels een mail. In de volgende link vind je een voorbeeldbevestigingsmail.

Lees meer over het bevestigen van het sollicitatiegesprek

Het kennismakingsgesprek

Het kennismakingsgesprek is in de regel een oriënterend gesprek. Je bent uitgenodigd op basis van je kennis en ervaring maar er is nog weinig bekend over jou als persoon. Hoe is je persoonlijkheid, hoe zijn je communicatieve vaardigheden en pas je in de bedrijfscultuur? Tijdens het kennismakingsgesprek wordt gepoogd op al deze vragen een passend antwoord te krijgen.

Na een korte introductie word je gewoonlijk gevraagd om iets over jezelf te vertellen. Niet makkelijk, maar op deze vraag kan je je goed voorbereiden. Ook is er grote interesse voor je motivatie om te solliciteren naar deze specifieke functie en bij dit specifieke bedrijf.

In grote lijnen is het kennismakingsgesprek oppervlakkig. Er zal niet heel diep door worden gevraagd over arbeidssituaties. Dat is meestal pas in het tweede gesprek, ook wel het selectiegesprek genoemd.

Lees meer over het kennismakingsgesprek

Het selectiegesprek

Als je een uitnodiging ontvangt voor een tweede gesprek, mag je ervan uitgaan dat je over de juiste ervaring beschikt en dat je persoonlijkheid in de smaak is gevallen. Dit is het stadium van de procedure waarin jij direct zal worden vergeleken met de andere overgebleven kandidaten.

Het grootste verschil met het kennismakingsgesprek is dat er tijdens het selectiegesprek meer zal worden doorgevraagd. Het gesprek krijgt meer diepgang en de vragen worden kritischer. Hoe verhouden jouw capaciteiten en kennis zich tot de benodigde functie-eisen?

Concreet gezien gaat het gesprek in op de wederzijdse verwachtingen. Wat wordt er van jou verwacht in de functie en wat stelt de onderneming daar tegenover qua arbeidsvoorwaarden?

Lees meer over het selectiegesprek

Het arbeidsvoorwaardengesprek

Het arbeidsvoorwaardengesprek is de laatste fase van de sollicitatieprocedure. Je gaat praten over zaken als salaris, maar ook vrije dagen en bijvoorbeeld een auto van de zaak kunnen aan bod komen.

Het doel is om uiteindelijk een akkoord te bereiken waarover beide partijen tevreden zijn. Je mag ervan uitgaan dat een onderneming altijd het onderste uit de kan zal proberen te halen. Het is dus zaak om je als sollicitant goed voor te bereiden, zeker omdat je je in een sterke positie bevindt. Ten tijde van het arbeidsvoorwaardengesprek is er vaak nog maar één kandidaat over. Ze hebben al erg (emotioneel) geïnvesteerd in jou, en jij natuurlijk ook in hen. Je wilt de baan immers graag, toch?

Door je goed voor te bereiden stel je jezelf in staat het meeste uit het arbeidsvoorwaardengesprek te halen.

Lees meer over het arbeidsvoorwaardengesprek 

Het assessment

Assessments zijn beoordelingsprogramma’s die sollicitanten doorlopen voordat ze definitief worden aangenomen. Het gaat hierbij om testen, simulaties en/of rollenspellen. De inhoud is erg afhankelijk van de functie waarop is gesolliciteerd en de onderneming zelf.

Volgens de sollicitatiecode van de Nederlandse vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling (NVP) hoort een onderneming van tevoren netjes in de vacature aan te geven dat er een assessment plaatsvindt. Niet alle ondernemingen en personeelsfunctionarissen volgen deze regels even strikt, maar je mag ervan uitgaan dat als er niks over staat in de vacature, er geen sprake is van een assessment.

Het zijn met name de grote bedrijven, zoals PwC en de Rabobank, die assessments gebruiken voor (hoge) managementfuncties. Het mkb heeft hier over het algemeen geen budget voor aangezien externe adviesbureaus, die de assessments afnemen, erg duur zijn.

Lees meer over assessments bij het solliciteren.

Tip van de redactie: bekijk de online cursus Zorgeloos op sollicitatiegesprek

Comments are closed.