• 0

De volhouder wint

2013 is voorbij, 2014 wordt een nieuw jaar met volop nieuwe kansen voor me. Al moet ik zeggen dat ik net voor het einde van 2013 ook nog vier leuke sollicitaties ben tegengekomen op Indeed.nl. Op twee van de vacatures heb ik inmiddels gereageerd en de andere twee wil ik vandaag of vrijdag gaan versturen. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat op oud- en nieuwjaarsdag een ondernemer of iemand van de afdeling HR achter de computer kruipt om mensen uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Je weet nooit, maar ik neem toch maar de gok om twee dagen te wachten.

Je merkt dat het aantal vacatures in de vakantietijd terugloopt, maar tot nu toe vind ik elke maand toch echt wel de vier vereiste vacatures om te solliciteren. En ik heb nog niet een keer bij een bekende gesolliciteerd om aan mijn UWV-verplichtingen te voldoen.

UWV

Ik vind zelf dat ik heel erg goed bezig ben om er nog een baan bij te zoeken, ook het UWV heeft me dit een tijd geleden tijdens een telefonisch evaluatiegesprek beaamd. Ik hoefde niet op het kantoor in ’s-Hertogenbosch te komen omdat ze aan mijn sollicitatiegegevens op Werk.nl wel konden zien dat ik er alles aan doe om te solliciteren en er iets bij te vinden voor een uur of twaalf.

De dame van het UWV die belde vroeg of ik niet meer uren kon krijgen bij mijn huidige werkgever. Natuurlijk zou ik dat wel willen, misschien dat er voor het volgende schooljaar meer budget is. Dan kan ik mijn hele uitkering stopzetten en naast het werken als onderwijsassistent ook nog voor mezelf beginnen. En dan ga ik ervan uit dat ik mag blijven na dit jaar, wat met een jaarcontract natuurlijk helemaal niet zeker is. Het kan ook allemaal anders lopen, maar dat weet ik in mei.

Weet je wat na zo’n redelijk positief telefoontje van het UWV zo ontzettend jammer is? Dat het UWV een dag voor kerst een automatische mail verstuurt dat je een eventuele bonus of 13e maand aan het UWV door moet geven (om je inkomen te kunnen verhogen en hierdoor je uitkering te korten). Zo’n mail gaat automatisch uit, dat snap ik, maar kan er geen beter moment gekozen worden dan net voor kerst? En ik heb niet eens een bonus of 13e maand ontvangen…. Laat staan hoe je je voelt als je een uitkering hebt en misschien voor een paar uur werk hebt en dan een bonus krijgt als beloning. Een domper, je krijgt nog niet eens de kans om even van je beloning te genieten of het UWV staat al klaar om je er aan te herinneren dat je hun niet moet vergeten.

Een jaar werkeloos

Ik heb een uitkering sinds maart 2013 en kreeg tussen kerst en oud en nieuw een videoboodschap. Weer is het het UWV gelukt om me aan het huilen te krijgen. Nieuw bericht in je werkmap, toch maar even kijken dan. Een videobericht dat je bijna een jaar werkeloos bent en dat je na een jaar al het passende werk moet accepteren, dat je voor minder loon en met meer reisafstand moet gaan solliciteren. En dat als het UWV een functie voor je heeft je die verplicht moet accepteren, omdat ze je anders korten op je uitkering. Of erger nog, je uitkering stopzetten.

Ja, ik weet dat zo’n bericht automatisch verstuurd wordt en dat ik het me niet al te persoonlijk aan moet trekken, maar ik heb even lekker een potje gejankt. Als je zo’n video krijgt voel je je wel degelijk aangesproken. Aangesproken omdat je inderdaad al bijna een jaar een uitkering krijgt, naar aanleiding van een gebeurtenis die je zelf eigenlijk niet wilde, namelijk je ontslag. Terwijl ik al na een half jaar een gedeeltelijke baan heb gevonden, nog maar 12 uur uitkering krijg en twee maanden geleden nog een compliment kreeg voor hoe ik het allemaal doe met werken en solliciteren. Natuurlijk ben ik dan even flink over de rooie. Bedankt UWV! Lekker tactisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *