• 0

De weg naar werk

“Werk is er altijd. Als je maar wil aanpakken”. Regelmatig hoor ik iemand dit roepen. Helaas zijn dit vaak de mensen die al jaren in eenzelfde baan zitten. Vaak zijn ze werkzaam bij de overheid en hebben geen idee “wat er zich afspeelt op de arbeidsmarkt”. Daar hebben ze iets op bedacht, namelijk een uitgebreide vragenlijst, met als doel om objectief vast te stellen “wat je positie is op de arbeidsmarkt”. De Arbeidsmarktpositiemeter, waarbij je de arbeidsmarktwaarde kunt vaststellen. Oftewel, je courantheid op de Nederlandse Arbeidsmarkt.

Zoals we weten is bij de overheid ook doorgedrongen dat het werken met minder mensen kan en moet. Er moeten dus mensen weg. Het liefst natuurlijk “ Van Werk naar Werk”. Als je 45+ bent, vanaf je middelbare school bij de overheid terecht bent gekomen, kan dit een hard gelach zijn. Ondanks allerlei interne cursussen, blijkt dat je niet zo gewild bent, als je dacht op de “markt”. De test is de eye-opener: Je kunt scoren tussen de 0 en de 100. De meeste mensen die ik spreek halen de “50” niet. Dan staat er “matig” bij. Soms staat er ook gewoon “slecht”.

Objectiviteit zou mooi zijn, maar het menselijk aspect speelt een belangrijke rol bij het vinden naar werk. Belangrijk zijn je gevoelens rondom je (a.s.) ontslag. Ben je boos, gefrustreerd, gekwetst of heb je schaamte gevoelens? Dan heb je eerst nog wel wat verwerkingstijd te gaan, alvorens je “fris en fruitig” jezelf kunt presenteren. Ik merk dat, ondanks dat je tegenwoordig niet de enige bent, het nog altijd voor veel mensen moeilijk is om te zeggen “dat ze op zoek zijn naar een andere baan”. Op Linkedin haal je deze mensen er wel uit, ze zijn wel actief, maar noemen zichzelf nog steeds niet “beschikbaar”. Jammer, want een recruiter vindt het natuurlijk heel handig om gewoon te lezen dat je beschikbaar bent.

Wat ik bijzonder blijf vinden is de eigenwijsheid van mensen. Er zijn mensen die willen principieel geen social media of vermelden geen telefoonnummer op Linkedin, gebruiken een bizar emailadres als Keessupergoed@gmail.com. Ondanks de tips en adviezen, vinden ze dat ze het zelf het beste weten. Dat mag, maar ik heb nog niet gezien dat dit effectief was.

Bij het vinden van werk is het allereerst van belang dat je “emoties de baas bent”. Dus geen gezeur, gemopper, verdriet en/of ellende. Makkelijker gezegd dan gedaan! Maar realiseer je dat je hier iets mee moet. Zoek hulp bij een loopbaancoach, ga in therapie en/of ga hardlopen/wandelen/ zwemmen. Kortom: ga hiermee aan de slag!

Mijn ervaring is verder dat degene die succesvol zijn bij het vinden van een nieuwe baan, alle hulp vanuit de omgeving hebben aangenomen. Ze hebben gedeeld (via via, via social media), dat ze op zoek zijn naar werk, zijn weer gestart met een opleiding of cursus, vragen vriend/vrouw/kind om hulp bij het schrijven van een motivatiebrief of cv, gaan netwerken. Kortom, ze hebben het lef gehad om hulp te vragen met succes als gevolg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *