fbpx
22 september 2020

Deze 5 sollicitatiefouten maken studenten vaak

sollicitatiefouten

Studenten en solliciteren: soms is het een ongelukkige combinatie. Dat is natuurlijk niet zo gek, solliciteren is namelijk een vaardigheid die je onder de knie krijgt door het te doen. Aangezien studenten vaak op hun eerste baan solliciteren, hebben ze er nog weinig oefening in. Hieronder vind je een lijst van 5 sollicitatiefouten die HR-manager Dorien Waasdorp vaak tegenkomt bij studenten. Ben jij een student en ben je op zoek naar een baan? Leer dan van de fouten van studenten die jou voorgingen!

1. “Studenten doen alsof ze ervaring hebben, terwijl dat onzin is”

Dorien Waasdorp
Dorien Waasdorp heeft decennialange ervaring als HR-manager

Dorien: “Een van de grootste sollicitatiefouten die studenten maken, is dat ze tijdens sollicitaties doen alsof ze ervaren werknemers zijn. Dat begint al op hun cv en in hun motivatiebrief: daarin vermelden ze talloze bijbaantjes die totaal niet relevant zijn voor de baan waar ze naar solliciteren.”

“Tijdens een sollicitatiegesprek gaan ze daar vrolijk mee verder. Ze wringen zichzelf in allerlei bochten om uit te leggen waarom hun ervaring als vakkenvuller bij de Albert Heijn ze bij deze kantoorbaan verder helpen.”

“Studenten denken dat ze hun baankans vergroten als ze zichzelf aanprijzen als ervaren werknemer. Daarom noemen ze iedere werkgever waarvoor ze ooit een klusje hebben geklaard op. In werkelijkheid snijden ze zichzelf daarmee alleen maar in de vingers.”

“Een recruiter prikt namelijk makkelijk door die zogenaamde ervaring heen. Hij of zij weet dondersgoed dat een 19- of 20-jarige student geen relevante werkervaring heeft. De recruiter merkt dus dat een student aan het liegen is over zijn ervaring, of in het beste geval de werkelijkheid mooier probeert te maken dan hij is. Dat zal een recruiter niet waarderen.”

“Studenten die doen alsof ze ervaren zijn, snijden zichzelf niet alleen in de vingers doordat ze liegen. Het is ook nog eens een onnodige leugen. Een bedrijf dat zoekt naar een (pasafgestudeerde) student is namelijk helemaal niet op zoek naar iemand met ervaring. Als dat zo was, hadden ze wel een vacature voor een ervaren werkkracht uitgeschreven.”

“Dus zelfs als het je lukt om jezelf af te schilderen als een ervaren rot voor iemand van jouw leeftijd, overleef je de eerste sollicitatieronde waarschijnlijk niet. Je past simpelweg niet in het geschetste profiel.”

2. “Ze vergeten hun unieke pluspunten”

Dorien: “In het verlengde van de ‘ik heb veel werkervaring’-fout die veel studeten maken, ligt de volgende misser. Veel studenten zijn zo gefixeerd op het voldoen aan de eisen die aan ervaren sollicitanten worden gesteld, dat ze vergeten wat hun unieke pluspunten zijn.”

“Ben jij een student? Dan ben je waarschijnlijk niet zo goed in je vak als een tien jaar oudere beroepsgenoot. Maar je hebt wel pluspunten waaraan het die beroepsgenoot ontbreekt. Je kan bijvoorbeeld veel flexibeler werken omdat je nog geen gezin hebt. Of je bent handiger met digitale technieken. Of je hebt vanwege je leeftijd nog een frisse blik op dingen.”

“Benoem juist de dingen die je wel kan en een ander niet. Veel studenten vergeten dat en dat valt zeker onder de categorie sollicitatiefouten.”

Zo vind je een baan

Op zoek naar de beste sollicitatietips voor je volgende sollicitatiegesprek? Je vindt ze in ‘Zo vind je een baan’ van Dorien Waasdorp. Nu met flinke korting verkrijgbaar in onze webshop!

3. “Ze vergeten dat hun recruiter uit een andere generatie komt”

Dorien: “Studenten die voor het eerst solliciteren, lijken zich soms niet te realiseren dat ze uit een andere generatie komen dan hun recruiter.”

“Stel: jij bent een student en je recruiter is een 50-plusser. Dan vind jij het misschien heel normaal om je telefoon op tafel te leggen tijdens jullie gesprek. Dat doe je immers ook als je afspreekt met je vrienden of tijdens een college, je bedoelt er verder niets mee.”

“Jouw recruiter kan zo’n gebaar echter interpreteren als een teken van desinteresse, omdat mensen van zijn generatie zoiets nooit doen. Dit geldt trouwens niet alleen voor het voorbeeld van die telefoon, hoor. Ik merk dat jonge sollicitanten zich vaak niet realiseren dat mensen uit een andere generatie andere omgangsnormen hanteren. Juist tijdens een sollicitatiegesprek is het belangrijk dat jij je aanpast aan de normen van de recruiter om een goede indruk te maken.”

4. “Ze vragen niet om feedback”

Dorien: “Ik merk vaak dat studenten een beetje eigenwijs zijn. Kort door de bocht: ze denken soms dat ze alles al weten. Dat is niet slim, want solliciteren is een vaardigheid die je pas onder de knie krijgt als je het vaak doet. Studenten die net op de arbeidsmarkt komen kijken, moeten zich realiseren dat er veel is dat ze nog niet weten.”

“Ben je een student? Zorg dat je na het sollicitatieproces om feedback vraagt, bijvoorbeeld door je recruiter te bellen. Je kan er meer van leren dan je denkt. Het maakt daarbij niet uit of je de baan veroverd hebt of een afwijzing hebt gekregen: vraag hoe dan ook aan je recruiter wat er goed ging en wat beter kan. Denk niet dat je alles al weet. Dat is niet zo en dat hoeft ook niet.”

5. “Krijgen ze de baan, dan netwerken ze niet”

Dorien: “De laatste fout in deze lijst die ik studenten vaak zie maken, is geen sollicitatiefout. Het is een fout die studenten begaan als ze een bijbaan of een stage in de wacht gesleept hebben. Ze vergeten dan namelijk te netwerken.”

“Als je een stage, traineeship of een bijbaan hebt gescoord, doe je er natuurlijk alles aan om van je collega’s de fijne kneepjes van het vak te leren. Dit is immers waarschijnlijk je eerste echte werkervaring. Veel studenten vergeten echter om ook aan hun netwerk te denken.”

“Besef dat je nu in de sector waarin je wilt werken bent binnengekomen. Maak daar dan ook meteen gebruik van. Voeg al je collega’s toe op LinkedIn, zorg dat je een goede indruk achterlaat en laat ze weten dat je na afloop van je contract graag in deze sector verder wilt werken. Kan dat niet bij het huidige bedrijf, dan sta je ook open voor aanbiedingen van anderen.”

“De kans is groot dat je na je eerste baan via via aan een nieuwe komt. Het is dus belangrijk dat je al vanaf het begin van je carrière een netwerk opbouwt, ook al ben je voor je gevoel het vak nog aan het leren. Vergeet dus niet te netwerken!”

Wil jij een succes maken van je sollicitatie? Check dan hieronder de webinar van Young Capital-recruiter Marleen Er!