fbpx
10 juni 2020

Solliciteren: 4 tips om door de bomen het bos weer te zien

door de bomen het bos zien

Of je nu voor de eerste keer in je leven een baan zoekt, ontslagen bent bij je vorige werkgever of een carrièreswitch wilt maken: een nieuwe baan zoeken is niet makkelijk. Wie googelt op ‘sollicitatietips’ krijgt letterlijk duizenden zoekresultaten. Het is overweldigend en je weet niet waar je moet beginnen. Bij de Sollicitatiedokter ben je aan het juiste adres.

Hier volgen een aantal tips om door de bomen het bos weer te zien.

1. Let op de bron van je sollicitatietips

Wanneer je begint met solliciteren is waarschijnlijk het eerste wat je doet googelen op sollicitatietips. Online vind je heel erg veel advies, maar voornamelijk steeds dezelfde tips en tricks. Let daarom altijd op de bron van een artikel. Komt het van een geloofwaardige site? Bieden ze alleen maar een paar tips, of ook voorbeelden, checklists en templates?

Binnenkort vind je dit allemaal op de Sollicitatiedokter.nl! Blijf de website goed in de gaten houden.

Informatie over hoe je zou moeten solliciteren is erg waardevol, maar het is fijn om na het lezen van de tips jouw kennis en vaardigheden ook daadwerkelijk te testen. Dit kun je doen door gebruik te maken van de bovengenoemde checklists, templates en controles.

2. Filter je zoekresultaten

Wanneer je op zoek bent naar sollicitatietips, is het belangrijk dat je gericht zoekt. Random googelen heeft geen nut en kost alleen maar tijd. Ga daarom goed bij jezelf na: wat heb ik nodig? Kun je een geweldig cv schrijven maar zijn je gesprekskills niet zo goed? Besteed hier dan aandacht aan. Weet je precies hoe je je moet gedragen maar ziet je sollicitatiebrief er niet uit? Laat deze checken door een professional!

Laat je niet gek maken door de duizenden zoekresultaten en sollicitatietips. Focus je op wat jij nodig hebt.

3. Lees boeken in plaats van online artikelen

Hoewel online veel gratis informatie te vinden is, zorgt de overdaad aan zoekresultaten ook vaak voor verwarring. Een verzameling goede sollicitatietips vanuit verschillende bronnen is nou eenmaal niet hetzelfde als een zorgvuldige en doordachte aanpak. Daarom is het verstandig een boek te lezen. Bij voorkeur een boek waarbij de auteur dieper ingaat op één specifiek onderwerp zoals ‘netwerken’ of ‘salarisonderhandeling’.

Boeken zijn door hun diepgang vaak een stuk waardevoller. Enkele tips:

  • ‘Hoe vind ik een baan?’ door Dorien Waasdorp en Geert-Jan Waasdorp
  • ‘Solliciteren? Zet je gunfactor in!’ door Gertien Beijering
  • ‘Geen paniek! Maar ook jouw baan gaat eraan’ door Ben Rogmans

4. Laat je begeleiden door een coach

Topsporters, artiesten en politici hebben coaches en mentoren. Oftewel: succesvolle mensen laten zich begeleiden. Dit is een waardevolle tip voor werkzoekenden: laat je begeleiden. Loopbaancoaches hebben exact jouw vraag of probleem al tientallen keren voorbij zien komen. Ze zijn getraind op het matchen van de juiste persoon met de juiste baan. Een coach kijkt naar jouw persoonlijke situatie en geeft aan de hand hiervan advies.

6 juli: nieuwe Sollicitatiedokter

Binnenkort vind je hier, op de Sollicitatiedokter.nl uitgebreide online cursussen, een e-book, checklists en uiteraard nog meer handige artikelen vol tips over solliciteren. Op 6 juli lanceren we de nieuwe website compleet met alles wat je nodig hebt om succesvol te solliciteren. Houd de website in de gaten!