• 0

Drie tips om je bescheidenheid overboord te zetten

Veel mensen voelen schroom om te benoemen waar ze goed in zijn. Het voelt als opscheppen als ze moeten vertellen wat hun talenten zijn. Bij sollicitatiegesprekken is deze terughoudendheid niet handig. De mensen aan de andere kant van de tafel willen namelijk graag een beeld krijgen van jouw sterke punten. Wat kun je doen om je bescheidenheid te overwinnen?

Schep niet op, maar vertel gewoon wie je bent

Ten eerste moet je af van de overtuiging dat je jezelf op de borst moet kloppen. Dat is bij sollicitatiegesprekken namelijk helemaal niet het doel van vertellen waar je goed in bent. De selecteurs zitten niet te wachten op opschepperige praatjes. Ze vragen naar je sterke punten omdat ze een beeld willen krijgen van hoe jij past in de organisatie. Ze willen weten welke kwaliteiten jij gaat toevoegen aan het team en de organisatie. Dat gaat verder dan de vraag of je geschikt bent voor de functie. Ze willen ook graag weten welke talenten je hebt die misschien nog niet relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert, maar wellicht wel als je doorgroeit.

Kortom, je hoeft jezelf niet te verkopen of overdreven belangrijk te maken. Je hoeft alleen een beeld te geven van wie je bent. Een hele opluchting, toch?

Laat anderen voor je spreken

Ten tweede hoef je niet de loftrompet over jezelf te steken, maar kun je dat prima door anderen laten doen. Ook kun je gebruikmaken van externe bewijslast om je sterke punten naar voren te brengen. Vertel bijvoorbeeld welke complimenten je hebt gekregen van leidinggevenden, klanten en collega’s. Benoem wat deze personen zo waardeerden in de samenwerking met jou. Noem bonussen of prijzen die je hebt ontvangen.

Kortom, maak gebruik van het beïnvloedingsprincipe van de sociale bewijskracht. Dat is het principe dat mensen geneigd zijn om te geloven dat iets goed is als anderen zeggen dat het goed is.

Leer stellig te formuleren

Ten derde kun je jezelf aanleren om stelliger uit de hoek te komen, ook al vind je dat nu nog lastig. Dat geldt vaak voor mensen met een introverte voorkeursstijl. Als je die de vraag stelt of ze ergens goed in zijn, denken ze al gauw: nou ja, goed, goed, ik kan het soms wel aardig… Dat komt voor uit een neiging om genuanceerd te zijn en zaken van alle kanten te bekijken. Een mooie eigenschap, maar tijdens sollicitaties niet altijd even effectief. Dan loop je het risico aarzelend of onzeker over te komen als je te genuanceerd bent. Vermijd dus woorden die je boodschap ontkrachten, zoals ‘wel’, ‘een beetje’, ‘af en toe’. Doe in plaats daarvan stellige uitspraken, bijvoorbeeld: ‘Ik heb gemerkt dat klanten mijn kwaliteitsgerichte houding zeer waarderen’. Gewoon een kwestie van oefenen.

Kortom, vertel wie je bent, hoe andere mensen profiteren van jouw kwaliteiten en verpak je boodschap op een effectieve manier!

Tip van de redactie: bekijk de online cursus Zorgeloos op sollicitatiegesprek