25 juni 2020

Een cv-sjabloon gebruiken in Word

cv-sjabloon

Een cv-sjabloon is een basisdocument waarvan de lay-out en andere opmaakelementen alvast zijn voorbereid. Je hoeft alleen nog maar je eigen gegevens in te vullen. Sjablonen zijn er in alle soorten en maten. Ze worden niet alleen gebruikt voor cv’s, maar ook voor brieven of bijvoorbeeld Microsoft Excel-documenten.

Lekker makkelijk, zal je denken, al het werk wordt me uit handen genomen. Dat is helaas niet het geval. Sjablonen zijn meestal zo standaard dat je er nog het nodige aan moet doen, voordat ze er aantrekkelijk en professioneel uitzien. Veel sjablonen zijn gratis. Sterker nog: waarschijnlijk heb je er al enkele op je computer staan, misschien zonder dat je het wist!

Hier volgt een korte beschrijving voor het gebruik van sjablonen in Word en lees je hoe je online sjablonen kunt vinden.

Voorbeeld van een cv sjabloon

cv-sjabloon-voorbeeld

Gebruik van een cv-sjabloon in Word

Dit stappenplan gaat uit van Microsoft Office 2013 en hoger voor Windows 10.

  1. Open Microsoft Word
  2. Klik linksboven op ‘Bestand’
  3. Klik in de balk linksop ‘Nieuw’
  4. Klik in het zoekvak en typ cv. Je ziet nu een overzicht met miniaturen van de beschikbare sjablonen.
  5. Klik op een sjabloon
  6. Klik in het volgende venster op ‘Maken’

Je kunt nu het sjabloon invullen met jouw eigen persoonsgegevens en aanpassen naar wens.

Microsoft Word komt standaard met enkele tientallen sjablonen voor cv’s. De meeste zijn echter niet zo spectaculair. Microsoft biedt er op deze pagina nog meer aan.

Het probleem met cv-sjablonen

Uiteindelijk zijn de meeste cv’s die met behulp van een sjabloon worden opgesteld maar zo-zo. Niet omdat de sjablonen slecht zijn (soms zijn ze zelfs uitstekend) maar omdat klakkeloos een document invullen zelden een strategisch cv oplevert. Je moet er namelijk goed over nadenken. Welke informatie toon ik wel en welke niet? En in welke volgorde?

Wat voor de één voordelig is qua lay-out en cv-inhoud kan voor de ander juist zeer nadelig zijn. Er is geen standaard cv-sjabloon dat goed is voor iedereen.

Als je een top-cv wilt opstellen, moet je begrijpen waar je mee bezig bent. Zo simpel is het.