• Comments Off on

Een cv-sjabloon gebruiken in Word

Een sjabloon is een basisdocument waarvan de lay-out en andere opmaakelementen alvast zijn voorbereid. Je hoeft alleen nog maar je eigen gegevens in te vullen.

Sjablonen zijn er in alle soorten en maten. Ze worden niet alleen gebruikt voor cv’s, maar ook voor brieven of bijvoorbeeld Microsoft Excel-documenten.

Lekker makkelijk, zal je denken, al het werk wordt me uit handen genomen. Dat is helaas niet het geval. Sjablonen zijn meestal zo standaard dat, wil je ze er aantrekkelijk en professioneel uit laten zien, er nog wel wat werk aan de winkel is (behalve als je de mijne gebruikt natuurlijk 😉 ).

Veel sjablonen zijn gratis. Sterker nog: Waarschijnlijk heb je er al enkelen op je computer staan zonder dat je het wist!

Hier volgt een korte beschrijving voor het gebruik van sjablonen in Word en lees je hoe je online sjablonen kunt vinden.

Voorbeeld van een cv sjabloon

cv-sjabloon-voorbeeld

Gebruik van een cv-sjabloon in Word

Dit stappenplan gaat uit van Microsoft Office 2010 voor Windows 7.

  1. Open Microsoft Word
  2. Klik linksboven op ‘Bestand’
  3. Klik in de dropdown op ‘Nieuw’
  4. Zoek het icoontje met ‘Resumes and CVs’ en dubbelklik
  5. Kies ‘Basic Resumes’
  6. Zoek een sjabloon uit en dubbelklik erop

Tadaa!

Je kunt nu het sjabloon invullen met jouw eigen persoonsgegevens en aanpassen naar wens.

Microsoft Word komt standaard met ongeveer twintig sjablonen voor cv’s. De meeste zijn echter niet zo spectaculair. Microsoft biedt er op deze pagina nog meer aan.

Het probleem met cv-sjablonen

Uiteindelijk zijn de meeste cv’s die door middel van een sjabloon worden opgesteld maar zo-zo. Niet omdat de sjablonen slecht zijn (soms zijn ze zelfs uitstekend) maar omdat klakkeloos een document invullen nooit een strategisch cv zal opleveren. Je moet er namelijk goed over nadenken. Welke informatie toon ik wel en welke niet? En in welke volgorde?

Wat voor de één voordelig is qua lay-out en cv-inhoud kan voor de ander juist zeer nadelig zijn. Er is geen standaard cv-sjabloon die goed is voor iedereen.

Als je een top-cv wilt opstellen, moet je begrijpen waar je mee bezig bent. Zo simpel is het.

Gelukkig voor jou (en voor mij) heb ik hier een boek over geschreven. In het curriculum-vitae-handboek vind je gegarandeerd alle informatie die je nodig hebt om twee keer zoveel sollicitaties om te zetten in sollicitatiegesprekken.

Bekijk het boek hier!

Comments are closed.