fbpx
25 november 2020

Een dag uit het leven van een recruiter: Annelies Brouwer-Kraaijeveld

Bij Sollicitatiedokter zetten we twee keer per week een recruiter in de spotlight. Op die manier kom jij erachter waar deze mensen de hele dag mee bezig zijn, waar ze naar zoeken en hoe ze hun beslissingen nemen. Als jij weet hoe recruiters werken, kan je hen ook overtuigen dat jij de beste kandidaat bent! Deze week: Annelies Brouwer-Kraaijeveld.

Dit verhaal is onderdeel van een serie over recruiters. Lees hier over de dag Ahold Delhaize-recruiter Maureen Ensink, zij ging Annelies in deze serie voor!

Over Annelies

Dingen waar ze blij van wordt:

  • Een fris, helder en compact cv waarin ze in een oogopslag je foto, werkervaring en persoonsinformatie ziet
  • Een kandidaat die zichzelf met oprecht enthousiasme voor een functie onderscheidt
  • Mensen die van tevoren bellen met een inhoudelijke vraag over de functie
  • Een bedank-appje van een kandidaat die de baan uiteindelijk gekregen heeft 

Dingen waar ze NIET blij van wordt:

  • Hele lange cv’s. Twee kantjes mag, maar als alle informatie op een A4’tje past is dat beter
  • Mensen die niet to the point komen als je ze spreekt
  • Kandidaten die als eerste naar het salaris vragen
  • Mensen die negatief zijn over hun vorige werkgever. Hoe slecht die ook was, daar moet je nuance in aanbrengen. Het zegt veel over het karakter van een kandidaat als je dat niet kan 

Vragen die ze altijd stelt tijdens een sollicitatiegesprek:

  • Wat heeft je ertoe gebracht om te solliciteren?
  • Wat vind je belangrijk aan een nieuwe baan?

De werkdag van Annelies

Hoeveel cv’s en brieven lees je vandaag?

“In mijn dagelijkse werkzaamheden – die ik momenteel remote vanuit Spanje uitvoer –benader ik vooral zelf kandidaten om te solliciteren. Ik zoek via LinkedIn naar interessante mensen, het kan daardoor op een dag best voorkomen dat ik 500 profielen bekijk en maar 2 cv’s lees. Dat gezegd hebbende, denk ik dat ik gemiddeld iedere dag naar 15 tot 20 cv’s en brieven kijk.”

“De functie waarvoor ik nu mensen werf kent harde eisen, ik kijk daarom vooral naar het cv van kandidaten. Ik zie dan meteen of de kandidaten die hebben gesolliciteerd aan die harde eisen voldoen, iets dat ik uit een motivatiebrief niet kan opmaken. Eerlijk gezegd lees ik de motivatiebrieven van kandidaten nooit echt goed door, ik scan ze vooral. Ik bel kandidaten in plaats daarvan om te horen wat hun motivatie is, ik heb liever dat ze me dat persoonlijk vertellen. Mijn LinkedIn-post daarover deed behoorlijk wat stof opwaaien.”

Welke gesprekken voer je vandaag?

“Als een cv me bevalt, bel ik een kandidaat eigenlijk altijd even op. Gemiddeld voer ik daarom dagelijks 7 gesprekken met kandidaten. Van tevoren laat ik hem of haar via de mail weten dat ik bel, op die manier kan de kandidaat zichzelf voorbereiden.”

Hoe heb jij je voorbereid?

“Op het moment dat ik iemand ga bellen, heb ik het LinkedIn-profiel, het cv en de motivatiebrief van de kandidaat voor me. Ik maak ook notities tijdens het telefoongesprek, dat doe ik in m’n kandidatenboekje. Daarin schrijf ik alles wat ik over een kandidaat te weten kom met de hand op.”

Hoe verwacht je dat de sollicitanten zich hebben voorbereid?

“Ik verwacht niets, van verwachtingen raak je teleurgesteld. Ik hoop wel dat de kandidaat enthousiast kan uitleggen waarom hij of zij gemotiveerd is voor de functie die ik open heb staan.” 

Heb je al een duidelijke schifting gemaakt: is er een favoriet of niet?

“Bewust of onbewust heb ik altijd een gevoel bij een kandidaat. Ik heb vaak tientallen kandidaten voor één functie, ik denk van tevoren dan dat ik weet wie de meeste kans maakt om uiteindelijk de baan te krijgen. Het is naïef om te zeggen dat dat niet zo is, ieder mens heeft immers vooroordelen. Gelukkig word ik vaak verrast. Kandidaten waarvan ik denk dat ze het waarschijnlijk niet helemaal zijn, blijken het dan wel te zijn. Andersom gebeurt natuurlijk ook.”

 Op wat voor antwoorden hoop je?

“Ik hoop dat de kandidaten die ik spreek er heel bewust voor hebben gekozen om op mijn functie te solliciteren. Dat moet vervolgens ook uit hun antwoorden blijken. Ik hoop ook dat ze niet super negatief zijn over hun vorige werkgever. Dat is een afknapper voor mij.” 

Wat voor taken heb je vandaag verder?

“Ik beantwoord ’s ochtends mailtjes en bespreek met mijn opdrachtgevers hoe de gesprekken verlopen. Verder bekijk ik LinkedIn-profielen en loop ik ontvangen sollicitaties door.

Contact

Sollicitanten met welk profiel mogen altijd contact met jou opnemen?

HR-professionals en -managers mogen altijd contact met me opnemen. Let daarbij wel even op de vacatures die ik open heb staan, ik zoek namelijk graag gericht. Voor mensen die op zoek zijn naar een functie in de HR is het interessant om mij te laten weten dat ze beschikbaar zijn, en om mij te volgen op LinkedIn.

Het LinkedIn-profiel van Annelies, waarop ze geen blad voor de mond neemt, is hier te vinden.

Dit verhaal is onderdeel van een serie over recruiters. Lees hier over de dag Ahold Delhaize-recruiter Maureen Ensink, zij ging Annelies in deze serie voor!

feedback