fbpx
23 maart 2021

Een dag uit het leven van een recruiter: Dave Vervoord

Dave Vervoord

Bij Sollicitatiedokter zetten we zo nu en dan een recruiter in de spotlight. Op die manier kom jij erachter waar deze mensen de hele dag mee bezig zijn, waar ze naar zoeken en hoe ze hun beslissingen nemen. Als jij weet hoe recruiters werken, kan je hen ook overtuigen dat jij de beste kandidaat bent! Deze week: Dave Vervoord

Dit verhaal is onderdeel van een serie over recruiters. Lees hier over de dag van interim corporate recruiter Jasper Meester, hij ging Dave in deze serie voor!

Over Dave

Dave Vervoord

Dingen tijdens een sollicitatie waar hij blij van wordt:

  • Kandidaten die voor ze solliciteren opbellen en vragen stellen over de functie
  • Mensen die aanhaken op de vacaturetekst in hun motivatiebrief. Noem je een vaardigheid uit de vacature en weet je met twee concrete voorbeelden te laten zien dat jij die vaardigheid beheerst? Dan is Dave blij

Dingen waar hij NIET blij van wordt:

  • Cv’s van 7 of 8 pagina’s. Dave is niet geïnteresseerd in je werkervaring van 20 jaar geleden in een andere sector
  • Dave krijgt weinig energie van mensen die uitgaan van zichzelf en niet van de vacature. Dus schrijf niet: “Ik ben goed in A, B en C”. Schrijf wel: “De vacature vraagt om A, B en C. Ik kan alle drie goed omdat…”

 Vragen die hij altijd stelt tijdens een sollicitatiegesprek:

  • Waarom solliciteer je bij ons?
  • Hoe ben je in de bouwsector beland?

Vragen die een kandidaat vooral moet stellen tijdens een sollicitatiegesprek:

  • Hoe ziet een afdeling of project eruit?
  • Hoe werken mensen met elkaar samen binnen dit bedrijf?
  • Welke doorgroeimogelijkheden zijn er?

De werkdag van Dave

Hoeveel cv’s en brieven lees je op een dag?

“Dat varieert. Op technische vacatures krijg ik bijvoorbeeld weinig reacties binnen, daardoor hoef ik ook minder cv’s te lezen. Heb ik een vacature voor een secretariële of administratieve positie, dan ligt dat weer anders: soms krijg ik daar wel tachtig reacties op. Gemiddeld denk ik dat ik veertig tot vijftig cv’s per week lees.”

“Bij het doornemen van een nieuw cv kijk ik altijd als eerst naar de opleiding van een kandidaat. Heb je geen bouwtechnische achtergrond? Dan wordt een functie bij ons bedrijf gewoon heel lastig. De bouw is en blijft een ervaringsvak, je moet weten hoe je stenen legt. Met creatieve out-of-the-box-types kan ik niet zo veel.”

“Met creatieve out-of-the-box-types kan ik niet zo veel”

Hoeveel gesprekken voer je op een dag?

“Gemiddeld schuif ik bij vijf gesprekken per week aan. Dat zijn er niet zoveel, maar dat komt omdat ik niet bij iedere sollicitatie aanwezig kan zijn. Ik heb veel andere dingen te doen en vaak kan een hiring manager het wel in zijn eentje af.”

“Bij gesprekken waar ik bij ben, stellen de hiring manager en ik onszelf eerst rustig voor. Daarna geven we het woord aan de kandidaat. Daar haal ik vaak al veel vragen uit. Na iets meer dan een uur heb ik een goed beeld van diegene. Is er een klik? Dan volgt er een tweede gesprek.”

“In recruitment wordt het steeds gangbaarder om ook iets over jezelf te vertellen. Iets over wat je doet in je privéleven, zeg maar. In onze sector kan dat soms nuttig zijn, bij trainees bijvoorbeeld. Zij krijgen als ze bij ons aan het werk gaan veel voor hun kiezen, ik wil dan wel weten op welke manier ze ontspannen. Daardoor kan ik beter inschatten of ze de functie aankunnen.”

“Voor andere, vooral technische beroepen is sociale interactie niet zo relevant. In dat geval sla ik vragen over je privéleven meestal over.”

 Hoe heb jij je voorbereid?

“Voorafgaand aan een sollicitatiegesprek neem ik het cv van een kandidaat door en formuleer ik twee zaken die ik wil weten. Ik ben niet altijd alleen benieuwd naar de harde eisen: als een hobby of cursus me opvalt vraag ik daar ook naar.”

“Om op het voorbeeld van de trainee terug te komen: iemand die daar bij ons naar solliciteert en als hobby’s tv-kijken en gamen heeft, gaat het niet worden. Zo’n kandidaat moet je eerst opvoeden, die kan niet meteen op de toppen van z’n tenen lopen.”

“Zo’n kandidaat moet je eerst opvoeden”

Hoe verwacht je dat de sollicitanten zich hebben voorbereid?

“Een kandidaat moet minstens weten met wie hij aan tafel zit. Alle extra dingen die hij weet, zijn mooi meegenomen.”

Heb je altijd een favoriete kandidaat, of probeer je onbevooroordeeld de gesprekken in te gaan?

“Natuurlijk probeer ik altijd onbevooroordeeld te zijn, maar dat is meteen ook het lastigste aan ons werk. Ik ben recruiter sinds 1998, maar ik betrap mezelf er soms nog steeds op dat ik vooringenomen een gesprek inga. Gelukkig word ik nog steeds verrast, dan merk ik bij mezelf dat ik een verkeerde aanname heb gemaakt over een kandidaat.”

Wat voor taken heb je verder?

“Ik ben continu bezig met het tweaken van vacatureteksten, die kunnen altijd beter. Daarnaast ga ik vaak zelf op zoek naar kandidaten, met name voor technische functies red je het niet als je alleen sollicitaties afwacht. Ik voer ook aan de lopende band gesprekken over nieuwe vacatures, én over overcapaciteit. Tot slot zoeken uitzendbureaus mij veel op. Terwijl ik met jou in gesprek ben hebben er al drie mij geprobeerd te bellen. Er is kortom altijd genoeg te doen. Geen dag is hetzelfde. Het afwikkelen van sollicitaties is slechts een onderdeel van mijn baan.”

“Terwijl ik met jou in gesprek ben hebben al drie uitzendbureaus mij geprobeerd te bellen”

Contact

Sollicitanten met welk profiel mogen altijd contact met jou opnemen?

“Ik hoor graag van mensen die interesse hebben in de digitalisering van het bouwproces. Waarom zo breed? Aan het neerzetten van een bouwproject gaat een heel digitaal proces vooraf. Daar kunnen we altijd mensen voor gebruiken.”

Je vindt Dave hier op LinkedIn.

Dit verhaal is onderdeel van een serie over recruiters. Lees hier over de dag van interim corporate recruiter Jasper Meester, hij ging Dave in deze serie voor!

feedback