fbpx
22 oktober 2020

Een dag uit het leven van een recruiter: Esmeralda van Santen

Esmeralda

Bij Sollicitatiedokter zetten we een keer per week een recruiter in de spotlight. Op die manier kom jij erachter waar deze mensen de hele dag mee bezig zijn, waar ze naar zoeken en hoe ze hun beslissingen nemen. Als jij weet hoe recruiters werken, kan je hen ook overtuigen dat jij de beste kandidaat bent! Vandaag: Esmeralda van Santen.

Dit verhaal is onderdeel van een serie over recruiters. Lees hier over de dag van ’s Heeren Loo-recruiter Pamela de Man, zij volgde Esmeralda in deze serie op!

Over Esmeralda

Dingen waar ze blij van wordt:

 • Mooie, duidelijk gemotiveerde sollicitatiebrieven.
 • Cv’s waar duidelijke functiebeschrijvingen in staan, dus niet alleen de functietitel.
 • Cv’s waar soft skills in worden genoemd.
 • Kandidaten die telefonisch vragen stellen over een vacature voordat ze solliciteren.
 • Kandidaten die de website van het bedrijf goed hebben doorgespit en die zich duidelijk hebben voorbereid op hun sollicitatiegesprek.

Dingen waar ze NIET blij van wordt:

 • Kandidaten die in hun brief niet aangeven naar welke functie ze solliciteren.
 • Arrogante brieven waarin een kandidaat duidelijk laat merken dat hij of zij zichzelf de beste vindt zonder dat te kunnen onderbouwen.
 • Oneerlijke antwoorden tijdens sollicitatiegesprekken over de vaardigheden van een kandidaat met bepaalde programma’s.
 • Kandidaten die na 2 of 3 dagen na hun gesprek bellen met de vraag om een statusupdate. Die kandidaten zijn aan het pushen en dat werkt averechts.

Vragen die ze altijd stelt tijdens een sollicitatiegesprek

 • Wat is je woonplaats?
 • Heb je een opzegtermijn?
 • Heb je andere sollicitaties lopen?
 • Wat wil je verdienen?
 • Waar zie jij jezelf over 5 tot 10 jaar? (Deze vraag stelt ze om ervoor te zorgen dat ze niet een team creëert waarin iedereen dezelfde ambities heeft)

De werkdag van Esmeralda

Hoeveel cv’s en brieven lees je vandaag?

“Ik lees dagelijks 10 tot 20 cv’s en sollicitatiebrieven. Daarbij kijk ik natuurlijk naar de ervaring van een kandidaat, maar ik let ook op hun persoonlijkheid. Ik wil weten waar de sollicitant naar op zoek is in een baan: wat voor werksfeer past bij hem of haar? De sollicitant moet in het team passen, het karakter van diegene is dus erg belangrijk.”

Welke gesprekken voer je vandaag?

“Vandaag heb ik twee sollicitatiegesprekken, een met een elektromonteur en een met een field engineer. Ik voer mijn sollicitatiegesprekken natuurlijk het liefst in het echt, maar deze gesprekken gaan via Microsoft Teams. In tijden van corona is het even niet anders. Voor beide kandidaten is dit hun eerste gesprek.”

“Ik wil weten waar de sollicitant naar op zoek is in een baan.”

Hoe heb jij je voorbereid?

“Ik heb de cv’s van de kandidaten natuurlijk grondig doorgelezen. Ik heb verder geen standaardmethode voor een gesprek, ik voer ze op mijn gevoel. Uiteraard vraag ik kandidaten naar hun kennis en ervaring maar de hoofdvraag die ik beantwoord wil krijgen is: wie ben jij en wat zoek je? Daaruit blijkt of het karakter van de kandidaat bij mijn klant past.”

 Hoe verwacht je dat de sollicitanten zich hebben voorbereid?

“Ze moeten in ieder geval de site hebben bekeken en weten wat het bedrijf doet. De activiteiten van het bedrijf waar ik vandaag sollicitatiegesprekken voor voer zijn technisch en soms ingewikkeld. Het scheelt dus veel tijd als de sollicitant al weet wat we doen. Op die manier hoef ik dat niet allemaal toe te lichten.”

Heb je al een duidelijke schifting gemaakt: is er een favoriet of niet?

“De twee kandidaten die ik vandaag spreek komen niet voor dezelfde functie, ik heb dus geen schifting hoeven of kunnen maken.” 

Op wat voor antwoorden hoop je?

“Ik hoop dat ik eerlijke en niet per se sociaal wenselijke antwoorden krijg. Mijn tip: wees jezelf. Op die manier kan ik jou het beste matchen en een passende werkgever vinden.”

“Mijn tip: wees jezelf. Op die manier kan ik jou het beste matchen.”

Wat voor taken heb je vandaag verder?

“Ik ga een aantal kandidaten afwijzen, dat doe ik door ze te mailen en te bellen. Daarnaast voer ik evaluatiegesprekken met mijn cliënten. Tot slot adviseer ik mijn klanten over hoe ze hun recruitment kunnen verbeteren.”

Contact

Sollicitanten met welk profiel mogen altijd contact met jou opnemen?

“Ik kom graag in contact met mensen die ervaring hebben in de techniek, bouw, engineering of IT. Heb jij een MBO-, HBO- of WO-opleiding in een van die sectoren, dan match ik jou graag bij de openstaande vacatures van mijn klanten, of zoek ik een werkgever die bij jou past. Samen werken we aan de juiste match!”

Hier vind je Esmeralda op LinkedIn!

Dit verhaal is onderdeel van een serie over recruiters. Lees hier over de dag van ’s Heeren Loo-recruiter Pamela de Man, zij volgde Esmeralda in deze serie op!

vacaturezoeker

Op zoek naar een nieuwe baan? Vacaturezoeker 2020 vindt 8 keer meer vacatures dan andere vacaturebanken. Probeer het NU uit!