fbpx
10 maart 2021

Een dag uit het leven van een recruiter: Jasper Meester

Jasper Meester

Bij Sollicitatiedokter zetten we zo nu en dan een recruiter in de spotlight. Op die manier kom jij erachter waar deze mensen de hele dag mee bezig zijn, waar ze naar zoeken en hoe ze hun beslissingen nemen. Als jij weet hoe recruiters werken, kan je hen ook overtuigen dat jij de beste kandidaat bent! Deze week: Jasper Meester.

Dit verhaal is onderdeel van een serie over recruiters. Lees hier over de dag van PGGM-recruiter Irma Bousardt, zij ging Jasper in deze serie voor!

Over Jasper

Dingen waar hij tijdens een sollicitatie blij van wordt:

 • Een kandidaat die oprecht zichzelf is en geen verhaaltje ophangt. Dat zit hem onder andere in spontaniteit en oprechte interesse in het bedrijf en de functie
 • Kandidaten die zich verdiepen in de vacature en Jasper verbazen met hun inhoudelijk goede vragen
 • Sollicitanten die proactief zijn, bijvoorbeeld doordat ze in hun brief, cv of begeleidende mail aangeven op welk moment ze op een sollicitatiegesprek kunnen komen

Dingen waar hij NIET blij van wordt:

 • Kandidaten die continu om updates vragen terwijl het duidelijk is wanneer ze meer horen
 • Onduidelijke cv’s: Jasper raakt geïrriteerd als hij moet zoeken naar de contactgegevens van een kandidaat
 • Mensen die niet hebben nagedacht over waar ze naartoe willen

Vragen die hij altijd stelt tijdens een sollicitatiegesprek:

Jasper baseert per vacature zijn vragen op drie lastig te ontwikkelen competenties. Tijdens het gesprek wil hij er aan de hand van zijn vragen achter komen of een kandidaat die competenties bezit. Verder vraagt hij:

 • Waar verbaas jij je over in het dagelijks leven?
 • Wat verwacht jij van je manager?

Vragen die een kandidaat vooral moet stellen tijdens een sollicitatiegesprek:

 • Ik kan punt x nog niet. Wat kan ik toch doen om toch te matchen met de rol?
 • Welke drie dingen verwacht je dat ik binnen een half jaar heb bereikt?
 • Hoe ziet mijn baan er in de toekomst uit?

De werkdag van Jasper

Hoeveel cv’s lees je op een dag?

“Ik werk als interim recruiter. Hoeveel brieven en cv’s ik op een dag lees hangt dus enorm af van mijn opdrachtgever. Momenteel zie ik er dagelijks 15, denk ik, maar dat zijn er ook wel eens 50 geweest.”

“Ik kijk naar hobby’s: die kunnen veel over iemand zeggen”

“Ik bekijk het cv altijd als eerste. Ik ga na of iemand aan de harde eisen voldoet en scan daarna de rest van het cv. Ik wil bijvoorbeeld weten bij welke bedrijven je hebt gezeten. Soms gebruik ik CTRL + F om te zoeken naar competenties. En ik kijk naar hobby’s: die kunnen veel over iemand zeggen. Laatst kreeg ik een cv van iemand die op hoog niveau had gehockeyd, die belde ik natuurlijk meteen op. Met zo’n hobby beschik je logischerwijs over doorzettingsvermogen.”

Hoeveel gesprekken voer je in een week?

“Momenteel voer ik gemiddeld 5 tot 10 gesprekken per week, denk ik.”

“Uit alle sollicitaties die ik krijg, interview ik meestal 10 tot 15 mensen telefonisch. Die gesprekken duren vaak een half uur tot een uur. Aan de hand van die gesprekken kom ik tot een shortlist van 5 kandidaten. Met hen voer ik sollicitatiegesprekken waar mijn opdrachtgever bij is.”

Hoe bereid jij je voor op een gesprek?

“Ik bereid me voor op de vragen die ik van een sollicitant kan verwachten. En ik schrijf op welke informatie ik de kandidaat verder wil meegeven. Daarnaast neem ik diens cv door en maak ik notities van dingen daarin die ik wil verduidelijken.

“Ik hou mijn vragen over je cv overigens kort. Ik wil niet te lang praten over wat je hebt gedaan, maar juist over wat je wil doen. Daarbij is een cv handig, maar niet leidend.”

“Ik wil niet te lang praten over wat je hebt gedaan, maar juist over wat je wil doen”

Hoe verwacht je dat de sollicitanten zich hebben voorbereid?

“Een sollicitant moet een aantal dingen goed kunnen uitleggen. Een gat in het cv of korte dienstverbanden bijvoorbeeld. Het is fijn als hij of zij van tevoren over een antwoord heeft nagedacht.”

 Heb je altijd een favoriete kandidaat, of probeer je onbevooroordeeld de gesprekken in te gaan?

“Ik heb altijd een voorkeur, maar ik probeer objectief te blijven. In 9 van de tien gevallen ben ik uiteindelijk niet degene die met de kandidaat in kwestie gaat werken. De kandidaat die op papier het meest geschikt lijkt, is daarnaast niet altijd de beste kandidaat. Hij of zij moet bijvoorbeeld ook in een team passen. Of juist iets brengen dat aanvullend is op de bestaande teamleden. Ik laat me daarom graag verrassen.”

“Als ik een kandidaat was, zou ik dan ook nog voordat ik mijn sollicitatie verstuur mijn recruiter bellen en vragen: ‘Welke eigenschappen en competenties missen in het huidige team?’ Dan weet je meteen of je met jouw persoonlijkheid een aanvulling kan zijn. Die culture fit is uiteindelijk heel belangrijk voor werkgevers.”

“De culture fit is uiteindelijk heel belangrijk voor werkgevers”

Wat voor taken heb je verder?

“Welke taken ik heb, verschilt voor mij per project. Soms hou ik me bijvoorbeeld bezig met het aansturen van recruitmentteams, maar momenteel doe ik dat niet. Wat ik wel doe? Mijn opdrachtgevers adviseren over hun hiring-strategie. Ik help ze een antwoord te vinden op vragen als: ‘Wie past niet alleen nu bij mijn bedrijf, maar ook bij het bedrijf zoals het er in de toekomst uitziet?’ En ‘Hoe zorg je voor een kwalitatief hoogwaardig en snel recruitmentproces?’ En ‘Hoe maak je je toekomstige recruitmentbehoefte inzichtelijk?’. Daar gaat – naast de uitvoering ervan – ook veel tijd in zitten.”

Contact

Sollicitanten met welk profiel mogen altijd contact met jou opnemen?

“Ik werk voor verschillende opdrachtgevers, daarom verschilt het soort professional waarnaar ik op zoek ben regelmatig. Met mensen die nieuwsgierig zijn naar de bedrijven waar ik werk, kom ik graag in contact.”

“Ik vind het daarnaast altijd leuk om met collega’s te sparren over ons werk.”

Hier vind je Jasper op LinkedIn.

Dit verhaal is onderdeel van een serie over recruiters. Lees hier over de dag van PGGM-recruiter Irma Bousardt, zij ging Jasper in deze serie voor!

feedback