fbpx
10 februari 2021

Een dag uit het leven van een recruiter: Mireille Rob

Mireille Rob

Bij Sollicitatiedokter zetten we zo nu en dan een recruiter in de spotlight. Op die manier kom jij erachter waar deze mensen de hele dag mee bezig zijn, waar ze naar zoeken en hoe ze hun beslissingen nemen. Als jij weet hoe recruiters werken, kan je hen ook overtuigen dat jij de beste kandidaat bent! Deze week: Mireille Rob.

Dit verhaal is onderdeel van een serie over recruiters. Lees hier over de dag van Jelling-recruiter Jack Buijnsters, hij ging Mireille in deze serie voor!

Over Mireille

Mireille Rob

Dingen waar ze blij van wordt:

 • Een kandidaat die in een brief refereert aan een telefoongesprek met de recruiter of hiring manager. Daaruit blijkt dat de kandidaat zijn of haar research heeft gedaan
 • Kandidaten die specifiek benadrukken op welke kwaliteiten in de vacature ze matchen
 • Maar ook: kandidaten die durven te benoemen op welke punten ze niet matchen met de vacature

Dingen waar ze NIET blij van wordt:

 • Wanneer een kandidaat haar naam verkeerd schrijft
 • Algemene brieven die voor iedere functie hadden kunnen zijn
 • Spelfouten
 • Cv’s waarin de oudste ervaring bovenaan staat
 • Sollicitaties in het Engels, de voertaal bij Gemeente Westland is immers Nederlands

Vragen die ze altijd stelt tijdens een sollicitatiegesprek:

 • Bij welke aspecten van de vacature voel jij je 100% comfortabel? En bij welke juist niet?
 • Hoe zouden je collega’s jou omschrijven? En je leidinggevende? Is daar onderscheid in?
 • Wat voor leidinggevende stijl past het beste bij je?

 Vragen die een kandidaat vooral moet stellen tijdens een sollicitatiegesprek:

 • Hoe groot is het team?
 • Wat is op dit moment jullie belangrijkste prioriteit?
 • Hoe verdelen jullie de taken?
 • Hoe werken jullie tijdens corona?

De werkdag van Mireille

Hoeveel cv’s lees je op een dag?

“Dat wisselt heel erg. Momenteel heb ik ruim 50 vacatures openstaan, op sommige komen wel 50 tot 70 reacties binnen. Ik bemoei me niet met alle vacatures, vaak kan een hiring manager de klus namelijk alleen af. Met moeilijk vervulbare vacatures spring ik wel altijd bij.”

“Al met al denk ik dat ik zo’n 60 cv’s per week zie. Hoe lang ik naar een cv kijk, ligt erg aan de reden dat ik hem voor me heb. Een cv dat ik voor het eerst zie, bekijk ik niet langer dan een halve minuut. En blijkt uit het cv meteen dat de kandidaat niet aan de harde eisen voldoet, dan bekijk ik hem nog korter.”

“Een nieuw cv bekijk ik niet langer dan een halve minuut”

“Trouwens, ik heb regelmatig vacatures voor mensen met een wo-opleiding. Typisch voor hen is dat ze lange brieven schrijven. Dus daar ben ik vaak wel even zoet mee, haha.”

Hoeveel sollicitatiegesprekken voer je in een week?

“Gemiddeld schuif ik bij 4 gesprekken per week aan, denk ik.”

Hoe verlopen die gesprekken?

“Tijdens sollicitatiegesprekken stel ik geen inhoudelijk vragen, die laat ik over aan de hiring manager. Hij of zij kent de afdeling waarop de kandidaat komt te werken immers veel beter dan ik. Ik ben daarentegen meer ervaren in het voeren van dit soort gesprekken, dus ik zorg ervoor dat de lijn erin behouden blijft. Als de hiring manager of de sollicitant te veel afdwaalt, grijp ik in.”

“Tijdens het sollicitatiegesprek ga ik ook na of de kandidaat goed past binnen de cultuur van de gemeente Westland. Daarnaast loop ik vaak chronologisch het cv van de kandidaat door om meer te weten te komen over diens opleidingen en werkervaring.”

Hoe heb jij je voorbereid?

“Voor een sollicitatiegesprek lees ik uitvoering het cv en de brief van een kandidaat. Ik schrijf op wat me opvalt en formuleer aan de hand daarvan vragen. Dat kan bijvoorbeeld een gat in je cv zijn, maar als je op allerlei plekken maar 6 maanden hebt gewerkt, ga ik ook op scherp.”

“Als je op allerlei plekken 6 maanden hebt gewerkt, ga ik op scherp”

“Als ik vind dat de richting van het gesprek een bepaalde kant op moet, neem ik daar van tevoren contact over op met de hiring manager. Op die manier weet ik zeker dat we op dezelfde lijn zitten.”

Hoe verwacht je dat de sollicitanten zich hebben voorbereid?

“Een sollicitant moet in ieder geval weten hoe de gemeente Westland in elkaar steekt. Als je bij ons komt solliciteren, verwacht ik dat je je goed in ons hebt verdiept. Via onze website kan je bijvoorbeeld al veel informatie vinden.”

“Daarnaast weet je met welke issues jij te maken krijgt. Solliciteer je bijvoorbeeld op een financiële functie, dan heb je naar de gemeentelijke begroting gekeken. Solliciteer je op een hr-functie, dan weet je iets meer over ons als werkgever.”

 Maak je voorafgaand aan de gesprekken een duidelijke schifting? Is er een favoriet of niet?

“Ik heb bijna altijd een favoriete kandidaat, maar ik word regelmatig verrast. Soms is dat een enorme teleurstelling. Dan lijkt iemand op papier perfect te passen, maar sluit diegene in de praktijk totaal niet aan op onze cultuur.”

Op wat voor antwoorden hoop je?

“Ik ben aangenaam verrast wanneer een kandidaat de betreffende leidinggevende durft aan te spreken tijdens een gesprek. Gewoon: ‘Wat verwacht je van mij?’, bijvoorbeeld. Op die manier maakt een kandidaat het persoonlijk, en dat is belangrijk. We doen immers mensenwerk en we moeten op een prettige manier kunnen samenwerken.”

“We moeten op een prettige manier kunnen samenwerken”

Wat voor taken heb je verder?

“Ik doe in ieder geval veel meer dan alleen het lezen van brieven en cv’s. Zo werk ik op dit moment hard aan het updaten van ons werkgeversmerk: hoe dragen we onszelf uit naar kandidaten die voor de gemeente Westland willen werken?”

“Ik ben ook bezig met een campagne om meer IT’ers aan te trekken, daarvoor komt een aparte website. En ik moet morgen naar de opnames van een promotiefilm ervoor in Naaldwijk. Verder hou ik me bezig met het implementeren van nieuwe recruitmentprocessen en een nieuw ATS-systeem.”

Contact

Sollicitanten met welk profiel mogen altijd contact met jou opnemen?

“Heb je een achtergrond in de openbare ruimte of civiele techniek? Of heb je ervaring met overheidsfinanciën? Dan mag je altijd contact met me opnemen! Hr-professionals mogen dat ook, maar ervaring bij een overheidsinstantie is dan wel een pre. En ik kom natuurlijk graag in contact met collega-recruiters!”

Je vindt Mireille hier op LinkedIn.

Dit verhaal is onderdeel van een serie over recruiters. Lees hier over de dag van Jelling-recruiter Jack Buijnsters, hij ging Mireille in deze serie voor!

feedback