fbpx
27 oktober 2020

Een dag uit het leven van een recruiter: Pamela de Man

Pamela de Man

Bij Sollicitatiedokter zetten we drie keer per week een recruiter in de spotlight. Op die manier kom jij erachter waar deze mensen de hele dag mee bezig zijn, waar ze naar zoeken en hoe ze hun beslissingen nemen. Als jij weet hoe recruiters werken, kan je hen ook overtuigen dat jij de beste kandidaat bent! Vandaag: Pamela de Man.

Dit verhaal is onderdeel van een serie over recruiters. Lees hier over de dag van Work2GetThere-recruiter Esmeralda van Santen, zij ging Pamela in deze serie voor!

Over Pamela

Dingen waar ze blij van wordt:

“Ik word blij van kandidaten die met passie en betrokkenheid voor dit vak kiezen. Daar kom ik niet altijd achter door het lezen van hun brief en cv maar door met hen in gesprek te gaan. Deze groep mensen heeft moeite met solliciteren, dat komt mede doordat ze bescheiden zijn.”

“Een tip die ik meegeef aan mensen zonder ervaring die toch solliciteren in de zorg: vertel hoe je ervaring in andere sectoren je in deze kan helpen. Heb je bijvoorbeeld in de horeca gewerkt, dan was je als barman of -vrouw al een halve therapeut voor alle gasten die met hun problemen naar jouw bar kwamen. En als een soort sociaalwerker voorkwam je dat dronkenlappen een vechtpartij begonnen. Gebruik dat!”

Dingen waar ze NIET blij van wordt:

“Ik stoor ik me niet zo gauw aan fouten. Ik probeer niet te oordelen. In de zorgsector zijn mensen nu eenmaal niet goed in solliciteren, ze promoten zichzelf niet graag. Ze vertellen wel wat ze hebben gedaan maar vergeten vervolgens de vertaalslag te maken naar wat ze daardoor kunnen betekenen in de functie waarnaar ze solliciteren.”

“Ik kreeg eens een cv van twee kantjes van een dame die al haar ervaring in de horeca, bij supermarkten en warenhuizen had opgelepeld en onderaan ook haar baan in de zorgsector had genoemd. Uit het cv kon je het totaal niet opmaken, maar doordat ik haar belde bleek ze supergeschikt te zijn voor de functie.”

Vragen die ze altijd stelt tijdens een sollicitatiegesprek: 

  • Kun je een voorbeeld geven van een situatie waarin je trots was op je werk? Wat was jouw rol daarin?
  • Kun je een voorbeeld geven van een situatie waarvan je achteraf vindt dat je hem niet goed hebt aangepakt?
  • Als ik nu jouw cliënten bel, welke eigenschap van jou vinden ze dan het lastigst?
  • Als je om 11 uur ’s avonds met een goed gevoel terugkijkt op je dienst, wat is er op die dag dan gebeurd?

De werkdag van Pamela 

Hoeveel cv’s en brieven lees je vandaag?

“Vandaag zijn er niet veel nieuwe sollicitanten, ik heb 5 brieven en cv’s gekregen. Die kijk ik eerst na op de harde eisen: heeft de kandidaat de benodigde diploma’s en voldoet hij of zij aan alle andere eisen. Zo ja, dan bel ik de kandidaat op om naar meer informatie te vragen. Dat doe ik omdat een brief en een cv vaak een beperkt beeld geven: in mijn ervaring hebben kandidaten meer te vertellen en te bieden dan wat er in hun sollicitatiedocumenten staat. In het algemeen valt me op dat de opbouw van de brieven en cv’s vaak minimaal is. Er staat alleen wat algemene info, bijvoorbeeld welke opleiding de kandidaat heeft afgerond en waar hij of zij heeft gewerkt. Ik wil juist weten wat je hebt gedaan. Mensen doen zichzelf eigenlijk bijna altijd te kort op hun cv.”

“Mensen doen zichzelf eigenlijk bijna altijd te kort op hun cv.”

Welke gesprekken voer je vandaag?

“Ik heb vandaag 2 belafspraken met nieuwe kandidaten. Daarnaast heb ik 3 belafspraken met interne kandidaten. Zij zoeken een andere werkplek omdat hun locatie sluit. Met hen voer ik een voorgesprek om te achterhalen wie ze zijn en welke mogelijkheden ’s Heeren Loo voor ze heeft. Mensen die voldoende aansluiten gaan vervolgens door in de procedure en hebben een gesprek bij de manager.”

Hoe heb jij je voorbereid?

“Ik zit in principe nooit in sollicitatiecommissie. Ik doe de eerste intake en bereid me daar niet zo op voor. Ik stap de gesprekken altijd onbevangen in om zo een eerlijk en objectief beeld te krijgen.”

Hoe verwacht je dat de sollicitanten zich hebben voorbereid?

“Aangezien ik vandaag voor een intakegesprek bel verwacht ik niet dat ze zich grondig hebben voorbereid.”

“Ik bel mensen vaak op een onverwacht moment. Dus ze kunnen zich niet goed voorbereiden. Ik wil graag weten wie ben je en wat je zoekt, een puur antwoord is het beste.”

Heb je al een duidelijke schifting gemaakt: is er een favoriet of niet?

“Nee, ik probeer van alle kandidaten een breed en objectief beeld te krijgen. Mijn beeld kan ik dan doorgeven aan de manager van de zorglocatie. Zaken die met tijdens een telefoongesprek opvallen geef ik ook aan zo’n manager mee. Als een kandidaat aangeeft dat hij of zij bewust kiest voor een bepaalde doelgroep maar vervolgens dingen vertelt die aansluiten op een andere doelgroep, druk ik een manager op het hart daar rekening mee te houden. Mogelijk past een andere doelgroep toch beter bij zo’n kandidaat.”

“Ik probeer van alle kandidaten een breed en objectief beeld te krijgen.”

Op wat voor antwoorden hoop je?

“Ik hoop dat kandidaten me antwoorden geven waarmee ik een inkijkje krijg in hun drijfveren. Aan de hand van dat soort antwoorden kan ik inschatten of kandidaten overstijgend kunnen denken en reflecteren.”

Wat voor taken heb je vandaag verder?

“Ik ga oude cv’s doorlopen, mailtjes wegwerken en veel telefoongesprekken voeren.”

Contact

Sollicitanten met welk profiel mogen altijd contact met jou opnemen?

“Mensen met een afgeronde zorgopleiding mogen altijd contact met mij opnemen.”

Hier vind je Pamela op LinkedIn!

Dit verhaal is onderdeel van een serie over recruiters. Lees hier over de dag van Work2GetThere-recruiter Esmeralda van Santen, zij ging Pamela in deze serie voor!

vacaturezoeker

Op zoek naar een nieuwe baan? Vacaturezoeker 2020 vindt 8 keer meer vacatures dan andere vacaturebanken. Probeer het NU uit!