fbpx
4 december 2020

Een dag uit het leven van een recruiter: Stèphanie Springer-Hendriksen

Stèphanie Springer-Hendriksen

Bij Sollicitatiedokter zetten we een keer per week een recruiter in de spotlight. Op die manier kom jij erachter waar deze mensen de hele dag mee bezig zijn, waar ze naar zoeken en hoe ze hun beslissingen nemen. Als jij weet hoe recruiters werken, kan je hen ook overtuigen dat jij de beste kandidaat bent! Deze week: Stèphanie Springer-Hendriksen.

Dit verhaal is onderdeel van een serie over recruiters. Lees hier over de dag van Match!-recruiter Annelies Brouwer-Kraaijeveld, zij ging Stèphanie in deze serie voor!

Over Stèphanie

Dingen waar ze blij van wordt:

  • Authentieke motivatiebrieven. Stèphanie neemt iemand niet alleen aan op basis van het cv, ze vindt het ook belangrijk dat een kandidaat past binnen het team, de bedrijfscultuur en de leidinggevende. Met een motivatiebrief die iets zegt over de persoonlijkheid van een kandidaat kan ze goed beoordelen of die culture fit er is.
  • Kandidaten die precies weten in wat voor bedrijfscultuur ze willen werken.

 Dingen waar ze NIET blij van wordt:

  • Kandidaten die hun eigen ontwikkelpunten niet kennen. Tijdens een gesprek probeert Stèphanie mensen daarmee wel te helpen, niet iedereen is namelijk even vaardig in het voeren van een sollicitatiegesprek. Maar als er vervolgens niets uitkomt, is dat voor haar een afknapper.
  • Kandidaten die geen wedervragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek.

Vragen die ze altijd stelt tijdens een sollicitatiegesprek:

  • Stèphanie begint sollicitatiegesprekken met iets over zichzelf te vertellen, daarin vertelt ze ook over wat ze doet in haar vrije tijd. Als het ijs gebroken is vraagt ze: “Maar we zitten hier voor jou. Wie ben jij?” Het antwoord dat daarop volgt kan iets zeggen over het karakter van de kandidaat. Heeft diegene het meteen over werkervaring of komt ook diens privéleven aan bod?
  • Indien van toepassing: “Waarom heb je een gat in je cv?” Dat hoeft niet erg te zijn volgens Stèphanie, helemaal niet zelfs, maar de verklaring zegt vaak wel iets over de kandidaat.

De werkdag van Stèphanie

Hoeveel cv’s en brieven lees je vandaag?

“Hoeveel cv’s en brieven ik op een dag lees is erg wisselend, dat ligt echt aan het aantal vacatures dat we open hebben staan. Momenteel lees ik dagelijks een stuk of 10, denk ik. Misschien iets meer.”

“Hoeveel cv’s en brieven ik op een dag lees is erg wisselend”

 Welke gesprekken voer je vandaag?

“De coronacrisis heeft de luchtvaart hard geraakt, daardoor heb ik het momenteel iets rustiger. Voor de crisis was het daarentegen heel druk, ik probeerde toen niet meer dan 4 gesprekken per dag te plannen. Doe je dat wel, dan ben je tijdens de laatste gesprekken gewoon echt niet meer scherp, dat is niet eerlijk tegenover de kandidaat die je spreekt.”

Hoe heb jij je voorbereid?

“Voor een gesprek bekijk ik de brief en het cv van een kandidaat, maar ik neem hem niet tot in detail door. Ik wil graag een open conversatie aangaan en wil vermijden dat we iedere regel uit het cv gaan oplepelen tijdens het gesprek. Ik vind het veel interessanter om erachter te komen wat er schuilgaat achter een cv. Welk gedrag laat de kandidaat bijvoorbeeld zien in verschillende situaties? Wat is de leercurve van de kandidaat en hoeveel rek zit hier nog in? Dit soort vraagstukken wil ik graag blootleggen tijdens de selectie-interviews.”

Hoe verwacht je dat de sollicitanten zich hebben voorbereid?

“Ik heb niet echt verwachtingen, maar hoop wel dat een kandidaat zich durft te laten zien. Op die manier kunnen beide partijen een weloverwogen keuze maken. Daarbij vind ik het prettig als de kandidaat ook vragen voor mij of de manager die bij het gesprek aanschuift heeft voorbereid.”

“Heeft een kandidaat geen vragen, dan denk ik echt: ‘Hoe kan dat nou?!’ Wat we hier doen is namelijk lang niet altijd voor de buitenwereld duidelijk. Dat is ook niet zo vreemd, want we werken bijvoorbeeld met militaire projecten zoals de Joint Strike Fighter, veel dingen mogen we niet publiekelijk maken. Als een kandidaat dan aanschuift zonder eigen vragen, is dat wel vreemd.”

“Heeft een kandidaat geen vragen, dan denk ik echt: ‘Hoe kan dat nou?!’”

 Heb je al een duidelijke schifting gemaakt: is er een favoriet of niet?

“Voordat de sollicitatiegesprekken beginnen, mag je als recruiter niet weten wie ‘het’ waarschijnlijk wordt. Dat vind ik echt funest voor een sollicitatieprocedure. Heb je als recruiter een favoriet, dan staan andere kandidaten met 1-0 achter voor ze bij een gesprek binnenkomen, dat is niet eerlijk.”

“Natuurlijk is het menselijk om vooroordelen te vormen, maar als recruiter moet je er alles aan doen om die vooroordelen van je af te zetten. Pas in een gesprek kom je erachter wie een kandidaat daadwerkelijk is.”

Op wat voor antwoorden hoop je?

“Ik hoop altijd dat kandidaten specifiek kunnen formuleren waarom ze een bepaalde functie graag doen. ‘Omdat ik mezelf hier kan verbeteren’ is dan geen goed antwoord, dat kan in bijna alle functies. Vertel me liever over iets dat je goed kan of waar je blij van wordt, en dat je alleen in deze functie tot uiting kan laten komen.”

“Veel mensen denken vaak dat recruiters alleen cv’s bekijken”

Wat voor taken heb je vandaag verder?

“Veel mensen denken vaak dat recruiters alleen cv’s bekijken en dan telefonisch wat vragen stellen, maar dat is absoluut niet waar. In mijn rol binnen Fokker ben ik verantwoordelijk voor het hele wervings- en selectieproces, het beleid daaromtrent en de optimalisering ervan. Als een vacature te lang openstaat word ik daar dus op aangesproken.”

“Uiteindelijk zorg ik ervoor dat openstaande vacatures door de juiste kandidaten worden ingevuld. Ik heb daarin een adviserende rol, de vacaturehouder en manager hakt natuurlijk de knoop door. Maar de kandidaten voor wie ik me sterk maak, moeten vervolgens de winst voor het bedrijf gaan maken. Het vak recruiter is kortom een hele belangrijke job waar veel bij komt kijken.”

“Een concreet voorbeeld van een andere taak die ik uitvoer? Ik doe employer branding, waarbij ik campagnes opzet en beurzen organiseer. Op dit soort plekken wordt talent gemotiveerd om bij ons te solliciteren. Ik ben ook verantwoordelijk voor de interne doorstroom van medewerkers, ik zorg er dus voor dat binnen het bedrijf iedereen op de juiste plek zit. Daar komt ook een stukje loopbaanbegeleiding bij kijken.”

Contact

Sollicitanten met welk profiel mogen altijd contact met jou opnemen?

“Vanwege de coronacrisis heb ik momenteel geen vacatures openstaan, maar mensen met een technische achtergrond kunnen altijd met mij connecten op LinkedIn.”

Hier vind je Stèphanie op LinkedIn.

Dit verhaal is onderdeel van een serie over recruiters. Lees hier over de dag van Match!-recruiter Annelies Brouwer-Kraaijeveld, zij ging Stèphanie in deze serie voor!

feedback