• 0

Een goede handdruk in het juiste midden

In Nederland geven we elkaar bij een eerste kennismaking een hand, en daarbij zeggen we om beurten onze naam. Privé, maar vooral in het zakenleven geven we soms heel wat handen op een dag. Je handdruk maakt deel uit van je non-verbale communicatie, dus het is belangrijk er eens event bij stil te staan.

Het lijkt zo simpel: je steekt je hand uit, de ander ook, de handen grijpen in elkaar, gaan een paar keer op en neer, en daarna laten ze elkaar los. Vanaf een afstandje ziet het er zo uit. Maar in werkelijkheid wordt er heel wat gecommuniceerd via die hand: geïmponeerd, gemanipuleerd, onderdrukt, en daarna vooral… geconcludeerd. Die conclusie wordt haast nooit uitgesproken. Daarom weten heel veel mensen niet hoe hun handdruk door anderen wordt ervaren en geïnterpreteerd. 

Bottenkrakers

De meest vreselijke handdruk die ik kan bedenken is de bottenkraker-handdruk. Het zijn meestal mannen die zo’n handdruk geven. In hun jonge jaren hebben ze wellicht geleerd, dat een man een stevige hand hoort te geven. Maar als een man sterker wordt moet hij leren de kracht in zijn handdruk te temperen. Waarom moet jouw handdruk pijn veroorzaken bij de ander? Een handdruk hoort een teken te zijn van begroeting, vriendelijkheid en respect. Niet een vertoning van brute kracht.

Tip: gebruik de kracht waarmee je een deurklink vastpakt om een deur te openen. Die kracht is precies goed voor een prettige handdruk.

Als ontvanger van een stevige handdruk kun je het best zelf ook doorpakken, dwz je hand iets verder naar voren schuiven, waardoor de ander jouw hele hand pakt, en niet alleen je vingers. Dat helpt enigszins.

Slap handje

Aan de andere kant van het scala ligt het slappe handje. Als je gewend bent zo’n hand te geven loop je het risico dat men daaraan een conclusie verbindt, dat je niet krachtig bent. Oefen eens met iemand in je omgeving die je vertrouwt, tot je de juiste kracht hebt gevonden, die past bij jou.

Dominant/ondergeschikt

Er zijn diverse posities van de handen ten opzichte van elkaar bij een handdruk. De meest neutrale hand die je kunt geven is met je hand verticaal en je duim omhoog. Als beide partners hun hand zo houden, heb je een prettige kennismakings-handdruk, met 2 of 3 bewegingen vanuit de elleboog.

Maar zo gebeurt het niet altijd. Ik hoef alleen de dominante versies te beschrijven, want als ondergeschikte heb je niet altijd invloed:

  • De dominante geeft een hand met de handpalm omlaag.
  • De dominante beweegt vanuit de schouder.
  • De dominante heeft de hand in een hoek, zodat je alleen de vingers krijgt, en er geen contact tussen de handpalmen ontstaat. Daarmee wordt de ander op afstand gehouden.
  • De dominante geeft niet één hand maar twee. Dat doet betuttelend en/of erg persoonlijk aan.
  • De dominante beweegt de handen niet op en neer, maar voor/achterwaarts.

Aandachtspunten en tips

Begin eens met je zelf te observeren. Hoe geef jij meestal een hand? Oefen in het geven van een “neutrale” handdruk.

Inzetten van de handdruk: Als sollicitant hoef je het geven van een hand meestal niet in te zetten. Dat zal de vertegenwoordiger van de werkgever meestal doen.

Zakelijke handdruk: Een zakelijke handdruk is kort en zakelijk. Houd je een hand langer vast, dan kan de ander zich daar ongemakkelijk bij voelen. Over het algemeen horen er twee of drie op- en neergaande bewegingen bij.

Zitten tijdens de handdruk: Als je zit tijdens een begroeting, sta dan op voordat je een hand geeft. Dat is een belangrijk teken van respect. Maak oogcontact en kijk vriendelijk terwijl je een hand geeft, en je naam zegt.

Oefenen

Oefen je eigen handdruk met vrienden of familieleden voordat je op gesprek gaat. Vergeet niet dat je handdruk deel uitmaakt van de eerste indruk die ze van je krijgen. Dus zorg ervoor dat je handdruk vertrouwen wekt en prettig overkomt.

Tip van de redactie: bekijk de online cursus Zorgeloos op sollicitatiegesprek