• 0

Levensles van een Mexicaanse visser

In een klein Mexicaans dorpje ligt een vissersboot aangemeerd. Een Amerikaanse toerist complimenteert de Mexicaanse visser met de kwaliteit van zijn vangst en vraagt hem:  “Hoelang het heeft geduurd om deze vis te vangen?”

“Niet zo lang” – antwoordde de Mexicaan.

“Maar waarom ben je dan niet langer op zee gebleven om meer vis te vangen?”

De Mexicaan legde uit dat deze kleine vangst meer dan voldoende was om te kunnen voorzien in de behoeften van zijn hele gezin.

“Maar wat doe je de rest van de tijd dan?” – vroeg de Amerikaan.  

“Ik slaap vaak lang uit, ga wat vissen, speel met mijn kinderen en hou een siësta samen met mijn vrouw. ‘In de avond ga ik met mijn vrienden het drop in, daar we drinken wat, spelen wat gitaar en zingen enkele liedjes. Ik heb een rijk gevuld leven.”

De Amerikaan interrumpeert hem en zegt : “Luister, ik heb een MBA behaald aan Harvard en ik kan je helpen! Om te beginnen moet je elke dag wat langer vissen. De extra vis die je vangt kun je op deze manier verkopen. Met die extra inkomsten kun je vervolgens een grotere boot kopen.”

“En daarna?” – vroeg de Mexicaan.

“Met het extra geld dat deze grotere boot je zal opbrengen, kun je een tweede boot kopen en vervolgens zelfs een derde, net zolang totdat je een hele vissersvloot bezit. In plaats van je vis te verkopen aan tussenpersonen of de mensen op de straat kun je rechtstreeks gaan onderhandelen met de visverwerkingsbedrijven. Niet lang daarna kun zul je in staat zijn om zelf zo’n verwerkingsbedrijf te starten! Je zou weg kunnen uit dit kleine dorpje en verhuizen naar Mexico City, Los Angeles of zelfs New York! Van daar uit zou je je hele imperium kunnen leiden.”

“Hoe lang zou dit hele proces duren denk je?” – vroeg de Mexiaan.

“Zo’n twintig, misschien vijfentwintig jaar” antwoordde de Amerikaan.

“En wat komt daarna dan?”

“Daarna!? Dan wordt het pas echt interessant!” legde de Amerikaan lachend uit.

“Wanneer je bedrijf zo is gegroeid, kun je beginnen met het verkopen van aandelen en miljoenen gaan verdienen!”

“Miljoenen zeg je? En wat komt daarna dan?” – vroeg de Mexicaan lachend.

“Daarna kun je met pensioen, gaan wonen in een prachtig klein dorpje aan de kust, lang uitslapen, met je kinderen spelen, wat vissen, een siësta doen met je vrouw en je avonden al lachend en drinkend spenderen met je vrienden”