• 10

Een sollicitatiebrief als liefdesverklaring

Een van mijn loopbaancliënten was zijn baan als directeur basisschool kwijt geraakt. Kleine dorpsscholen worden samengevoegd en vervolgens heb je nog maar één gebouw en  één directeur nodig. Voor het behoud van de school een goede zaak, voor het behoud van de baan zeker niet. Dus nu kon mijn cliënt, 59 jaar, met meer dan 25 jaar onderwijservaring, gaan. Ze hadden hem niet meer  nodig en na de zomervakantie had hij de nieuwe status van werkzoekende.

Outplacement

Zijn  werkgever was zo netjes hem een outplacementtraject aan te bieden. Tijdens ons intakegesprek vertelde hij me, dat hij niet zo nodig meer in het onderwijs hoefde te werken, hij wilde wel eens kijken wat zijn mogelijkheden buiten het onderwijs waren. Waar, hoe en wat, daar had hij geen idee van. Gaandeweg het traject bleek echter, dat de liefde voor het onderwijs hem in het bloed zat. De omstandigheden hadden gemaakt, dat hij er even schoon genoeg van had. Maar hij sprak vol verve over de leerlingen, en dan vooral die leerlingen, die het allemaal niet vanzelf aan komt waaien. Als hij het voor het kiezen had, dan koos hij voor een zwarte school zoals hij dat noemde, wat in zijn ogen een geuzennaam is.

Een sollicitatiebrief als liefdesverklaring

Toen mijn cliënt zijn cv en sollicitatiebrief liet zien, schoof ik die zonder pardon opzij. Het was een opsomming van banen en taken, nietszeggend en saai. We gingen er mee aan de slag en hij raakte steeds meer op dreef. Nieuw ingevoerde projecten, behaalde resultaten, verbeteringen en deskundigheidsbevordering die hij had weten te realiseren, kregen een prominente plaats op een nieuwe versie van zijn cv. In de brief werd geschrapt en de tekst werd aangepast, net zo lang tot het een gloedvol betoog was waarom hij nu juist op déze baan viel. Het had iets van een liefdesverklaring. De lezer wist het meteen: de schrijver van de brief had een duidelijke visie op het onderwijs, wist hoe hij  dat wilde aanpakken en koos duidelijk voor kinderen met een leerachterstand. Het klonk overtuigend en oprecht. Het was niet bedacht of een overgenomen brief van internet. Hier sprak een onderwijsman met hart voor de zaak.

We waren geraakt door uw brief

Er bleken voor deze baan 23 kandidaten te zijn. En wie was uiteindelijk de gelukkige? Mijn cliënt was precies degene die ze zochten. De schoolbestuurder zei in het laatste gesprek tegen hem: “We waren geraakt door uw brief.” Tegenwoordig hoor ik werkzoekenden nogal eens verzuchten, dat het niet uitmaakt wat je in je sollicitatiebrief schrijft. Begrijpelijk als je afwijzing op afwijzing krijgt. Maar juist dan is het zaak om eens goed te kijken wat je nu precies schrijft en waarom.

Lees je eigen brief eens hardop. Hoe overtuigend klinkt het je in de oren? Zou je zelf enthousiast worden of je partner, vriend(in)? Leef je in, waarom wil je uitgerekend die baan, hoe zou je het aanpakken, wat is je mening over de wat er in die baan van je gevraagd wordt? Zie het voor je en schrijf dan wat erin je opkomt op. Bij een tekort op de arbeidsmarkt kijkt men wat minder nauw, men heeft mensen nodig, maar nu, nu er meer werkzoekenden zijn dan banen, nu maakt een goed gemotiveerde brief alles uit!

10 Responses to “Een sollicitatiebrief als liefdesverklaring”

Avatar

maart 14, 2013 at 8:58 am, Alex said:

Een CV die een opsomming van banen en taken bevat opzij schuiven? Ben je wel helemaal lekker?? Een CV IS een opsomming van banen, taken en opleidingen!!! Niks meer en niks minder!!!!

Reply

Aetta

maart 14, 2013 at 2:20 pm, Aetta said:

Beste Alex,
Je reactie maakt me nieuwsgierig. Heb jij er zelf goede ervaringen mee? Ook ik ga ervan uit, dat een CV je opleiding en functie gegevens bevat, maar mijn ervaring is dat dat alleen de laatste jaren niet voldoende meer is. Partijen die werk te vergeven hebben, willen weten wat jij aantoonbaar gedaan hebt, wat jij hebt weten te realiseren binnen een functie. Men wil graag weten wat die gegevens in de praktijk allemaal waard zijn(geweest. Herken je dit ook?

Reply

Avatar

maart 14, 2013 at 3:27 pm, Nancy van der Laan said:

Het zal een zekerheid zijn dat zowel de motivatie die je meestuurt met je cv als de cv op zich van belang is.. echter als er iets van 20 sollicitaties per maand de deur uitgaan vergaat je de lust wel om 20 keer heel origineel te zitten zijn. Natuurlijk, de brief voor die ene baan, die heel erg leuk lijkt en die bovenaan het verlanglijstje staat, krijgt extra aandacht maar die andere worden langzaam maar zeker toch standaard.

Reply

Aetta

maart 18, 2013 at 5:59 pm, Aetta said:

Hoi Nancy,
Ik begrijp, dat de lust je wel eens vergaat. Het hoeft niet super origineel te zijn. Als het maar persoonlijk overkomt.
Een goed CV is 75% van de sollicitatie. Een sollicitatiebrief verwoordt JOUW motivatie voor de bewuste vacature. Wordt daarom ook vaak motivatiebrief genoemd. Je CV is, als het goed is voor elke functie bruikbaar-eventueel breng je wat accentverschillen aan.
Probeer als het maar even kan bij elke sollicitatie te bedenken wat je leuk lijkt aan díe bepaalde baan en schrijf dat kort en krachtig op. Klaar is kees.

Reply

Avatar

maart 15, 2013 at 12:46 am, Tanja said:

Een goed gemotiveerde brief zal zeker uitmaken…maar dan moet je wel weten wat jou precies motiveert. Hoe zou een starter dit moeten aanpakken dan? Als je niet weet wat de baan precies inhoudelijk inhoudt? Hoe kom je dan overtuigend over?

Reply

Aetta

maart 18, 2013 at 6:22 pm, Aetta said:

Hoi Tanja,
Voor een sollicitatie is het belangrijk om je in de vacature te verdiepen. Hoe kom je daar achter? Lees op internet over de organisatie die de vacature heeft. Probeer je een beeld te vormen bij het lezen van de vacature tekst. Kijk in je netwerk/LInkedin/Facebook of je mensen kent die iets dergelijks doen of bij een vergelijkbare organisatie werken. Maak een vragenlijstje over wat je niet duidelijk is en bel! Dit is sowieso goed om te doen. Je toont interesse, je telefoontje wordt meestal genoteerd, en last but not least je krijgt zelf een eerste indruk: wordt je prettig te woord gestaan? Is de organisatie goed bereikbaar?

Reply

Avatar

maart 15, 2013 at 8:39 am, Yvette said:

Wat goed dat je de schooldirecteur hebt weten te raken, en hebt gemotiveerd om zijn CV vanuit zijn hart te schrijven. Dit doet me realiseren dat ik ook wel eens een tweede blik op mijn CV kan werpen.

Reply

Avatar

maart 16, 2013 at 11:59 am, Ine said:

Mooi hoe je deze ervaring beschrijft Aletta. Heel herkenbaar voor mij. Zelf begeleid ik ook outplacementprogramma’s en altijd besteden we aandacht en CV en brief. Het eerste resultaat is dat mensen anders, met meer zelfvertrouwen, naar zichzelf en hun CV kijken: Wouw, ben ik dat?. Een CV is een manier om je werkervaring vast te leggen. Als sollicitant is het aan jou om in je CV duidelijk te maken en te belichten welke ervaring je hebt en wat je meebrengt voor je a.s. werkgever. Dan blijkt ook dat loopbaancoaches sollicitanten ook echt iets te bieden hebben. Voor een goed CV en een passende brief maar ook bij het helpen verwoorden van je motivatie als starter op de arbeidsmarkt.

Reply

Avatar

maart 19, 2013 at 1:49 pm, Jan Auke said:

Mijn CV heb ik zo opgesteld zodat ik alleen een gerichte motivatie hoef te sturen omdat eigenlijk alles al in mijn CV staat. Soms zou alleen mn cv al voldoende zijn voor een sollicitatie.

Reply

Aetta

maart 20, 2013 at 12:09 am, Aetta said:

Heel goed @ jan Auke. Dat is dé manier.

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *