• 12

Een zwart randje

Zit jij thuis zonder werk? Dan is dit wellicht herkenbaar. Op ieder feestje moet je uitleggen hoe je dag er uitziet. Terwijl anderen verhalen over werk vertellen, voel jij je nutteloos. Een paar tips hoe je met deze situatie kunt omgaan.

Tijdens de eerste dag van mijn opleiding tot loopbaanadviseur werd aandacht besteed aan rouw en hoe je als coach dat proces zo goed mogelijk kunt begeleiden. Het verlies van een baan kan namelijk een behoorlijke impact hebben, praktisch maar ook emotioneel. Om verder te kunnen met je (werk)leven, zal je die ervaring een plekje moeten geven en het is fijn als je een begeleider hebt die je daarin kan ondersteunen. Toen ik me erin ging verdiepen, bleek er een overweldigende hoeveelheid literatuur te zijn over rouw en arbeid(smarkt). In mijn opleiding leer ik echter ook om alert te zijn op datgene wat níet verteld wordt. De artikelen en boeken die ik vond, gingen vooral over het ontslagmoment, maar ik miste de aandacht voor de nieuw ontstane situatie: het niet hebben van een baan.

Werkloosheid is een moeilijk onderwerp. Hoewel er tegenwoordig flexibeler aangekeken wordt tegen arbeid en ook andere werkvormen behalve ‘de vaste baan’ geaccepteerd worden, vindt de samenleving het lastig om te gaan met werklozen. Want wat doe je dan de hele dag? Heb je al zicht op een baan? Het is eigenlijk niet sociaal wenselijk om te antwoorden dat je nog aan het uitzoeken bent wat je wilt. En heb jij nog wel wat te melden ’s avonds aan de keukentafel? Je arsenaal aan anekdotes wordt flink ingeperkt. Om nog maar te zwijgen over het feit dat je geen inkomsten meebrengt. Regelmatig hoor ik dat mensen zich schuldig en machteloos voelen omdat zij nu niet bijdragen aan het realiseren van toekomstplannen en hun partner ineens alleen verantwoordelijk is voor de kosten van levensonderhoud.

5 tips om hiermee om te gaan

Al deze gevoelens zijn volkomen begrijpelijk en het is belangrijk ze serieus te nemen, maar als je er te lang in blijft hangen kunnen ze je verlammen. Dus, wat doe je eraan?

1. Vraag je af wat thuiszitten met jou doet.

Kan je er vrede mee hebben, of baal je? Waarom? Wat zegt dat over jou en je werkethos? Misschien vind je dat je nu niet aan de maatschappelijke verwachtingen voldoet en werk je je normaal gesproken het schompes? Is dat een overtuiging die je mee wilt nemen naar een nieuwe baan, of wil je dat graag veranderen? In dat laatste geval is dit je kans om eens rustig te oefenen!

2. Praat met de mensen om je heen.

Spreek uit dat je je schuldig voelt en vraag hoe de ander er tegenaan kijkt. Maak een concreet plan van aanpak en afspraken. Hoeveel sollicitaties wil je versturen per maand, met wie ga je netwerkgesprekken voeren? Zorg dat je weet hoe lang je het uithoudt zonder inkomen. Dan weet je namelijk ook hoeveel tijd je hebt om je droombaan te zoeken, en wanneer het moment aanbreekt dat je alles moet aangrijpen. Door daarover te communiceren, creëer je duidelijkheid en voorkom je onrust bij jezelf en je omgeving.

3. Zorg voor een dagritme.

Kom op tijd je bed uit en formuleer per dag een doel, of dat nu solliciteren is, sporten, of het bezoeken van de dierentuin met je kinderen. Voorkom dat de dag een eindeloze verzameling uren wordt waaraan geen einde lijkt te komen.

4. Ga vrijwilligerswerk doen.

Ga helpen bij de voedselbank, of voorlezen op de lokale basisschool, maar zorg dat je buitenkomt en mensen spreekt. Dat geeft je zelfvertrouwen en een nieuw netwerk dat kan helpen in je banenjacht. Bovendien doe je er vrijwilligersinstanties én het UWV (van hen krijg je een juichende brief als je doorgeeft dat je je inzet voor de medemens) een enorm plezier mee.

5. En tot slot de allermoeilijkste: probeer er ook af en toe van te genieten.

Het nutteloze gevoel is heel begrijpelijk en herkenbaar, maar werkloosheid heeft ook fijne kanten. Hoe vaak kan je nou op dinsdagmiddag een filmpje pakken, gewoon, omdat het regent? Gun jezelf dat ook af en toe, zodat je daarna met nieuwe inspiratie en energie met je volgende sollicitatie aan de slag kunt.