eenvoudig-eruit-springen-brief
  • 4

De eenvoudigste manier om op te vallen met je sollicitatiebrief

Hoi Sollicitatiedokter,

Mijn vraag is kort: wat kan ik doen om op te vallen met mijn sollicitatiebrief?

– Ronald, 35

Klik hier om zelf een sollicitatievraag te stellen!

Goede vraag Ronald!

Er zijn talloze manieren om op te vallen met je sollicitatiebrief. Standaard denken de meesten hierbij aan dingen zoals een openingszin die meteen de aandacht trekt; een briefopmaak die direct in het oog springt of een leuke persoonlijke anekdote in de brief om het geheel wat levendiger te maken voor de lezer.

Allemaal kunnen ze er inderdaad voor zorgen dat je brief opvalt.

Maar het kan nog veel eenvoudiger. En bovendien ook veel effectiever!

De eenvoudigste manier om op te vallen met je sollicitatiebrief, is namelijk niet door iets speciaals toe te voegen, maar juist door iets weg te laten (een thema dat ik ook in detail bespreek in dit artikel). En waarschijnlijk vind je deze methode zo logisch dat je er niet eens bij stil hebt gestaan.

De eenvoudigste manier om op te vallen met je sollicitatiebrief is… door een goedlopend en foutloze brief af te leveren.

In mijn ervaring is minder dan 20% van de brieven vrij van stijl- en spelfouten (en dat is nog een optimistische schatting). Zelfs als je brief niet spectaculair is (en een goede brief hoeft echt niet spectaculair te zijn!) kun je jezelf op positieve wijze onderscheiden door een goedlopende brief af te leveren zonder fouten.

Laat me je uitleggen waarom een foutloze brief zo belangrijk is en wat de vervolgstappen zijn.

De onzorgvuldige en ongeïnteresseerde 80%

Waarom is een foutloze brief zo belangrijk?

Ik hoef je vast niet uit te leggen dat fouten in je sollicitatiebrief op de eerste plaats gewoon storend zijn voor de lezer. Maar het feit dat het storend is, is niet de belangrijkste reden om hier zorgzaam mee om te springen. Fouten worden namelijk gebruikt als een soort filtermechanisme: maak je fouten in je brief dan beland je vaak zonder pardon direct op de nee-stapel.

Dit klinkt misschien vervelend maar hier is een goede reden voor.

Het is niet ongewoon voor een recruiter om, per dag, zo’n vijftig tot honderd sollicitatiebrieven en cv’s te zien. Met zo veel kandidaten die op veel vlakken ook nog eens moeilijk te vergelijken zijn, is het schier onmogelijk om keer op keer een zorgvuldige afweging te maken op basis van individuele achtergrond en motivatie – dit kost simpelweg te veel tijd (en daarmee geld).

Hierdoor werken recruiters vaak op basis van triggers: ze scannen een document razendsnel voor een eerste indruk en kijken vervolgens of hen dingen opvallen (de triggers), bijvoorbeeld in de vorm van een belangrijk trefwoord voor de functie. Als er een positieve trigger volgt, wordt er meer aandacht gegeven dan slechts die ene snelle ‘scan’. Bij een negatieve trigger – zoals een fout, een slordige lay-out of een onsamenhangend verhaal – is het al snel einde verhaal.

Het lijkt echt een inkoppertje, niet?

Je zou zeggen dat iedereen weet dat je sollicitatiebrief compleet foutloos zou moeten zijn.

De realiteit is echter dat elke dag duizenden niet-foutloze brieven worden verstuurd..

Zoals een CEO van een consultancy firma zei: “In het beste geval zijn spelling- en grammaticafouten een teken van onzorgvuldigheid. In het slechtste geval is het een teken van onoplettendheid tijdens de studie of een houding die zegt ‘wat boeit het’. Hoe dan ook zijn beide voor mij een signaal om een kandidaat te diskwalificeren.”

En deze CEO is niet alleen.

Uit een Nederlands onderzoek onder 3000 managers kwam naar voren dat 59% kandidaten afwijst op basis van type- en spelfouten in de sollicitatiebrief (bron: studenten.net). Een zelfde soort onderzoek in Amerika gaf een percentage aan dat nog net even hoger lag: maar liefst 61% (bron: What color is your parachute?).

Vaak heb ik me afgevraagd waarom de zwaarte van dit onderwerp over het hoofd wordt gezien door sollicitanten. Het is namelijk een ontzettend eenvoudige manier om eruit te springen met je brief.

Hoe kan het dan dat zo weinig mensen dit eenvoudige ‘trucje’ ook daadwerkelijk toepassen?

Ik vermoed dat het te maken heeft met de universele waarheid van belangrijke maar eenvoudige dingen: iets dat eenvoudig is om te doen, is ook eenvoudig om niet te doen. Net zoals het geval is met gezond eten, regelmatig sporten en minder uitgeven dan je verdient.

Maar goed, laten we het van de positieve kant bekijken: het feit dat jij je hier nu bewust van bent, geeft je een enorme voorsprong op je concurrentie. Dat is best een mooie opsteker toch?

De volgende stap is om te concurreren met de laatste 20%.

Concurreren met de laatste 20%

Je weet nu dat een foutloze brief je al bij de beste 20% van de kandidaten kan brengen. Hoe ga je vervolgens de concurrentiestrijd aan met de overgebleven kandidaten?

Ik weet dat je het liever niet wil horen maar vroeg of laat zal je er aan moeten geloven: je zal jezelf moeten verkopen. Een onderzoek onder honderden bezoekers van deze website wees uit dat ‘jezelf verkopen’ veruit het grootste obstakel vormt bij het schrijven van een sollicitatiebrief. Want hoe vertel je dat je een uitstekende kandidaat bent zonder opschepperig over te komen?

Niet zo gemakkelijk…

Tenzij je gebruik maakt van de ‘magische sollicitatiebriefformule’ van het sollicitatiebriefhandboek 🙂

In dit boek leg ik je namelijk stap-voor-stap uit hoe je een effectieve sollicitatiebrief schrijft zonder op te hoeven scheppen. Bovendien vind je in dit boek tientallen voorbeelden van zowel goede als slechte brieven met een heldere uitleg wat ze goed of slecht maakt.

Deze mail van Sylvia vond ik zojuist in mijn inbox: “Ik heb vanavond je sollicitatiebriefboek ook in één adem doorgelezen en ik ga hier mee aan de slag. Ik zou willen dat alles wat eerder voorbij was gekomen, wat een geweldige tips!”.

Wil je, net als Sylvia, ook in één avond leren hoe je geweldige sollicitatiebrieven schrijft?

Bekijk het sollicitatiebriefhandboek!