eerste-indruk-sollicitatiebrief
  • 1

De eerste indruk van je sollicitatiebrief

Ik kreeg laatst een sollicitatiebrief onder ogen van iemand die totaal ongeschikt was voor de functie.

Toch bleef haar brief hangen. Waarom?

Door de openingszin.

Die maakte dat ik bleef lezen, ook al was het snel duidelijk dat wij geen match waren. Haar opening bruiste, straalde energie uit, was zonnig en veelbelovend. Het bewijst weer hoe belangrijk het is dat je de lezer direct pakt, bij zin één. Hoe doe je dat?

Verras!

Werkgevers krijgen veel sollicitatiebrieven binnen, die over het algemeen beginnen met ‘ik las over de vacature bij uw bedrijf en was direct enthousiast’. Die vallen niet meer op. Een brief die begint met ‘heeft u dat ook weleens, het gevoel dat u de perfecte combinatie hebt gevonden? Dat had ik bij het lezen van uw vacature!’, wel. Er is niet één standaard opening te geven: deze verschilt per bedrijf, functie en persoon… Waar het om gaat, is dat je de lezer iets geeft dat blijft hangen.

Pas aan op het bedrijf en de functie

Kijk goed bij wat voor soort bedrijf je solliciteert. Een traditionele bank zit niet te wachten op een ‘leuke, grappige’ opening, wel op eentje die anders is dan anderen. Bij een start-up waar veel jonge mensen werken, kan je vaak wat meer maken. Wees je daar van bewust en sluit aan bij de werkgever. Daarmee bewijs je namelijk dat je je verdiept hebt in de organisatie, en dat je goed kunt inschatten wat je wel en niet kunt doen.

Wees zelfverzekerd, maar niet te overmoedig

Brieven die beginnen met ‘stop met zoeken, ik ben de oplossing voor uw problemen’ vallen over het algemeen niet in goede aarde… Je mag best uitstralen dat je de geschikte kandidaat voor de functie bent, maar vind de balans tussen zelfverzekerdheid en arrogantie. Bedrijven houden graag zelf de regie in handen, en vinden het niet prettig als de sollicitant er met hun procedure vandoor gaat!

Houd het bij jezelf, wat is jouw passie?

Hoe schrijf je dan die goede openingszin? Door te vertellen waar jíj blij van wordt. Wat maakt dat jij ’s ochtends uit bed komt? Waar loop jij warm voor? Wat heb je gedaan op een dag dat je dik tevreden bent over jezelf? Vertel en vertaal dat. Vertel wat het is, en vertaal wat de werkgever eraan heeft. Hoe enthousiaster je bent, hoe moeilijker het is om jouw sollicitatie opzij te schuiven.

Straal enthousiasme uit

Je schrijft misschien vijf brieven per week en bent er helemaal klaar mee. Maar zorg dat dat niet terug te lezen is. De brief waar je op dit moment mee bezig bent, is de enige en allerbelangrijkste. Waarom? Omdat jij gelooft in dit bedrijf, deze functie en in jouw meerwaarde voor dit bedrijf. Zet je teleurstelling over eerdere afwijzingen overboord en beeld je in dat je deze baan al hebt. Hoe wil je dan overkomen? Wat ga je doen? Wat straal je uit? Laat dat terugkomen in je brief met zelfverzekerdheid en optimisme.

Maak waar wat je belooft

Natuurlijk kun je een geniale openingszin verzonnen hebben. Maar net als in het echte leven, moet je het wel waar kunnen maken. Vind jij jezelf de perfecte kandidaat voor deze baan? Prima, maar laat verderop in je brief zien waarom dat zo is. Ga jij een substantiële meerwaarde vormen bij deze organisatie? Geef aan hoe en waarmee. Prikkel in de opening, leg verder uit in de hoofdtekst, en verleid zo de vacaturehouder om jou op gesprek te laten komen. Dat is tenslotte het doel van je brief!

Feitelijk zijn sollicitatiebrieven te vergelijken met het echte leven. Je hebt één kans om een eerste indruk te maken, dus die moet goed zijn. Als je die eerste indruk dan ook nog kunt onderbouwen, op papier en tijdens een gesprek, dan ben je een kandidaat waar niemand omheen kan. Dus zin op je openingszin!