• 0

En nu zeg ik mijn baan op

Ik heb ooit mijn baan opgezegd. Zonder een plan B. Ik stond met lege handen. Maar gelukkig waren mijn handen ook niet meer gevuld met dingen die mij geen voldoening en uitdaging meer brachten, laat staan plezier. Loslaten was echter slechts het begin van mijn nieuwe toekomst, er waren nog veel drempels en hindernissen te nemen, op zoek naar datgene wat ik wel als zinvol en betekenisvol zou ervaren.

Ik maak het ook mee met mijn klanten (de laatste tijd naar verhouding zelfs vaak), dat ze hun baan opzeggen uit onvrede en ongeluk. Een ding weten ze zeker: zo gaat het niet meer. Zo wil ik het niet meer. De nieuwe vrijheid lijkt zeer aantrekkelijk. Er zijn echter drie valkuilen die de nieuwe vrijheid tot een nieuwe gevangenis kunnen maken:

1. Uit verbinding gaan

Op het moment dat je je baan opzegt, neem je afscheid van een deel van jezelf. Iets wat je misschien jarenlang hebt gedaan, wordt afgesloten. Niet alleen werkzaamheden eindigen daarmee, maar vaak ook het contact met de organisatie en de collega’s. Dan kan, zeker als je ongelukkig en ontevreden was op het werk, een opluchting zijn. De keerzijde daarvan is dat je even nergens meer bij hoort, wat werk betreft. Dat kan eenzaam voelen. Je kunt zelfs in isolatie terecht komen als je niet op korte termijn een andere baan vindt.

Tip: sluit je aan bij een netwerk, waarbij je het gevoel kunt hebben dat je erbij hoort, dat je in verbinding staat met anderen. Dat kan een netwerk café zijn, een intervisiegroep of een organisatie voor werkzoekenden of sociale innovatie. Door in contact te komen met nieuwe mensen, blijf je niet hangen in het verlies van je werkkring en collega’s. Daarnaast kunnen nieuwe mensen zorgen voor inspiratie, energie en concrete tips voor een nieuwe baan.

2. Niet weten wat je wilt

Het komt regelmatig voor dat iemand afscheid neemt van een baan zonder te weten wat hij of zij daarna wil. Dat is tijdelijk geen probleem. Als het ‘niet weten’ te lang duurt, kun je daar heel onzeker en apathisch van worden. Er is immers geen doel om naar te streven, geen droom en geen plan.

Tip: sta eerst –in de zoektocht naar je droom en nieuwe loopbaanstap – stil bij het verleden. Mensen die hun verleden vergeten en daar de lessen niet van meenemen, komen ook in nieuwe banen voor teleurstellingen staan. Je neemt jezelf immers overal mee naar toe. Door te kijken naar je verleden (en heel specifiek de baan die je opgezegd hebt en je eerdere banen), kun je inzicht krijgen in wat voor jou in ieder geval niet werkte. Wat kostte energie? Welk gedrag van jezelf leidde tot ongewenste resultaten? Wat heb je gemist? Dit inzicht kun je vertalen naar ontwikkelpunten voor jezelf en een lijstje met zaken die je in een nieuwe uitdaging graag terug wilt vinden. Als je er niet alleen uitkomt, is het slim om een coach in te schakelen. Samen met je coach kun je stilstaan bij vragen als: wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik? Langs thema’s als persoonlijkheid, waarden, drijfveren, vaardigheden, ervaring, ambities en dromen krijg je helderheid over je volgende loopbaanstap.

3. Wanhoop

Het kan langer duren dan je gehoopt had, die gedroomde baan of het opbouwen van je eigen bedrijf. Vaak raken mensen lamgeslagen door de vele afwijzingen op sollicitaties, de vele vruchteloze pogingen om die nieuwe stap feitelijk te zetten. Als je niet oplet, word je apathisch en depressief. Je zelfvertrouwen krijgt een knauw en je bent er niet eens meer zo zeker van dat je eerder zo rooskleurig lijkende droom haalbaar en zinvol is. Onzekerheid en angst zijn echter een slechte raadgever: je zit alles door een grauwe bril, je ziet de kansen en mogelijkheden niet meer, je raakt in een piekermodus en alle energie lekt weg in negativiteit.

Tip: blijf actief, ook al heb je geen concreet zicht op iets anders. Het maakt niet uit wat, als je maar zinvol bezig bent. Je kunt iemand gaan helpen, je kunt vrijwilligerswerk doen, een cursus of een opleiding volgen, je aansluiten bij een vereniging of netwerk.

Sta elke dag stil bij wat goed ging die dag en waar je dankbaar voor bent. Blijf in contact met anderen en zorg voor inspiratie, voeding en energie, zowel fysiek als geestelijk.

Wanhoop kan makkelijk tot opgeven leiden. Maar geef niet op! Juist door tegenslag leer je veel en word je sterker. Deze wijze lessen kun je later goed gebruiken!