• 0

Extraverte persoonskenmerken gevraagd in de vacature: hoe ga je daar als introvert mee om?

Soms lees je een droombaan in een vacature, maar haak je af omdat je denkt nooit aan de eisen te voldoen. Als het gaat om een universitaire opleiding kernfysica en jij hebt bedrijfsadministratie gedaan, dan is het wel realistisch dat je afhaakt. Maar als het om bepaalde persoonskenmerken gaat, kun je daar op vele manieren naar kijken.

Zomaar wat functie-eisen die ik uit willekeurige vacatures heb gehaald. Het bedrijf zoekt sterke kennisinhoudelijke (IT, Kwaliteit, Techniek) mensen die ook aan volgende persoonskenmerken voldoen:

  • zelfstandig, gestructureerd, proactief, kritisch, pragmatisch en daadkrachtig
  • creatief en analytisch, teamplayer en goede communicatieskills
  • Een evenwichtige persoonlijkheid met een ‘can-do-mentaliteit’ die in staat is om zelfstandig te werken en daarnaast beschikt over een proactieve en gedisciplineerde werkhouding.

Veel medewerkers in de sectoren ICT, Kwaliteit en, Techniek zijn niet de meest uitgesproken extraverte personen, zonder dat ik daarmee een vooroordeel wil afroepen. Maar kijkend naar deze sectoren wordt vaak gevraagd naar inhoudsdeskundige, secuur kunnen werken, analytisch, specialistisch, …. Kwaliteiten die je eerder bij introverte mensen tegenkomt en die hen dus juist voor deze branches ook geschikt maken.

Kijk eens naar de volgende beschrijvingen:

  • Rustig, Bescheiden, Bedachtzaam, Doorzetter, Geduldig, Zorgvuldig, Kan goed luisteren, Gedisciplineerd, Toegewijd, Kan goed analyseren. 
  • Enthousiast, Openhartig, Spontaan, Direct, Makkelijke Prater, Speels, Levendig,  Zelfverzekerd, Daadkrachtig, Initiatiefrijk.

Grote kans dat je je als introvert meer herkent in  de eerste reeks dan in de tweede reeks. Maar als je droombaan nu juist kenmerken uit de 2e reeks  vraagt? Dan maar niet solliciteren? Of toch wel?

Hoe kan je jezelf blijven en toch iets laten zien van de meer extraverte kenmerken die gevraagd worden, zoals pro-actief, teamplayer, daadkrachtig? Of juist laten zien dat je met jouw introverte kenmerken ook geschikt bent voor de baan?

Hoe doe je dat?

Extraverte kenmerken anders bekeken

Hier volgen vier voorbeelden van op het eerste gezicht extraverte kenmerken die je ook anders kunt bekijken.

De teamplayer

Als introvert vind je het prettig om (nu en dan) alleen te werken. Dus is in een team werken niet het eerste waar je warm van wordt. Bedenk op de eerste plaats voor jezelf waarom de werkgever deze eigenschappen belangrijk vindt. Vraagt-ie een teamplayer omdat je in alles moet samenwerken of omdat je een deel van je werk samen met anderen doet?

In het eerste geval wil je als introvert wellicht niet solliciteren, in het tweede geval kan je uit je werkverleden voorbeelden noemen waarin je succesvol in een team hebt gewerkt. Je kan dat namelijk prima als introvert, maar wilt dat liever niet voortdurend. Beschrijf wat jouw bijdrage in teams is en welke rol jij speelt in het team en bij het resultaat van het team.

Pro-actief

Wil de werkgever pro-activiteit zien? Dit kan je wel degelijk als introvert, zij het liever niet acuut in het moment. Bedenk dus voorbeelden uit je werkverleden, waarin je niet afgewacht hebt en pas reageerde na acties van anderen. Laat zien dat je met eigen initiatieven komt, ook al denk je daar wellicht wat langer over na. En daardoor is het vaak wel een gerichter plan/voorstel.

Communicatieve vaardigheden

Tja, vaak gehoord: introverten kunnen niet communiceren: wat een onzin!

Vraagt de werkgever sterke communicatieve skills? Bedenk eerst: wat zijn goede communicatieve skills? Dat betekent in ieder geval niet dat je voortdurend met iedereen een praatje aan het maken bent.

Check in ieder geval ook even waarom dit wordt gevraagd: is het een vacature voor een leidinggevende positie en verwacht men daarom dat je goede communicatievaardigheden in huis hebt? Of is het omdat je anderen moet overtuigen en beïnvloeden vanuit een verkoop- of adviesfunctie?  Zoek vergelijkbare voorbeelden uit je werkverleden en bedenk dan in het voorbeeld hoe je je eigen sterke vaardigheden als luisteren, samenvatten en doorvragen (want dat kunnen introverten vaak goed) hebt ingezet. Want uiteindelijk zijn dat belangrijke communicatie skills.

Resultaatgerichtheid

Resultaat van je acties is belangrijk, als je resultaten kunt toelichten in een sollicitatiegesprek lijkt het minder van belang of je dat met daadkracht of doorzettingsvermogen voor elkaar gekregen hebt.  Je hebt resultaat gehaald en dat wil een werkgever graag horen.

Laat je dus niet zomaar afschrikken door de gevraagde persoonskenmerken in een vacature: bedenk vooraf hoe jij die persoonskenmerken kunt laten zien en onderbouwen.  

En is het echt een baan, waarin je voortdurend met andere mensen in contact bent, veel snel afwisselende werkzaamheden hebt en voortdurend direct moet reageren: overweeg dan of je dit als introvert echt wil: het gaat je heel veel energie kosten! 

En wil je toch: zorg dat je vanaf het begin momenten kunt creëren waarin je je even kunt terugtrekken en opladen.