• 0

Fake it till you become it: Hoe je je lichaamstaal kunt gebruiken tijdens het solliciteren

Rond de 70% van onze communicatie met anderen verloopt non-verbaal, via bijvoorbeeld handbewegingen, gelaatsuitdrukking en lichaamshouding. In het samenwerken met collega’s, in een gesprek met onze baas of tijdens een sollicitatie voor een nieuwe baan is deze non-verbale communicatie een cruciale factor.

Wil je graag een goede indruk maken tijdens een eerste sollicitatiegesprek? Zorg dan dat je minstens zo veel aandacht besteedt aan je voorkomen als aan de woorden die je wilt gaan zeggen. Ook hierbij geldt dat de eerste indruk telt. Vaak beslist de werkgever al binnen 30 seconden of je iets voor hem of haar kunt betekenen of niet.

Beeld je de situatie in waarin je aan de tafel gaat zitten van je mogelijk toekomstige werkgever. Je durft hem of haar tijdens het gesprek niet goed in de ogen te kijken. Doordat je wat voorover gebogen zit, komen je schouders naar elkaar toe en je voelt hoe je lichaam ineenkrimpt. Je armen heb je gekruist over elkaar. Grote kans dat jij het in de competitie voor een baan zal moeten afleggen tegen de kandidaat die de werkgever recht in de ogen keek, een rechte rug trok en zijn lichaam meer breed maakte. De laatste persoon zal positiever beoordeeld worden door de werkgever, niet om zijn slimme woorden, maar om het voorkomen waarmee hij deze woorden bracht. Dit voorkomen vertelde de werkgever dat de sollicitant meer gepassioneerd was, meer zelfverzekerd, meer authentiek en met meer enthousiasme zijn verhaal deed.

Stel dat je zelfverzekerdheid voor een sollicitatie ver te zoeken is, maar je ook geen flater wil slaan en jezelf dwingt je lichaam groot te maken tijdens het gesprek. Heeft dat zin? Ja! Niet alleen hebben je gevoelens invloed op je lichaamshouding, maar je lichaamshouding heeft ook invloed op hoe je je voelt en hoe je over jezelf denkt. Dit tweerichtingsverkeer tussen ons lichaam en geest kunnen we handig gebruiken: Neem een zelfverzekerde houding aan en je voelt je ook meer zelfverzekerd. Zet dus je beide voeten op de grond, zonder je armen te kruisen. Je handen mag je wel losjes in elkaar vouwen en voor je op de tafel laten leunen (één van de meest neutrale en veilige posities voor je handen). Dat voorkomt dat je er onbedoeld bijvoorbeeld mee aan je neus of mond gaat zitten, wat onzeker overkomt. Trek je rug recht en durf degene die je interviewt in de ogen te kijken (natuurlijk niet continu).

Door een zelfverzekerde pose aan te nemen zal je lichaam hierop reageren door zijn stressniveau te verlagen. Dat maakt dat je je meer relaxt voelt tijdens het gesprek. Dit is handig op het moment dat je de werkgever in de ogen kijkt, maar ook ervoor. Concreet gezegd: De volgende keer voor een sollicitatiegesprek check je niet je mobiele telefoon of je aantekeningen, maar oefen je in het toilet met een krachtige pose. Don’t fake it till you make it, but fake it till you become it!

Bekijk de TED video van Amy Cuddy over dit onderwerp: