• 0

Feedback: durf te vragen

Een sollicitatiegesprek betekent een spervuur aan vragen beantwoorden. Met een gedegen voorbereiding is dat prima te doen, zeker omdat bepaalde vragen altijd gesteld worden. De antwoorden op al die standaard vragen schud je zo uit je mouw toch? Of is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan? En weet je zeker dat je antwoorden de waarheid zijn? Nee? Dan is hier de oplossing: durf te vragen!

Stel je komt aan tafel te zitten bij mogelijk je nieuwe werkgever. Dan moet je jezelf in pakweg een uur aan één of meer personen laten zien, jezelf een beetje bloot geven. Je zult een goede, realistische en wervende presentatie moeten geven en je hebt de taak hen te overtuigen dat juist jij aangenomen moet worden. En ondanks de geringe kans op succes zul je toch iedere keer je uiterste best moeten doen. Oh, en dien je jezelf optimaal voor te bereiden op de vele vragen.

Nu kun je van alles doen ter voorbereiding. Je verdiepen in de historie van het bedrijf bijvoorbeeld. Het naadje van de kous weten wat betreft je gesprekspartners, alle ins en outs achterhalen van de functie, of precies weten wat het pakket aan producten of diensten is van het bedrijf. Allemaal prima. Maar denk nu eens goed na over de sollicitatiegesprekken die je al hebt mogen voeren. Welke vragen worden letterlijk altijd gesteld? Juist. Wat zijn je goede eigenschappen en wat is voor verbetering vatbaar. Ben je hierop voorbereid en weet je welk antwoord je moet geven?

Onlangs heb ik een loopbaantraject gevolgd van een aantal weken. Puur gericht op mijzelf, met opdrachten waar geen dwang achter zat. Ik kon ze gewoon maken in mijn eigen tijd en er was bij het beantwoorden van alle bijbehorende vragen gelukkig nooi sprake van goed of fout. Alles was puur en alleen gericht op het voor je zelf helder krijgen van een aantal loopbaan gerelateerde zaken. Voor één van de opdrachten diende ik oud collega’s of voormalige klanten benaderen met de volgende drie vragen: 

  • Welke aandachtspunten wil je me meegeven?
  • Wat zijn mijn grootste talenten?
  • Is er nog iets dat je me wil vertellen dat relevant is voor mijn loopbaan?

Heb je deze vragen wel eens aan een collega, klant of andere werkrelatie gesteld? Kleine kans vermoed ik. Wij zijn namelijk niet zo goed in het vragen van feed back, zeker als er ook kritische opmerkingen gegeven kunnen worden. Het niet vragen is echter een gemiste kans. Ik ben oprecht blij dat ik de vragen gesteld heb. De antwoorden zijn namelijk erg waardevol. Deels omdat het een goed gevoel geeft om te lezen dat anderen positief over je zijn en zij ook hele nuttige opbouwende kritiek kunnen en willen geven. Veel meer nog geven de antwoorden je echt inzicht in wat je kwaliteiten zijn. Jij kunt zelf wel denken dat je ergens goed in bent, maar wordt die mening door anderen gedeeld? Zij hebben een realistischer beeld van je capaciteiten en verbeterpunten en geven je kortom waardevolle informatie. Zeker omdat je bij een nieuwe werkgever met nieuwe collega’s of klanten te maken krijgt die zich ook een beeld zullen gaan vormen. Wel prettig als dat overeen komt met datgene wat je in de gesprekken verteld hebt.

Durf dus te vragen. Dat hoeft niet noodzakelijkerwijs door een heel loopbaantraject te volgen. Maar dat kan wel door bovenstaande of vergelijkbare vragen aan collega’s of klanten voor te leggen. De verkregen antwoorden dragen bij aan een nog betere voorbereiding. De vraag wat je kwaliteiten en verbeterpunten zijn zal onherroepelijk gesteld worden in je eerstvolgende sollicitatiegesprek. En dan is het erg prettig als je de waarheid kunt vertellen!

Sollicitatieverhaal door Eelco Markensteyn,  werkzoekende en blogger.