• Comments Off on

Foto in het cv?

Over het gebruik van foto’s bij het solliciteren bestaat veel discussie. Kan je beter wel of niet een foto bij je cv stoppen?

Is het professioneel om een foto bij je cv te voegen of zitten recruiters hier helemaal niet op te wachten? Er is geen onderwerp binnen het domein van de sollicitatie waar zoveel onenigheid over bestaat.

Dit artikel geeft je een aantal handvatten om voor jezelf de beslissing te nemen om wel of geen foto in je cv op te nemen.

Is een foto op het cv gebruikelijk?

Tot een aantal jaar geleden was het opnemen van een foto op het cv erg ongebruikelijk. Men moest afgaan op wat je gepresteerd had, niet op je uiterlijk. Er waren toch weinig mogelijkheden om alsnog een foto te zoeken dus de beslissing om een foto op te nemen was heel zwart-wit: ze weten wel hoe ik er uitzie, of niet.

Tegenwoordig is dat echter niet meer zo. Met de opkomst van social media als Facebook, Twitter en LinkedIn is het nu heel eenvoudig geworden om de foto bij een naam te vinden. Sterker nog, bij LinkedIn is het gebruikelijk om een foto van jezelf toe te voegen.

De opkomst van social media heeft ervoor gezorgd dat in de laatste jaren steeds vaker foto’s op het cv zijn terug te vinden. Aangezien de meeste recruiters je naam toch wel intypen op Google of kijken op je LinkedIn-profiel, maakt dit verder toch weinig verschil, denkt men. Wanneer je beschikt over een goede, professioneel ogende foto, waarom ook niet?

Een goede pasfoto op het cv zorgt ervoor dat je beter wordt onthouden. Een slechte daarentegen ook.

Onderzoek naar gebruik van foto op het cv

Er is onderzoek gedaan naar het gebruik van een foto op het cv. Een Israëlische studie uit 2012 heeft uitgewezen dat aantrekkelijke vrouwen er beter aan doen géén foto bij hun cv toe te voegen. Het verschil tussen een uitnodiging of geen uitnodiging met of zonder foto was bijna 40%. Dit zou te maken hebben met jaloezie.

Waar vrouwen er volgens het onderzoek verstandig aan doen om geen foto op te nemen, bleek het voor mannen juist gunstig. De kanttekening is dat het alleen effectief werkte voor mannen die als aantrekkelijk werden beschouwd door de recensenten. Mannen die als minder aantrekkelijk werden beschouwd, hadden juist meer succes wanneer ze geen foto met hun cv meestuurden.

Maar goed, Israël is natuurlijk niet Nederland.

De keuze is aan jou

Het is goed om te weten dat, ongeacht wat er staat in een vacature, een pasfoto nooit een verplichting is.

Maar nu moet je een afweging maken: voeg ik wel of geen foto bij het cv? Hier volgen een aantal voor- en nadelen van het gebruik van een foto:

Voordelen:

  • Persoonlijke noot die zorgt dat je beter wordt onthouden
  • Je valt sneller op omdat de meerderheid geen foto meestuurt
  • Knappe mannen hebben er voordeel bij
  • Sommige mensen denken dat je foto wat over je persoonlijkheid zegt

Nadelen:

  • Maakt het makkelijker te discrimineren op basis van uiterlijk
  • Jaloezie in het geval van knappe vrouwen (zie het onderzoek hierboven)
  • Een foto kan afleiden van de inhoud
  • Vooroordelen: mensen kunnen onbewust al een negatief beeld van je gaan vormen
In het cv-handboek vind je diverse voorbeelden van zowel goede als slechte foto’s voor mannen en vrouwen. Bekijk het boek hier!

Comments are closed.