• 0

“Ik wil die frisse wind best wel zijn”

Altijd ben ik op zoek naar vacatures. Ik speur  er naar op internet, in kranten staan immers haast geen advertenties meer. Dan heb je de vacatures die er wel zijn, maar nog nergens gepubliceerd staan. Je weet wel, die je kent van horen zeggen. Dat zijn de meest interessante, maar je moet wel meer doen om achter hun bestaan te komen. Altijd mensen aanspreken op verjaardagen, recepties, hen precies vertellen wat je zoekt, zelfs na afloop van een crematie die niet al te droevig is. Ook tijdens het sporten, als supporter in het voetbalstadion en op het schoolplein als je je kind ophaalt. Kortom overal waar je gaat en staat.

Vacant: burgemeesterschap stad Utrecht

Er zijn ook van die vacatures die alleen in bepaalde kringen circuleren ook al zijn ze niet geheim.  Het burgemeesterschap van de stad Utrecht is zo’n vacature. Dit keer was het dan ook niet de vacature die ik tegenkwam, maar een interview met een van de kandidaten. In het dagblad Trouw van 23 september in de rubriek ‘vijf vragen’ las ik over Hidde. Klinkt mij trouwens meer Fries dan Utrechts in de oren. Hidde, 17 jaar oud had zijn sollicitatiebrief gepost. Beetje ouderwets voor een 17-jarige dat posten, maar wie weet hechten ze daar nog aan op het Utrechtse stadhuis.

Iedere weldenkende lezer zal bij zichzelf denken: ach Hidde, je komt pas kijken, ga eerst maar eens een beetje doorleren en aan het werk, je bent nog te groen achter de oren. Maar dan ken je Hidde nog niet. Hidde zegt:

“Ik voel passie en liefde voor de stad Utrecht. Ik ben een politiek dier, ik lees al kranten sinds ik kan lezen, ik ben altijd betrokken geweest bij wat er speelt. Ik vind ons democratisch stelsel zo interessant, dat ik daar graag een rol in wil spelen. Daarom solliciteer ik.”

Als ik het zou worden

“Maar je zit toch nog op de HAVO”, werpt de interviewer tegen. “In het laatste jaar, dat is inderdaad wel een punt. Daar staat tegenover dat ik als jongere de aangewezen persoon ben om de boodschap uit te dragen dat jongeren niet alleen bezig zijn met Facebook en een bepaald soort feestjes. Ik heb gehoord dat er behoefte is aan een frisse wind in de Utrechtse politiek. Nou die wil ik wel zijn”.

Het Hidde-effect

Hidde zal niet de nieuwe burgemeester van Utrecht worden. Dat weet hij ook wel. Toch is Hidde goed bezig. Hij doet iets wat anderen niet doen. Hij onderscheidt zich van de rest, waardoor hij opvalt. Hij haalt de pers, krijgt aanbiedingen op Twitter en wordt gebeld door deze en gene.

Doe zoals Hidde, steek je nek uit. Maak jezelf zichtbaar met waar jij kaas van gegeten hebt. Roep het van de daken, iedereen mag het horen. Zorg dat je naam valt en dat ze je weten te vinden als er iemand nodig is zoals jij. Zorg voor het Hidde-effect!