• 0

Ga eens op de stoel van de selecteur zitten

Als je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek moet je flink aan de slag. Een goede voorbereiding kost heel wat denkkracht. Je moet informatie verzamelen, nadenken over je verkooppunten en overtuigende praktijkvoorbeelden uitwerken. Dit denkwerk is zeker belangrijk. Voor een echt effectieve voorbereiding is echter meer nodig.

Het internet is vergeven van informatie die je kunt gebruiken om je grondig voor te bereiden. Lijstjes met antwoorden op veel gestelde vragen; voorbeelden van vragen die je zelf kunt stellen; tips om informatie op te zoeken over de organisatie; adviezen om praktijkvoorbeelden uit te werken aan de hand van de STAR-techniek, noem maar op. Al deze dingen zijn belangrijk om goed beslagen ten ijs te komen. Inhoudelijk moet je verhaal kloppen.

Daarmee ben je er echter nog niet. Je zult ook je praktische vaardigheden moeten oefenen. Uiteindelijk gaat het erom dat je effectief communicatiegedrag laat zien. Het is dan ook verstandig om daar in de voorbereiding aandacht aan te besteden.

En dat betekent: oefenen!

Een goede manier om je communicatiegedrag aan te scherpen is door sollicitatiegesprekken te oefenen in de vorm van een rollenspel. Ga op zoek naar iemand in je omgeving die bereid is om je daarbij te helpen. Vraag deze persoon of hij het gesprek met jou wil oefenen, zowel in de rol van selecteur als in de rol van sollicitant.

Ik weet het, veel mensen krijgen spontaan jeuk als ze het woord ‘rollenspel’ horen. Het roept beelden op van ongemotiveerde cursisten in zweterige lokaaltjes die vergezochte casussen uitspelen onder leiding van softe cursusleiders. Vergeet dit soort associaties even. Rollenspelen kunnen namelijk heel zinvol zijn:

  1. In de rol van sollicitant kun je checken of je inhoudelijke voorbereiding deugt. Heb je inderdaad antwoord op de veel gestelde vragen? Weet je onder woorden te brengen wat je motivatie is? Kun je aannemelijk maken dat je ‘verkooppunten’ aansluiten op de functie-eisen? Laat je zien dat je hebt verdiept in het bedrijf?
  2. Oefenen als sollicitant levert heel veel nuttige informatie over je communicatiegedrag. Hoe presenteer je jezelf? Hoe zit je erbij? Hoe komt dat over? Is je enthousiasme zichtbaar? Praat je duidelijk, ben je niet te lang van stof of juist te uitgebreid?
  3. Nog waardevoller is het misschien wel om te oefenen in de rol van selecteur. Juist door op de stoel van de selecteur te gaan zitten, ervaar je de effecten van verschillende soorten gedrag aan den lijve. Je zal dan bijvoorbeeld merken hoe belangrijk het is dat de kandidaat zelf vragen durft te stellen. Hoe passief en afwachtend het overkomt als hij dat niet doet. Maar ook wat het effect is als iemand geen aandacht besteedt aan koetjes en kalfjes. Of als iemand helemaal niets persoonlijks prijsgeeft. Bovendien zal je merken dat een selecteur ook geen makkelijke taak heeft. In die rol is het evengoed lastig om goed te luisteren en door te vragen. Grote kans dat de mensen aan de andere kant van de tafel net als jij last hebben van spanning!
Tip van de redactie: bekijk de online cursus Zorgeloos op sollicitatiegesprek