Gat in je cv
  • 8

Hoe verklaar je een gat in je cv?

Het is waarschijnlijk een van de moeilijkste vragen die je gesteld kan worden tijdens een sollicitatiegesprek: “Wat is de reden van het gat in je cv?” Oftewel: waarom heb je al zo lang niet gewerkt? Wat de reden ook is, een gat in je cv zorgt al snel voor negatieve associaties. Vragen over een periode waarin je niet werkzaam bent geweest, zorgen dan ook al snel voor bezwete handen en gestamel. Gelukkig hoeft dit niet het geval te zijn wanneer je goed bent voorbereid op deze vraag.

Wat is de reden van het gat in je cv?

Hier volgen een aantal tips om antwoord te geven op deze gevreesde vraag.

Wees eerlijk over je situatie

Het is altijd verstandig eerlijk antwoord te geven op vragen omtrent jouw cv. Zeker als het over een gat in je cv gaat. Smoesjes en leugens worden vaak eenvoudig doorzien. Je werkzame periode in de functie ervoor oprekken of je vrijwilligerswerk intensiever laten lijken dan het eigenlijk was, is niet verstandig. Probeer daarentegen de recruiter en hr-medewerker voor je te winnen met eerlijkheid. Ook zij begrijpen heel goed dat het vinden van een baan niet altijd makkelijk is, zeker in het huidige economische klimaat. Juist recruiters en hr-medewerkers weten hoe moeilijk het kan zijn op de arbeidsmarkt.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je kunt zeggen dat je tijdenlang alleen maar op de bank hebt gezeten. Een strategisch antwoord is belangrijk. Het is prima dat je gedurende een bepaalde periode geen werk hebt kunnen vinden, maar geef wel duidelijk aan hoe je deze periode verder hebt ingevuld. Heb je vrijwilligerswerk gedaan in het lokale asiel, geholpen op de school van je kinderen, gewerkt aan bepaalde vaardigheden of een tijdelijke studie opgepakt? Geef dit dan aan!

Laat zien dat je over veel veerkracht en doorzettingsvermogen beschikt!

Wees kort en bondig

Wees niet te uitgebreid in je antwoord op vragen over een gat in je cv of de reden waarom je weg bent gegaan bij je laatste werkgever. Wanneer je specifiek wordt gevraagd om een verklaring, dan is het prima om aan te geven dat je weg moest wegens een reorganisatie of bedrijfseconomische reden, maar probeer vervolgens direct de aandacht te richten op de toekomst en niet op het verleden.

Geef aan wat je hebt geleerd van de situatie en hoe je denkt aan deze ervaring een positieve draai te geven in de functie waarop je solliciteert. Geef aan dat je ontzettend veel zin hebt om weer aan de slag te gaan en dat je bruist van de energie.

Hoe je het ook wendt of keert, een gat in je cv blijft altijd negatieve associaties oproepen. Probeer dan ook zo snel mogelijk over te gaan op een ander onderwerp wanneer je het gevoel hebt dat je het gesprek hiervan weg kunt leiden op een natuurlijke manier.

“De reorganisatie was natuurlijk even teleurstellend, maar het heeft me ook de kans gegeven om mijn batterij op te laden en nu weer vol te gaan voor een uitdagende functie in de marketing, zoals die waarover wij dit gesprek nu voeren. Ik ben ervan overtuigd dat ik een waardevolle bijdrage kan leveren gezien mijn ervaring bij … “

Werkloos? Blijf actief!

De belangrijkste regel voor iedereen die om wat voor reden dan ook werkloos is, is om actief te blijven. Zo zorg je ervoor dat je altijd iets hebt om op terug te vallen tijdens de sollicitatieprocedure. Wat je precies doet tijdens je niet-werkzame periode doet er niet zo veel toe, zolang je maar actief blijft.

Een sollicitant die verklaart alleen maar uit het raam gekeken te hebben en soms de bloemetjes water geeft, is niet aantrekkelijk voor werkgevers (trouwens ook niet in het dagelijks leven). Een werknemer die bij een tegenstoot gelijk bij de pakken neerzit, is niet een werknemer die een bedrijf graag als collega verwelkomt. Voorbeelden van activiteiten waar je je mee bezig kunt houden zijn:

  • Vrijwilligerswerk
  • Uitzendwerk
  • Start een nieuwe hobby die raakvlakken heeft met je baan
  • Ga een tijdje op reis
  • Start een blog of website
  • Start een nieuwe studie

Een gat in je cv hoeft geen probleem te zijn

Zolang je tijdens het sollicitatiegesprek zelf geen groot probleem maakt van het gat in je cv en je snel weet over te schakelen naar een ander onderwerp, is er geen man overboord. Met een beetje finesse en een gedegen voorbereiding hoeft een gat in je cv geen enkel probleem te zijn tijdens je sollicitatiegesprekken.

Heb jij ook een gat in je cv? Wat is jouw ervaring hiermee?

8 Responses to “Hoe verklaar je een gat in je cv?”

Avatar

maart 28, 2016 at 7:41 am, Jeanet Nolte said:

Helaas werkt de link niet bij ‘start een studie’ bij http://www.lynda.com/ kan je ook interessante studies volgen. Netwerken is ook een leuke activiteit. Met vriendelijke groet, Jeanet Nolte

Reply

Avatar

maart 28, 2016 at 4:06 pm, John E. Smit said:

Die link bij “Start een studie” moet wijzen naar https://www.coursera.org/ Geweldig platform! De meeste cursussen worden in het Engels gegeven over allerlei onderwerpen. Van goede kwaliteit en gratis, maar als je een certificaat wilt (dat je bijvoorbeeld op je LinkIn-profiel kunt plaatsen) moet je daar en relatieve kleinigheid voor betalen.

Reply

Avatar

maart 29, 2016 at 10:16 am, Perry Kroes said:

Yep, that’s the one! Wat je zegt klopt inderdaad: de certificaten die je behaald hebt, delen op je profiel. Naast dat het goed is voor je professionele kennis helpt het je ook bij je online vindbaarheid voor werkgevers en recruiters.

Reply

Avatar

maart 29, 2016 at 10:16 am, Perry Kroes said:

Scherp! Heb de link aangepast 🙂

Reply

Avatar

april 11, 2016 at 9:11 am, alert said:

Ik zou serieus willen dat een werkgever / recruiter zich vooral eens gaat realiseren dat als je werkzoekende bent dit een (in-)direct gevolg is van de crisis in 2008 en stante pede ophoudt de
sollicitant “verantwoordelijk” te houden voor de periode waarin hij/zij niet heeft
gewerkt.

Dat je x periode thuis hebt gezeten betekent niet dat je over die periode ook je
kennis en vaardigheden automatisch bent verloren, toch?

Vaak is dit (bewust) spelen op de emoties van de sollicitant en zorgt dat het gesprek
9 uit 10 keer compleet vastloopt danwel stagneert. Niet alleen dat, het kan als
kwetsend of denigrerend worden ervaren.

Een werkgever / recruiter moet zich gaan richten op de toekomst, want een sollicitant
zit niet voor niets op dat gesprek en is om met goede reden dan ook uit die bakken en
bakken met reacties gefilterd en uitgenodigd.

Ga dan niet het gesprek willens en wetens (ja, zeker) saboteren door een dergelijke
vraag te stellen, waarvan beide partijen verdomd goed weten dat het mis kan lopen.

Reply

Avatar

april 12, 2016 at 1:59 am, Perry Kroes said:

Hi Alert,

Hoewel ik je boosheid begrijp, denk ik dat het verstandig is om deze kwestie op een andere manier te benaderen. Zo ben ik het oneens dat als je nu baanloos bent je dit direct kunt afschuiven op de crisis. Natuurlijk, het is er niet makkelijker op geworden maar echte goede arbeidskrachten komen altijd weer aan de bak.

Persoonlijk zou ik iemand die, zeg een jaar lang, thuis heeft gezeten zonder zich in te zetten om zichzelf te verbeteren op persoonlijk en/of professioneel gebied, ook niet aannemen. Een werkgever wil pro-actieve krachten. Mensen die helpen om de bottom-line te verbeteren. Passieve werkzoekenden die wachten tot de juiste baan komt aanwaaien zijn zeer onwaarschijnlijk de mensen die zorgen voor deze verbeterde bottom-line. In wezen is de vraag dus juist zeer gericht op de toekomst – zoals je zelf aangaf.

Het lijkt me dan ook niet verstandig om een vraag over een gat in het cv te zien als een aanval. Mijns inziens is het een zeer valide vraag. Je zou het zelfs kunnen zien als een kans om aan te tonen dat je een waardevolle toevoeging kan zijn. Waarom ben je al een tijdje niet aan de bak gekomen? Wat heb je gedaan in de tussentijd? Heb je opleidingen gevolgd? Een loopbaantraject? Heb je gereisd? Heb je je ingezet voor organisaties in de tussentijd?

Het feit dat je bent uitgenodigd is een teken dat je past binnen het functieprofiel. Nu wil de werkgever nog uitvogelen of je een bankhangende sollicitant bent geweest of dat je actief hebt geprobeerd wat te maken van de situatie 🙂

Reply

Avatar

april 12, 2016 at 8:07 am, alert said:

Mooi dat je zo luchtig reageert; “de werkgever wil bepalen of je lui bent geweest of actief”. Hiermee bevestig en versterk je het inmiddels alom geaccepteerde en negatieve beeld dat als iemand langdurig werkzoekend is hij vast niets aan zijn situatie heeft willen doen. Hier kan een werkzoekende niet meer tegenop boksen.

Met hoeveel (inmiddels chronisch) werkzoekenden ben je inmiddels persoonlijk het gesprek aangegaan? Hoeveel mensen in jouw directe omgeving zijn een gevecht tegen de bierkaai aan het uitvoeren? Hoe oud zijn deze mensen en wat is hun werkervaring, kennisgebied en de situatie waardoor ze weer op zoek moesten?

Het is beter dat ik mijn situatie en die van anderen projecteer op de crisis, als ik jou de schuld zou geven of de durfinvesteerder van V&D, het mismanagement in de zorg etc zou het te persoonlijk worden. Kun jij ontkennen dat al die massa ontslagen sinds 2008 niet direct of indirect te wijten zijn aan bedrijven die praktisch massaal omvielen dan wel nu alsnog in de moeilijkheden komen?

Hoeveel mensen hebben de financiële mogelijkheid zichzelf op cursussen in te schrijven (cursussen vanuit gemeenten en reïntegratietrajecten tellen niet, zijn voor zelfontwikkeling vaak niet constructief) en telt dat certificaat dan ook voor nieuwe werkgever X even hard als voor werkgever C? Telt hetgeen dat een sollicitant in de periode dat hij werkloos was gedaan heeft achter de schermen om; zoals mantelzorgen, reïntegratietraining 1, 2 en 3 of zelfs 4 die nergens toe leidden ook mee voor ondernemer C of X? Zo ben ik al 2+ jaar enige beheerder van een werkzoekendenplatform op social media met over de 10.000 leden (met zeker ook 1200 werkgevers dan wel recruiters of uitzendbureau’s). Ik bemiddel actief tussen aanbieder en zoekende, maar houd beide groepen ook scherp als het om de onderlinge interactie gaat. Dit is geen geregistreerd vrijwilligerswerk, dus de werkgever heeft hier geen boodschap aan. Heb jij hier een boodschap aan of zeg je vooral “wat heb je in de 4 jaar hier voor gedaan”? Waar leg jij de nadruk op? Moet ik mijn wil van voor naar achter gaan bewijzen? Met bonnetjes? In die 4 jaar daarvoor heb ik drie baantjes gehad, dit waren eigenlijk zieligheidsfuncties om mijn cv weer enigzins op orde te krijgen. Functie 1 heeft 6 maanden geduurd, functie 2 en 3 waren tijdelijk, respectievelijk 3 weken en 3 dagen. Daarnaast nog ongeveer 250 afwijzingen, 3 andere gesprekken en 400x dat mijn presentatie ronduit werd genegeerd.

Wat is jouw definitie van “echt goede arbeidskracht”? Is dat iemand die zonder morren 40+ uur in zijn baan heeft gestoken voordat de baas failliet ging? Of telt dat ook voor Mien de interieurverzorgster die 20u ploetert ondanks dat ze reuma heeft en vaak zonder het te willen uitviel? Of de accountmanager die 40% conversie per maand weet te realiseren zonder ook maar één vinger echt uit te hoeven steken?

Natuurlijk zijn er passieve werkzoekenden, maar ik weet dat dat er maar 1 op de 1000 is (voor de beeldvorming). Omdat de rest ook niet aan het werk komt zijn zij in jouw boekje dan ook maar passief? Er zijn 10.000 vacatures op 50.000 werkzoekenden, hè… En daarbij hebben de meeste werkzoekenden de schijn tegen omdat zij zeker 35+ zijn en bedrijven eigenlijk echt meer geïnteresseerd zijn in jongeren, want goedkoper en dik gesubsidieerd.

Dit is mijn reactie. En ja, deze is danig gefrustreerd. Ik geneer me daar dan ook niet voor, want het is emotie. Dit neemt niet weg dat ik nog steeds actief solliciteer, netwerk en mij op social media blijf profileren. Maar ja, het is allemaal in de ogen van de arbeidsmarkt niet voldoende om mij het recht op een fijne baan te verwerven.

Reply

Avatar

september 06, 2016 at 4:18 pm, Eiva Deve said:

Wat jammer is het hierbij dat je niet kan zeggen: “Ik had op dat moment een dip, ik heb een jaar thuisgezeten en de bloemetjes water gegeven, ik zag het niet meer zitten.. Uiteindelijk heb ik me er overheen gezet en ben ik hierdoor sterker in mijn schoenen komen staan. Nu heb ik er weer de volle zin in.” Het mag wel eens gezegd worden dat er binnen de recruiters wereld een groepsfilter bestaat waarin elke kwetsbaarheid en zwakheid gezien wordt als een no-go. Zo kunnen er geen fouten meer gemaakt worden. Toch hebben zelfs sommige van de beste professionals die ik ken zo ’n periode in hun leven meegemaakt. Het wordt tijd dat we de maakbaarheids-facade en de Marlboro-man eens loslaten en weer ruimte maken voor menselijkheid.

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *