fbpx
3 juli 2020

Hoe verklaar je een gat in je cv?

gat in cv

Het is waarschijnlijk een van de moeilijkste vragen die je gesteld kan worden tijdens een sollicitatiegesprek: “Wat is de reden van het gat in je cv?” Oftewel: waarom heb je al zo lang niet gewerkt? Wat de reden ook is, een gat in je cv zorgt al snel voor negatieve associaties. Vragen over een periode waarin je niet werkzaam bent geweest, zorgen dan ook al snel voor bezwete handen en gestamel. Gelukkig hoeft dit niet het geval te zijn wanneer je goed bent voorbereid op deze vraag.

Wees eerlijk over je situatie

Het is altijd verstandig eerlijk antwoord te geven op vragen omtrent jouw cv. Zeker als het over een gat in je cv gaat. Smoesjes en leugens worden vaak eenvoudig doorzien. Je werkzame periode in de functie ervoor oprekken of je vrijwilligerswerk intensiever laten lijken dan het eigenlijk was, is niet verstandig. Probeer daarentegen de recruiter en hr-medewerker voor je te winnen met eerlijkheid. Ook zij begrijpen heel goed dat het vinden van een baan niet altijd makkelijk is, zeker in het huidige economische klimaat. Juist recruiters en hr-medewerkers weten hoe moeilijk het kan zijn op de arbeidsmarkt.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je kunt zeggen dat je tijdenlang alleen maar op de bank hebt gezeten. Een strategisch antwoord is belangrijk. Het is prima dat je gedurende een bepaalde periode geen werk hebt kunnen vinden, maar geef wel duidelijk aan hoe je deze periode verder hebt ingevuld. Heb je vrijwilligerswerk gedaan in het lokale asiel, geholpen op de school van je kinderen, gewerkt aan bepaalde vaardigheden of een tijdelijke studie opgepakt? Geef dit dan aan!

Laat zien dat je over veel veerkracht en doorzettingsvermogen beschikt!

Wees kort en bondig over het gat in je cv

Wees niet te uitgebreid in je antwoord op vragen over een gat in je cv of de reden waarom je weg bent gegaan bij je laatste werkgever. Wanneer je specifiek wordt gevraagd om een verklaring, dan is het prima om aan te geven dat je weg moest wegens een reorganisatie of bedrijfseconomische reden, maar probeer vervolgens direct de aandacht te richten op de toekomst en niet op het verleden.

Geef aan wat je hebt geleerd van de situatie en hoe je denkt aan deze ervaring een positieve draai te geven in de functie waarop je solliciteert. Geef aan dat je ontzettend veel zin hebt om weer aan de slag te gaan en dat je bruist van de energie.

Hoe je het ook wendt of keert, een gat in je cv blijft altijd negatieve associaties oproepen. Probeer dan ook zo snel mogelijk over te gaan op een ander onderwerp wanneer je het gevoel hebt dat je het gesprek hiervan weg kunt leiden op een natuurlijke manier.

“De reorganisatie was natuurlijk even teleurstellend, maar het heeft me ook de kans gegeven om mijn batterij op te laden en nu weer vol te gaan voor een uitdagende functie in de marketing, zoals die waarover wij dit gesprek nu voeren. Ik ben ervan overtuigd dat ik een waardevolle bijdrage kan leveren gezien mijn ervaring bij … “

Werkloos? Blijf actief!

De belangrijkste regel voor iedereen die om wat voor reden dan ook werkloos is, is om actief te blijven. Zo zorg je ervoor dat je altijd iets hebt om op terug te vallen tijdens de sollicitatieprocedure. Wat je precies doet tijdens je niet-werkzame periode doet er niet zo veel toe, zolang je maar actief blijft.

Een sollicitant die verklaart alleen maar uit het raam gekeken te hebben en soms de bloemetjes water geeft, is niet aantrekkelijk voor werkgevers (trouwens ook niet in het dagelijks leven). Een werknemer die bij een tegenstoot gelijk bij de pakken neerzit, is niet een werknemer die een bedrijf graag als collega verwelkomt. Voorbeelden van activiteiten waar je je mee bezig kunt houden zijn:

  • Vrijwilligerswerk
  • Uitzendwerk
  • Start een nieuwe hobby die raakvlakken heeft met je baan
  • Ga een tijdje op reis
  • Start een blog of website
  • Start een nieuwe studie

Een gat in je cv hoeft geen probleem te zijn

Zolang je tijdens het sollicitatiegesprek zelf geen groot probleem maakt van het gat in je cv en je snel weet over te schakelen naar een ander onderwerp, is er geen man overboord. Met een beetje finesse en een gedegen voorbereiding hoeft een gat in je cv geen enkel probleem te zijn tijdens je sollicitatiegesprekken.

Heb jij ook een gat in je cv? Wat is jouw ervaring hiermee?

feedback