• Comments Off on

Geboortedatum of leeftijd vermelden op het cv?

Onder de persoonsgegevens van het cv wordt vaak de geboortedatum en zelfs de geboorteplaats opgenomen door sollicitanten. De reden hiertoe is meestal omdat dit in de vele gratis voorbeeld-cv’s te vinden is. Lees over de voor- en nadelen van het vermelden van je leeftijd in je cv.

Vermelden van je leeftijd

Allereerst: het is niet verplicht je leeftijd te vermelden. Sterker nog, het vermelden van je leeftijd kan discriminatie in de hand werken. Wanneer je denkt dat het vermelden van je leeftijd kan zorgen voor positieve discriminatie dan is dit het overwegen waard. Ben je echter al wat op leeftijd en denk je dat het vermelden van je leeftijd je kansen op een baan verkleint, dan is het het overwegen waard om je geboortedatum achterwege te laten.

De ervaring leert echter dat recruiters het niet prettig vinden wanneer de leeftijd van een sollicitant niet vermeld staat.

Leeftijdsdiscriminatie

De vermelding van je geboortedatum of leeftijd op je cv geeft recruiters een kans om te selecteren op basis van leeftijd. Nu lijkt het selecteren op basis van leeftijd misschien logisch maar niets is minder waar.

Selectie op basis van persoonskenmerken is in de meeste gevallen verboden volgens de wet. Het selecteren op leeftijd wordt leeftijdsdiscriminatie genoemd. Discriminatie is het woord voor het ongelijk behandelen of achterstellen van mensen op basis van specifieke persoonskenmerken. Denk hierbij aan godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, maar ook leeftijd en geslacht vallen hieronder.

In veel landen is het vermelden van zaken als je geboortedatum, leeftijd, nationaliteit en burgerlijke staat juist gek voor recruiters.

Ondanks de wetgeving omtrent discriminatie verwachten de meeste recruiters toch het kopje met leeftijd of geboortedatum. Nederland loopt wat dat betreft erg achter op het gebied van eerlijke selectie.

De vraag is: wat moet je hiermee als sollicitant?

Wel of niet vermelden?

Of het verstandig is je geboortedatum op je cv te vermelden, hangt af van je leeftijd en het soort functie waarop je solliciteert.

Het is niet verwonderlijk dat, wanneer een dertiger solliciteert op een startersfunctie, een werkgever hier in eerste instantie raar van opkijkt. Het zou goed kunnen dat deze dertiger de perfecte papieren heeft voor de functie en een goede reden heeft voor de relatief late carrièrestart, maar dat een werkgever deze kandidaat toch niet uitnodigt uit argwaan.

De kandidaat uit dit voorbeeld doet er dan ook goed aan om geen leeftijd of geboortedatum te vermelden in zijn cv.

Hetzelfde principe geldt ook voor ouderen. Vijftigplussers hebben over het algemeen meer moeite met het vinden van een baan dan jongeren. In de praktijk schrikt leeftijd vaak af omdat men allerlei (negatieve) associaties en vooroordelen heeft met betrekking tot deze groep. Denk hierbij aan hoge looneisen, minder flexibiliteit, minder leergierig en weinig tot geen doorgroeimogelijkheden. Feit is dat in dit soort gevallen de positieve zaken die komen met de jaren, zoals ervaring, worden vergeten.

Kortom, het benoemen van je leeftijd hangt erg af van je situatie.

Zelf een top-cv opstellen?

In het cv-handboek deel ik mijn beste tips en methodes om een geweldig cv op te stellen. Ook toon ik je diverse praktijkvoorbeelden van zowel goede als slechte cv’s. Bekijk het boek!

Comments are closed.