• 1

Gebruik je netwerk bij het vinden van een baan

Wanneer er bij een organisatie een vacature ontstaat is degene die weggaat de eerste die dit weet. De collega’s en de werkgever weten het daarna ook. De werkgever zal vaak aan zijn medewerkers vragen: weten jullie iemand die de vacature van Jantje  kan invullen?

80% van de vacatures worden ingevuld via het netwerk van de desbetreffende organisatie. Dit zijn medewerkers, directie, samenwerkingspartners, toeleveranciers, kopers, opdrachtgevers etc. 20% van de vacatures wordt ingevuld via advertenties in kranten en andere media. 

Hoe maak je gebruik van je netwerk?

Voor het – in de goede zin van het woord – ‘gebruik’ maken van je netwerk heb ik 10 tips. 

  1. Schaam je niet dat je een baan zoekt. Je bent niet de enige.
  2. Maak een afspraak met mensen die je kent en vertel dat je op zoek bent naar… Geef zo specifiek mogelijk aan naar wat voor functie je zoekt. Anderen zijn graag bereidt te helpen als ze weten waar ze naar moeten zoeken.
  3. Houdt regelmatig contact met deze mensen zodat je voor hun zichtbaar blijft, tenminste 1x per 2 maanden.
  4. Maak een LinkedInprofiel en zorg dat dit 100% gevuld is. Vraag voor aanbevelingen van anderen. Zorg voor een goede profielfoto.
  5. Gebruik terminologie specifiek voor de functie die je wilt, hierop zoeken recruiters.
  6. Bezoek netwerkbijeenkomsten. Vraag aan de mensen uit je netwerk of je een keer mee mag naar een netwerkbijeenkomst waar mensen komen uit jouw branche. Gebruik dan je elevatorpitch (of zie mijn vorige blog)
  7. Wanneer je iemand uit je netwerk spreekt vraag dan naar een naam van een persoon waar je ook op gesprek kunt komen. Het hoeft niet meteen om een functie te gaan maar dan maak je kennis met elkaar. De ander krijgt een indruk van jou. Je laat je visitekaartje en je cv achter.
  8. Na het gesprek stuur je een uitnodiging van LinkedIn met een persoonlijke tekst en bedank je degene voor de tijd en het gesprek. Zo maak je een goede indruk. Ook al klikte het niet tussen jou en deze persoon. Hij/zij heeft ook een netwerk achter zich. Het gaat om het netwerk achter jouw netwerk. 
  9. Maak een lijstje met bedrijven waar je graag zou willen werken. Zoek via LinkedIn naar de mensen die jij kent,  die mensen bij dat bedrijf kennen. Vraag aan de mensen die jij kent om jou te introduceren bij degene die jij graag wil spreken.
  10. Wanneer je een vacature in de krant ziet, zoek dan op LinkedIn of je er iemand kent. Start met het schrijven van een brief. Vaak loop je dan pas tegen vragen op, omdat je jouw ervaring en kwaliteiten  beschrijft en niet helemaal weet hoe dit in zijn werk gaat in de ‘nieuwe’ functie. Neem niet zo maar iets aan. Bel de contactpersoon uit de vacature en stel zinnige vragen.

Ik wens je veel succes met het vinden van een baan!