fbpx
3 juli 2020

Is het verstandig om een cv-template te gebruiken?

cv-template

Waarom zou je zelf je best doen om een cv op te stellen als je ook een voorgevormd template hiervoor kunt gebruiken? Gemak dient immers de mens.

Als je googelt op ‘cv-template’ vind je tientallen aanbieders van cv-templates (een ander woord voor cv-sjabloon). Je hebt ze in alle soorten en maten: van flitsend en kleurrijk tot zeer strak. Waar ik me soms een beetje zorgen over maak, is dat veel mensen ontwerp verwarren met effectiviteit. Veel sollicitanten realiseren zich onvoldoende dat een ‘gelikt’ cv niet hetzelfde is als een effectief cv.

Ik zal dat hier nader toelichten.

Al draagt een aap een gouden ring…

‘Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding’ is een populair spreekwoord. De betekenis laat zich raden. En het is evengoed toepasbaar op cv’s als op mensen.

Een goed cv is een strategisch marketingdocument dat jou als uitstekende kandidaat presenteert voor de functie waarop je solliciteert. De boodschap van dit document is ‘ik ben een geschikte kandidaat!’. Met een cv-template kun je het uiterlijk en de leesbaarheid van je cv in veel gevallen verbeteren. Maar de boodschap veranderen nauwelijks tot niet. En als de boodschap niet duidelijk is, kan zelfs het mooiste cv weinig bijdragen aan de effectiviteit van je sollicitatie.

Natuurlijk, een cv dat op het eerste gezicht professioneel uitziet, krijgt waarschijnlijk wat langer de aandacht van de ontvanger. Maar als de boodschap niet duidelijk is, maakt het niet uit of iemand jouw cv vijf seconden of vijf minuten leest.

Kortom, een prachtig vormgegeven document betekent niet dat je jezelf optimaal profileert; het vertelt de lezer alleen dat je een interessant cv-template hebt gebruikt (of een verdienstelijk vormgever bent).

Het gevaar van een template

Het ‘vorm volgt functie’-principe is bekend geworden door Louis Henry Sullivan. Sullivan was een Amerikaanse architect en door velen beschouwd als de ‘vader van de moderne wolkenkrabber’. De kern van dit principe is dat de vorm van een object ondergeschikt is aan de beoogde functie of doelstelling. Dezelfde aanpak is nodig voor een goed cv: de structuur, de volgorde en de lay-out die je gebruikt, stem je af op de functie van het document: het zo goed mogelijk overbrengen van de boodschap ‘ik ben een geschikte kandidaat!’.

Het ‘gevaar’ van een cv-template is dat je klakkeloos informatie invult op basis van de vooropgezette lay-out. Je denkt minder kritisch na over belangrijke zaken als volgorde van informatie of bijvoorbeeld de keuze tussen een aantal regels tekst of een korte lijst met bullets. Met andere woorden: het gebruik van cv-templates zorgt er vaak voor dat de functie ondergeschikt is aan de vorm!

Dat is waar het mis gaat. Enerzijds omdat het template je makkelijk maakt om simpelweg de instructies te volgen (het is immers toch al zo vormgegeven waarom zou je het veranderen als het er goed uitziet?) en anderzijds omdat het niet altijd eenvoudig is om een cv-template om te bouwen zodat dit perfect aansluit op jouw situatie.

Voor velen is een cv-template een (soms dure) schijnoplossing.

Dus cv-templates zijn een slecht idee?

Niet als je er goed mee omgaat. Een cv-template is voor sommigen een uitstekend middel om het cv te verbeteren. Daar zijn twee belangrijke voorwaarden aan verbonden:

  1. Het ontwerp van het template sluit goed aan bij jouw situatie.
  2. Je realiseert je dat een goed ontwerp niet hetzelfde is als een goede boodschap.

Uiteindelijk bepaalt de inhoud van je cv of je een uitnodiging krijgt voor een gesprek. Een template kan wel helpen om die inhoud beter te presenteren waardoor de kans toeneemt dat je cv opvalt. Kijk snel tussen onze producten en diensten om te zien of er een cv-sjabloon tussenstaat die jouw boodschap kan overbrengen.