cv-templates
  • 3

Is het verstandig om een cv-template te gebruiken?

Waarom zou je zelf je best doen om een cv op te stellen als je ook een voorgevormd document hiervoor kunt gebruiken?

Gemak dient immers de mens.

Als je googelt op ‘cv-template’ vind je binnen no-time tientallen aanbieders van cv-templates (een ander woord voor cv-sjabloon). Je hebt templates in alle soorten en maten: van flitsend en kleurrijk tot zeer strak.

Waar ik me soms een beetje zorgen over maak, is dat veel mensen ontwerp verwarren met effectiviteit. Want wat veel sollicitanten zich onvoldoende realiseren, is dat een ‘gelikt’ cv niet hetzelfde is als een effectief cv.

Laat me je uitleggen wat ik bedoel.

Al draagt een aap een gouden ring…

‘Al draagt een aap een gouden ring het is en blijft een lelijk ding’ is zonder twijfel het favoriete spreekwoord in mijn familie. De betekenis laat zich raden.

Hoewel dit spreekwoord over personen gaat (of toch apen?), is het voor cv’s eigenlijk niet anders.

Een goed cv is een strategisch marketingdocument dat jou als uitstekende kandidaat presenteert voor de functie waarop je solliciteert. De boodschap van dit document is ‘ik ben de juiste kandidaat!’. Hoewel een cv-template het uiterlijk en de leesbaarheid van je cv rigoureus kan verbeteren, zal het aan de boodschap in veel gevallen niet tot nauwelijks iets veranderen.

Als de boodschap niet duidelijk is, verandert het niets aan de effectiviteit van je sollicitatie.

Natuurlijk, een cv die er bij de eerste aanblik professioneel uitziet, zal waarschijnlijk wat langer de aandacht krijgen van de hr-medewerker of recruiter die jouw cv onder ogen krijgt. Maar als de boodschap niet duidelijk is, maakt het niet uit of iemand jouw cv voor vijf seconden of voor vijf minuten leest.

Kortom, een gelikt document betekent niet dat je jezelf optimaal profileert; het vertelt de lezer alleen dat je een interessante cv-template hebt gebruikt.

Het gevaar van cv-templates

Het ‘vorm volgt functie’-principe is bekend geworden door Louis Henry Sullivan. Louis was een Amerikaanse architect en wordt door velen beschouwd als de ‘vader van de moderne wolkenkrabber’. De kern van dit principe is dat de vorm van een object in de eerste plaats moet worden gebaseerd op de beoogde functie of doel.

Dezelfde aanpak is nodig voor een goed cv: de structuur, de volgorde en de lay-out die je gebruikt, stem je af op de functie van het document: het zo goed mogelijk overbrengen van de boodschap ‘ik ben een geschikte kandidaat!’.

Het ‘gevaar’ van een cv-template is dat je klakkeloos informatie invult op basis van de vooropgezette lay-out. Je denkt minder kritisch na over belangrijke zaken als volgorde van informatie of bijvoorbeeld de keuze tussen een aantal regels tekst of een korte lijst met bullets.

Met andere woorden: Het gebruik van cv-templates zorgt vaak voor de situatie dat de vorm de functie bepaalt.

Dat is waar het mis gaat. Enerzijds omdat het je zo makkelijk wordt gemaakt om de instructies te volgen (het is immers toch al zo vormgegeven waarom zou je het veranderen als het er goed uitziet?) en anderzijds omdat het niet altijd eenvoudig is om een cv-template om te bouwen zodat deze perfect aansluit op jouw situatie.

Voor velen is een cv-template dan ook simpelweg een (soms dure) schijnoplossing.

Dus cv-templates zijn een slecht idee?

Niet bepaald. Een cv-template is voor sommigen een uitstekend middel om het cv te verfraaien. Maar dit is wel onder twee belangrijke voorwaarden:

  1. Het design van de template sluit goed aan bij jouw situatie.
  2. Je realiseert je dat een mooi design niet hetzelfde is als een goede boodschap (en de boodschap is wat zorgt voor de uitnodiging!). 

Zelf bied ik ook cv-templates aan. Dit doe ik echter alleen in combinatie met het cv-handboek. Dit is een bewuste keuze (die zonder enige twijfel niet goed is voor mijn portemonnee) omdat ik wekelijks de verwarring zie bij sollicitanten tussen design en effectiviteit. Een mooie cv-template resulteert niet automatisch in een effectief cv.

Dus, mocht je van plan zijn om een cv-template aan te schaffen, kijk dan verder dan alleen een flitsende lay-out. Als je na dit artikel nog niet precies weet wat ik hiermee bedoel dan doe je er goed aan om het cv-handboek erop na te slaan.

Wat is jouw ervaring met cv-templates?