• 0

Geschikt voor alle leeftijden

Er lijkt een wij-zij sentiment te zijn ontstaan. Overal om me heen hoor ik over 50+’ers die niet aan de bak komen. ‘Ze’ nemen alleen jongeren aan. Diezelfde jongeren klagen ook, dat ze niet aangenomen worden wegens gebrek aan ervaring. Toch zijn er wel degelijk mensen, in beide groepen, die werk vinden. Hoe zorg je dat jij zo iemand wordt?

Toegegeven, het is lastig voor 50+’ers om een baan te vinden, vooral in een tijd waarin de werkloosheid hoog is. Toch zijn de ‘regels’ voor meer ervaren werknemers niet anders dan voor andere werkzoekenden, hooguit verschillen de accenten per doelgroep.

Netwerken

Netwerken is het aller-, allerbelangrijkste. Dat geldt voor iedereen, maar vooral voor de oudere werkzoekende. Waarom? Omdat een werkgever zou kunnen geloven in het vooroordeel dat een 50+’er minder te bieden heeft. Hoe ontkracht je dat? Door mensen in te zetten die jou en jouw capaciteiten kennen. Hun contacten zijn ontzettend waardevol, omdat je via hun aanbevelingen je eigen netwerk kunt uitbreiden en jezelf op de radar kunt zetten en houden. Investeer dus in je netwerk en ga op zoveel mogelijk plekken oriënterende gesprekken voeren. Voor de volledigheid: je openingszin is dan niet ‘ik zoek werk dus ik wil graag hier eens komen praten’ maar eerder ‘ik vind dit bedrijf ontzettend interessant en zou graag meer willen weten over wat jullie precies doen’. Als je erin slaagt een enthousiast verhaal te houden en je hebt een klik met je gesprekspartner, dan is bij een eventuele sollicitatie leeftijd of (gebrek aan) ervaring totaal niet meer relevant.

Focus

Richt je op een duidelijk doel. Ook dit geldt voor jongeren, ouderen, en alles daartussenin. Zorg dat je weet waar jouw kracht ligt, wat je wilt en wat je zoekt. Hoe meer netwerkgesprekken je voert, hoe duidelijker je voor jezelf krijgt wat wel en niet belangrijk voor je is, informatie die je vervolgens weer in je elevator pitch bij nieuwe netwerkgesprekken kunt verwerken. Hoe gerichter jij vertelt wat je zoekt, hoe interessanter je bent voor een werkgever die op zoek is naar specifieke expertise.

Ervaring

Weer een tip die voor alle leeftijden geldt, maar waar een meer ervaren werkzoekende zich extra bewust van moet zijn. Zet je ervaring op een goede, begrijpelijke manier op je cv. Als je twintig jaar als accountmanager gewerkt hebt bij de afdeling control and finances, zet dan op je cv specifiek wát je daar gedaan hebt. Een functietitel zegt niet zoveel. Een omschrijving van taken, verantwoordelijkheden, en de kwaliteiten die daaruit blijken wél. Dus als je collega’s getraind hebt, complexe financiële projecten aangestuurd hebt of deel uitmaakte van het managementteam, schrijf dat dan op.

Dit gaat ook op voor jongeren met weinig ervaring op de arbeidsmarkt. Je kunt misschien nog niet meerdere opdrachtgevers op je cv zetten, maar als je een jaar bent gaan reizen na je examen, bestuurswerk tijdens je opleiding gedaan hebt, of bijvoorbeeld stage gelopen hebt, vermeld dat dan en maak expliciet wat dat zegt over jouw capaciteiten.

Leeftijd

Laat nooit je leeftijd weg! Of je nou 18 of 66 bent, zet altijd je geboortedatum op je cv. Leeftijd is zo’n standaard onderdeel van een cv, dat het weglaten daarvan alleen maar vragen oproept.

Belofte voor de toekomst

Probeer positief te blijven. Er is veel discussie over de kansen op de arbeidsmarkt voor ouderen en jongeren, en het is heel verleidelijk om je daar vol overgave bij aan te sluiten, maar de mensen die wél snel werk vinden, hoor je nauwelijks. Vaak zijn dat mensen die er heilig in geloven dat het hen zal lukken. Als je dat uitstraalt, kom je veel zelfverzekerder over en ben je automatisch aantrekkelijker voor een werkgever. Wie begint met ‘het lukt toch niet’, loopt het risico die belofte aan zichzelf waar te maken. Draai het dus om, spreek met jezelf af dat je dit kunt, en zet alles in het werk om je gelijk te bewijzen