• 0

Gezocht: voorbeelden

Als loopbaancoach leer ik allerlei manieren om mensen te helpen achter hun ware drijfveren te komen. Een van de opdrachten die in meerdere methodes beschreven wordt, gaat over ‘voorbeelden’. Je vraagt de cliënt tegen wie hij of zij opkijkt, en waarom. Op basis van de antwoorden komt je cliënt steeds een stukje dichterbij wat hij belangrijk vindt, of dat nu om taken, manier van werken, instelling of iets anders gaat. Je cliënt volgt dus niet per se in de voetsporen van zijn voorbeeld, maar haalt daar inspiratie uit.

Hoewel ik het een leuke opdracht vind, had ik moeite om mijn eigen voorbeelden om te zetten in echte inspiratie. Want ja, mijn rolmodellen hadden het wel gedaan, maar wie zegt dat ik zou ook zou kunnen? En het benoemen van elementen die het voorbeeld tot voorbeeld maken, vond ik lastig, omdat het weinig concreet was.

Inspiratie

Maar dit weekend las ik een interview in de NRC dat mij ineens duidelijk maakte hoe inspiratie werkt. Wekelijks staat in het economisch katern iemands dag beschreven: hoe laat hij opstaat, gaat werken, eten, slapen enzovoort. Gedurende dat meelopen met de dag leer je heel veel over iemands bezigheden en motivatie. Deze keer was het een vrouw die na een carrière bij ABN het roer had omgegooid en haar eigen uitzendorganisatie voor verpleegkundigen gestart was. Terwijl ik van minuut tot minuut meekeek, kreeg ik steeds meer bewondering voor haar. Wat een lef. Een goedbetaalde baan achterlaten voor de onzekerheid van het ZZP-bestaan. En wat heerlijk! Je werktijden kunnen afstemmen op je bioritme. Hoewel ze meer dan 60 uur per week werkt, klonk het moeiteloos.

Ik vroeg af wat me nu zo trok in haar verhaal. De vrijheid die ze heeft om haar eigen tijd in te delen? Zeker, dat speelde mee. Maar vooral was het haar passie. Haar gedrevenheid, haar droom om nog eens iets totaal anders te gaan studeren, haar wens om nooit met pensioen te gaan, omdat ze nu eenmaal doet wat ze leuk vindt. En niet alleen in werk, maar ook daarbuiten. Door werk gemaakt te hebben dat haar past op een manier die haar past, houdt ze tijd en energie over voor dingen buiten werk die haar energie geven. Het tamelijk abstracte begrip ‘vitaliteit’, waar mijn meest recente opleidingsdag aan gewijd was, werd ineens heel concreet voor me. Dit is vitaliteit: dat het enthousiasme van de pagina spat, dat iemand haar prioriteiten helder heeft, haar eigen keuzes maakt, maar ook blij is met relatief kleine dingen.

Vlammetje

Natuurlijk, niet iedereen krijgt de kans om zijn of haar leven ‘op maat’ in te richten, en ook zij zal wel eens baaldagen hebben of onzeker zijn. Toch heb ik er iets van meegenomen. Als haar enthousiasme mijn enthousiasme aanwakkerde, dan doet zij blijkbaar iets waar ik ook naar verlang. Wat is dat? Misschien lukt het niet vandaag of morgen, maar het betekent dat dit de hoek is waar ik het in moet zoeken. Het betekent ook dat het kán. Het zal niet altijd makkelijk geweest zijn, maar ze heeft het wel voor elkaar weten te boksen. Wat haar verhaal bovenal deed, was mij aanzetten tot actie. In plaats van mijmerend te denken ‘oh, heerlijk’ werd het ‘ja maar, dat wil ik ook! Hoe giet ik dat in een vorm die bij mij past en wat wordt mijn eerste stap?’. Dat is de kracht van voorbeelden: dat ze vitaliteit oproepen die je omzet in een actieplan. Wat je wilt bereiken, wanneer, en hoe je dat gaat aanpakken.

Uiteraard zal het specifieke verhaal van de oprichtster van HappyNurse niet iedereen aanspreken, maar het is de moeite waard uit te zoeken welke verhalen en voorbeelden je dan wél raken (of juist welke niet, en waarom). De kunst is blijkbaar om vol te houden en net zolang door te zoeken tot je iets vindt dat niet alleen rationeel een passend voorbeeld lijkt, maar waarvan je voelt dat jij hier iets mee kunt. Dat kan de buurman zijn, of Obama, maar in beide gevallen vertellen ze je iets. Het hoeft niet groots en meeslepend te zijn, maar wel iets of iemand die dat zo belangrijke vlammetje in jou ontsteekt. Want vuur, in combinatie met een concreet plan, verhoogt je slagingskansen en is de succesformule waar (nieuwe) werkgevers en opdrachtgevers naar op zoek zijn. En wie weet word je daarmee zelf weer een bron van inspiratie voor anderen…