• 0

Goede motivatie of gewoon goed gemotiveerd

Mijn vorige artikelen gingen eigenlijk allemaal een beetje over wat er allemaal speelt als je ‘vers’ werkzoekende wordt.  Ofwel je eerste ervaringen met het UWV en meer dingen waar je tegenaan loopt als je je eerste sollicitatiebrieven gaat versturen.

Een goed cv en een nog betere motivatie, dat is iets waar ik het nu eens over wil gaan hebben.

Outplacement

Ik ben door een reorganisatie helaas mijn baan kwijt geraakt. Door mijn oude werkgever wordt een outplacement traject vergoed van een half jaar. En daar heb ik tot nu toe veel aan gehad, het is zeker een aanvulling geweest en nog. Mijn coach is een vrouw die ongeveer even oud is als ik, voor zichzelf werkt en ook voor een grote uitzendorganisatie. In een van de eerste sessies zijn we aan de slag gegaan met het bekijken van mijn cv. Als je drie jaar ergens werkt, is je cv inmiddels aardig ‘uit de mode geraakt’ en moet hard nodig worden aangepast.

Toen ik bij mijn vorige werkgever solliciteerde is dat gewoon via een site van een uitzendbureau gegaan, al mijn eerdere sollicitaties op vacatures in de krant. Dat is iets wat mijn coach geweldig vond, dat ik overal nog gewoon op krantenvacatures had gesolliciteerd.

Maar goed, zoveel vacatures zie je niet in de kranten vandaag de dag, dus aan de slag met mijn cv. Om met een sollicitatiebrief  of -mail mee te sturen, maar ook om online te gaan zetten. Moet je als communicatiemens een opvallend cv maken? Of juist een rustig cv met een hele goede motivatie wat je wilt of zoekt? Onze meningen verschilden, maar ik ben uiteindelijk tot een goed eindresultaat gekomen. Tenminste, ik ben tevreden.

LinkedIn

In de afgelopen drie jaar hebben ook social media een grote rol gekregen.  De derde of vierde keer dat ik naar mijn coach ging ben ik weggestuurd (uiteraard na afloop van de sessie) met de opdracht die middag nog een LinkedIn profiel aan te maken. Nee, dat had ik nog niet. Als je ergens werkt heb je de behoefte niet om een profiel aan te maken, al heb ik wel een aantal keren gesolliciteerd toen ik er werkte. Mijn partner had LinkedIn, ik vond het wel interessant, maar wat moet je ermee. Inmiddels heb ik een profiel, heb er uiteindelijk die middag maar een uurtje tijd in hoeven te steken.

Maar bij die middag blijft het niet, LinkedIn is net als het huishouden, je moet het bijhouden.  En ik vind het leuk, eigenlijk is het leuker dan Facebook. Het is niet te vergelijken qua doelgroep, maar Facebook is voor mij privé, daar zet ik ook dingen over voetbal op of nieuwsberichten waarvan mijn haren omhoog gaan staan. LinkedIn is zakelijk, ik kijk er dagelijks op.  Deelnemen aan groepen, zelf updates delen. Allemaal tips die ik heb gekregen. Waar ik dankbaar gebruik van maak. Netwerken is leuk en eigenlijk is het via LinkedIn nog redelijk anoniem. Je hoeft niemand aan te kijken, krijgt er geen zenuwachtig gevoel van, de drempel is minder hoog dan echt op iemand afstappen.

Motivatie

Sinds ik thuis zit solliciteer ik veel. Ook hierin word je vaardiger, hoe vaker je het doet hoe gemakkelijker het wordt. Ik merk dat ik veel heb aan tips op o.a. Sollicitatiedokter.nl en de groepen die je kunt volgen op LinkedIn. Via Twitter volgde ik Sollicitatiedokter al een tijdje. Een paar weken geleden stond er een artikel online over dat je moet proberen je  motivatie specifiek te richten op het bedrijf waar je solliciteert. Dus echt aangeven waarom je graag juist bij dat bedrijf wilt werken!

In het begin heb ik dat nog niet zo uitgebreid gedaan, maar ik merk nu dat je je motivatie dan veel persoonlijker kunt maken. Jouw binding met je eventuele toekomstige werkgever kenbaar maken. En dat kan zijn doordat je vindt dat je aan hun kernwaarden voldoet, maar ook omdat je bijvoorbeeld lekker dichtbij huis kunt gaan werken. Ik fiets graag en gebruik dat ook zeker in mijn motivatie. Dat ik de afstand prettig vind en kan kiezen of ik lekker op de fiets ga werken of met de auto.

Een goede motivatie is belangrijk, maar het is ook belangrijk om goed gemotiveerd te blijven. Een afwijzing doet pijn, als je denkt dat je de perfecte kandidaat voor een functie bent. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik er dan ook wel eens een traantje om wegpink. Het is gewoon niet leuk als je een telefoontje krijgt dat je het net niet geworden bent. Maar gelukkig kan ik dan mijn verhaal kwijt en ga de dag erop weer gewoon aan de slag om de baan van mijn dromen te vinden. Soms zelfs al meteen na de teleurstelling.

Meer kan ik op dit moment niet doen, toch? Jawel, genieten van de zee aan vrije tijd die je ongewild hebt gekregen. Nu alleen nog hopen dat de zon voorlopig ook gemotiveerd blijft om te schijnen.