• 0

De gouden regel voor een goed curriculum vitae

Ken je de ‘gouden regel’ voor cv’s?

Ik hoorde er afgelopen week voor het eerst over tijdens een intakegesprek. Het klonk erg interessant en aangezien ik last heb van chronische nieuwsgierigheid wilde ik er direct meer over weten. Ik had er namelijk nog nooit van gehoord.

Het bleek te gaan om de lengte: niet meer dan 2 pagina’s.

Aaaaah… die gouden regel!

Ik vroeg waar hij over deze regel had geleerd. Het antwoord was in sollicitatieboeken en van de vele recruiters waar hij mee gesproken had.

Hoewel ik deze specifieke naamgeving nog niet kende, ben ik er hele bekend mee. Dat moet ik ook wel, want veel van mijn cliënten denken dit ook. 

De grootste onzin

Klinkt interessant, die regel.

Maar het is niets meer dan een verdomd hardnekkige mythe.

Het idee erachter, zo lijkt me in ieder geval, is dat je alleen informatie vermeldt die relevant is voor de lezer. En dat is absoluut een goed streven. Want waar het uiteindelijk om draait is dat je met je curriculum vitae een goed verhaal vertelt: het verhaal van jou als oplossing voor de werkgever.

Maar maximaal 2 kantjes?

Wat een onzin.

Je marketingdocument wordt echt niet automatisch aan de kant wordt geschoven als deze langer is dan twee kantjes. Waar het om draait is dat je de aandacht en interessevan de lezer weet vast te houden. Soms is een half kantje al genoeg om af te haken. In andere gevallen pas na 3-4 pagina’s.

Dit geldt voor vrijwel alle media die verhalend zijn.

Harry Potter is een van de populairste boekenreeksen ooit. De laatste vier boeken waren allemaal meer dan 600 pagina’s.

Hetzelfde geldt voor films. De meeste films duren zo’n 90 minuten. Maar sla je de IMDB Top 250 erop na, dan staat deze vol met films die twee keer zo lang duren. Films zoals The Lord of The Rings, The Godfather en The Shawshank Redemption worden juistgeroemd om hun goede en uitgebreide verhaal.

Niemand die hierover klaagt.

But size does matter

Moraal van het verhaal is dat de ‘gouden regel’ onzin is. 

Als de extra lengte bijdraagt aan de kwaliteit van het verhaal, is dat geen enkel probleem. Dit geldt voor films, boeken en ook je curriculum vitae.

Ter illustratie: ik heb cv’s herschreven voor c-levelmanagers in de technologie-industrie die zoveel hadden gedaan en bereikt, dat ik vier pagina’s nodig had. Daarentegen zijn er ook genoeg gevallen waarbij één pagina meer dan voldoende was.

Mijn advies is om je geen zorgen te maken over de lengte van het curriculum vitae maar je vooral te richten op het overbrengen van een krachtige boodschap.

Hoe je die boodschap krachtig overbrengt, lees je in het cv-handboek

Hierin deel ik al mijn beste tips, trucs en methodes om zelf een geweldig cv op te stellen. Ook vind je in het boek diverse voorbeelden van zowel goede als slechte cv’s en een uitleg waarom dit zo is. 

Bekijk het boek hier!