• 0

Heb ik komend schooljaar weer een baan?

En weer ligt je lot in de handen van anderen. In de handen van het MT in dit geval. En het budget wat ze mogen besteden.

Ik kan me nog herinneren van de jaren die ik bij Avans Hogeschool heb gewerkt, dat het elk jaar spannend was voor de mensen met een jaarcontract. Spannend  of ze verlenging zouden krijgen van hun contract of wellicht een vast contract. Eigenlijk was er om de paar jaar wel een situatie waarin tijdelijke contracten niet verlengd werden.  Simpelweg omdat er bezuinigd moest worden. Nu weet ik hoe mijn collega’s met een jaarcontract zich voelden, ik zit nu in hetzelfde schuitje.

Hutje op de hei

Deze week gaat het MT de hei op om te bespreken hoe de formatie er voor volgend jaar uit kan en mag zien. Het was lang geleden voor mij dat ik een jaarcontract heb gekregen bij een baas. ‘Vroeger’ had je een maandje proeftijd en kreeg je je vaste aansteling. Eigenlijk heb ik bij Lokaal Totaal na lange tijd weer een keer twee contracten gekregen voordat het een vast contract werd. Maar ja, dat vaste contract stelt niets voor als het bij het bedrijf niet goed gaat, dan wordt je net zo goed buitengezet als iemand met een tijdelijk contract. Dat heeft mijn toenmalige baas overigens ook altijd gezegd, dat ze iemand met een vast contract die niet functioneerde net zo gemakkelijk naar huis zou sturen als iemand met een tijdelijk contract. Tja, inmiddels is zij zelf weg en met haar na een jaar nog veel meer mensen.

Spannende weken even voor mij, ik ben benieuwd. Mijn hoop is natuurlijk dat ik mag blijven en minstens voor het aantal uren wat ik nu heb, liever voor nog wat meer uren. Ik val in herhaling, maar dan kan ik mijn uitkering stopzetten en misschien voor mezelf beginnen.

Weer solliciteren

Onzekerheid over je baan houdt in dat je je ogen en oren weer open gaat en moet houden. Met andere woorden, ik was al voor een baan erbij aan het solliciteren, nu solliciteer ik ook weer op banen van maximaal 28 uur. Het laatste wat ik wil is terug naar een volledige uitkering, zowel financieel gezien als ook om weer zonder werk te komen zitten. En weet je, eigenlijk voelt dat gewoon niet goed omdat ik het zo goed naar mijn zin heb nu. Maar ik moet aan mijn eigen toekomst denken.

Gisteren heerlijk genoten van de zon en het tuinstel met een beschermende spray ingespoten. Een jaar geleden deed ik dat ook, alleen had ik toen nog geen baan rond deze tijd. Even kwam de herinnering naar boven dat ik een jaar geleden nog geen werk had en dat ik toen het tuinstel op een doordeweekse dag behandeld had. Zou ik terug willen naar vorig jaar? Nee, voor geen goud. Ik ben blij dat ik het nu financieel wat beter heb en ook dat ik uiteindelijk weer een baan heb gevonden, zelfs binnen een paar maanden. Werken is goed voor mij, ik zou niet altijd thuis willen zijn.

Dus wat wil ik, mijn baan houden! Aan het werk en de collega’s en aan hoe de collega’s over mij denken zal het niet liggen.

Geld… dat is het hete hangijzer. Ja, ook hier geldt: money makes the world go round!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *