• 0

Heb jij morgen iets te doen?

Een vriendin belt zomaar: “Heb jij vanavond iets te doen?” Ze doet me een voorstel waarvan ze hoopt dat ik er enthousiast over ben. Het is een voorstel om samen iets te gaan doen.

Maar nu de omgekeerde situatie. Je wilt dolgraag iets doen, liefst samen met anderen, maar je wordt niet zomaar gebeld. Je bent namelijk op zoek naar werk, naar dingen die gedaan moeten worden en waar je voor betaald krijgt. Je bent het zat om uit te slapen, op internet te surfen en voor de TV te zitten. Je wilt je weer nuttig voelen. Je vrienden hebben makkelijk praten. Zij hebben werk, voor zo lang het duurt, want het ziet er somber uit. Elke dag zijn er berichten over ontslagen, bij Ford in Genk, bij TNT, in de bouw en ga zo maar door. Ondertussen verandert er voor jou niets. Je zit thuis en elke dag op de bank is er één te veel.

Zoek het in de dingen waar jij energie uit haalt

Wat ga jij nu doen? In de put zitten, zelfmedelijden krijgen en solliciteren tot je een ons weegt? Één ding staat vast: met dit scenario help je jezelf niet. Je raakt van de regen in de drup.

Natuurlijk zie je het soms helemaal niet meer zitten en loop je te mopperen. Natuurlijk solliciteer je actief, maar werk vinden kost tijd. Je moet meer dan ooit bij solliciteren een lange adem hebben en een flinke dosis doorzettingsvermogen. De vraag is hoe houd je dat vol zonder dat je fatalistisch wordt en je motivatie verliest. Zoek het in dingen waar jij energie uit haalt. Voor de één zit dat in sporten, wandelen of fietsen. Voor de ander heeft bezig zijn met klussen, tuinieren, naaien, breien of dingen repareren een goed effect. Ook kun je energie halen uit iets nieuws leren, bijvoorbeeld je talenkennis aanvullen, je vaardigheden op de computer vergroten of leren timmeren.

Vorig jaar was ik in Suriname en las in de krant over de hoge werkloosheid. Ik vroeg er mensen naar, die me verbaasd aankeken en zeiden: “Werkloos?” niemand is hier echt werkloos, iedereen doet iets, we “hosselen”. Mensen die hosselen gaan met een taxi rijden, toeristen rondleiden, zelf kleding of eten maken en dat op straat verkopen. 

Eerst deed hij het vrijwillig, nu krijgt hij er voor betaald!

In Portugal sprak ik een leraar Engels, Amerikaan van huis uit. Hij was docent op een particuliere school en na acht jaar ontslagen. De school werd gesloten, omdat de financiering door de ouders onvoldoende was. “Een baan als docent zit er nu niet in”, zei hij, maar hij wilde hoe dan ook zijn zoon van tien een toekomst bieden. Hij wist veel van de natuur in de omgeving en bood aan om bij een naburige camping wandelingen te begeleiden. Eerst deed hij het vrijwillig, maar door de grote belangstelling krijgt hij er nu voor betaald. “Eigenlijk vind ik dit leuker dan lesgeven”, bekende hij me schoorvoetend. Ook had hij nagedacht wat mensen in zijn situatie in Amerika doen. Dat had hem op het idee gebracht hotdogs te gaan verkopen in de nabije stad. Hij nam zijn eigen spullen mee en zette die onder een grote parasol in het centrum. Het liep als een trein.

Maak van je hobby je werk! Dat helpt!