• 2

Heb jij stil gestaan bij het verlies van je baan?

Opeens krijg je te horen dat je ontslagen wordt. Misschien zag je het aankomen. Misschien had je werkgever het ontslag aangekondigd maar waren nog geen namen genoemd. Maar nu is het echt! Je hebt een brief gekregen waarin staat dat jij een van degene bent die per gestelde datum niet meer hoeft te komen werken. De klap komt meestal hard aan. Ondanks dat het niet makkelijk is zul je toch verder moeten. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Wat zijn de stappen die je kunt of moet zetten na ontslag?

Iedereen gaat anders om met ontslag

Vijf jaar geleden werd ik zelf ontslagen, samen met al mijn collega’s. Het was geen verrassing. We werden en bleven steeds goed geïnformeerd. Voor sommige collega’s  was het wél een verrassing en deze collega’s bleven tot op de laatste dag hopen dat hun ontslag niet door zou gaan. Hoewel heel duidelijke stappen werden gezet dat het werk echt afgelopen was en dat de stichting waar ik werkte werd overgenomen door een andere organisatie.

De manier waarop je omgaat met je ontslag heeft ook consequenties voor de stappen die je hierna zet. Zet je je over je ontslag heen en sta je open om verder te zoeken? Of blijf je hangen in je ontslag of doe je net alsof je niet ontslagen bent en steek je je kop in het zand? Dan zijn er ook nog mensen die denken dat ze zich over het ontslag heen zetten en gauw met de volgende stap verder gaan. Het lukt hen echter niet een baan te vinden. Er is niets goed of fout. De ene manier zal meer tijd en meer energie in beslag nemen dan de andere manier.

Welke stappen kan ik zetten na mijn ontslag?

Mijn advies is om stil te staan bij je ontslag<. Natuurlijk is dit een klap, ook al zie je dit aankomen. Het is een rouwproces waar je doorheen gaat en de een gaat hier sneller doorheen dan de ander.

  • Beleef de emoties die er zijn en die er komen. Accepteer je emoties en gevoelens en druk deze niet weg. Praat erover met anderen of schrijf je gevoelens op.
  • Neem afscheid van je werk, je collega’s. Ga bij jezelf na wat je nodig hebt om goed afscheid te nemen.
  • Laat je niet leiden door negatieve gedachten. Je maakt je waarschijnlijk zorgen maar negatieve gedachten helpen je niet.
  • Zie ontslag als een nieuwe kans om te doen wat je altijd al hebt willen doen. Onderzoek in hoeverre jouw dromen werkelijkheid kunnen worden.
  • Zorg dat je na je ontslag je dag- en nachtritme aanhoudt. Dat maakt het makkelijker om in het natuurlijke ritme te blijven. Je lichaam en geest reageren anders wanneer het dag- en nachtritme verstoord wordt.
  • Maak na verloop van tijd een stappenplan van de acties die je  kunt doen. Dan wordt het zichtbaar en concreet. Je werkgever kan hierin misschien ook iets betekenen in de vorm van een sociaal plan dat gemaakt is.

Ben jij wel eens ontslagen?

Ben jij wel eens (of onlangs) ontslagen? Zo ja, hoe ben je met je ontslag omgegaan? Deel je ervaringen in de comments en help anderen die misschien nu in dezelfde situatie zitten! Als je vragen hebt, dan kun je deze natuurlijk ook stellen.