• 0

HELP, IK HEB GEEN NETWERK !

“Ik heb geen netwerk.” Regelmatig krijg ik deze reactie als ik een loopbaancliënt confronteer met mijn visie op het vinden van werk. Die visie luidt kort en krachtig: “Werk vinden is netwerken!” Tien minuten later is de cliënt verbaasd over de omvang van zijn of haar netwerk, dat vrijwel altijd uit minstens 25 mensen bestaat. In deze blog geef ik enkele tips om jouw netwerk in kaart te brengen.

Tip 1: Met andere ogen kijken naar de mensen die je kent

Vaak hebben mensen slechts een beperkt beeld van de mensen die zij kennen. Daarom denken zij al gauw dat deze mensen niets voor hen kunnen betekenen op de route naar een baan. Die man waarmee je elke zaterdag langs de lijn staat, is “de vader van …..” De fietstechnicus die jouw fiets repareert, is vooral een uitstekende fietsenmaker. Die vrouw waarmee je op de verjaardag van jouw zus altijd gezellig zit te kletsen, is voor jou de vriendin van jouw zus.

Maar misschien is “de vader van” wel iemand die het werk doet dat jij graag zou willen doen, is de “fietsenmaker” bestuurslid van de ondernemersvereniging en heeft de “vriendin” een partner die werkt in de organisatie waar jij zou willen werken.

Conclusie: denk niet te snel dat iemand niets voor jou kan betekenen.

Tip 2: Maak een lijst met iedereen die je kent

Gedurende je hele leven leg je contacten. Soms zijn dat intensieve contacten, zoals met bijvoorbeeld familie of directe collega’s. Vaak ook zijn de contacten oppervlakkiger, zoals de net genoemde vader “langs de lijn.” Het is belangrijk om je te realiseren dat iedereen, op een enkele uitzondering na, in potentie iets voor jou kan betekenen. Alleen weet je nog niet op welke, vaak verrassend voor de hand liggende wijze.

Mijn advies is daarom om een zolang mogelijke lijst met namen aan te leggen. Liefst in een tabel in Word of Excel, zodat je ook bijzonderheden kunt opnemen en kunt bijhouden welke actie je hebt ondernomen en wat dat heeft opgeleverd. Dat zou kunnen op onderstaande wijze:

Naam

Adres

Telefoon

Mail

Prio

Relatie

Afspraak

Resultaat

Jan

 

 

 

A

Broer

6 juli

Brengt mij in contact met …….

Piet

 

 

 

A

Vader

 

 

Truus

 

 

 

B

Buurvrouw

 

 

Joke

 

 

 

C

Tennis

 

 

Klaas

 

 

 

B

Studie

 

 

Vraag je van te voren niet af of iemand wel iets zou kunnen betekenen. Daarmee voorkom je dat je op voorhand kansen laat liggen. Dat blijkt wel in het gesprek. Loop in ieder geval het volgende lijstje relatiemogelijkheden af: familie, vrienden, kennissen, buren en buurtgenoten, collega’s en ex-collega’s. Contacten van de sportvereniging, vrijwilligerswerk en hobby’s. Kennissen vanuit de kerk of andere ontmoetingsplaatsen, deelnemers van trainingen en cursussen, (oud)-studiegenoten. Contacten uit het mail-adressenboek, visitekaartjes, kerstkaartjes, ouders met wie je praat op het schoolplein, zakenpartners. Linkedin-connecties, Facebook-vrienden en Twitter-volgers. Als je de lijst af heb, dan kun je jouw contacten een prioriteit geven, zodat je enigszins gestructureerd kunt starten met netwerken.

Tip 3: Gebruik Linkedin

Ik ga ervan uit dat je een linkedin-profiel hebt en dat dit profiel krachtig en up-to-date is. Zo niet, dan is jouw eerste prioriteit om dit voor elkaar te maken.

Veel mensen op jouw contactenlijst hebben een linkedin-profiel. Nodig hen uit met een persoonlijke tekst. Bijvoorbeeld: “Wij hebben elkaar gesproken op het voetbalveld. Daarom wil ik graag met je linken. Ik ben de vader van ……. uit de B4.” Dit heeft een aantal voordelen. De belangrijkste: als de uitnodiging wordt geaccepteerd, dan heb jij toegang tot het volledige profiel van jouw contact EN kun je zien welke connecties deze persoon heeft. Dit kan jou helpen om de prioriteiten te bepalen in jouw contactenlijst. Bovendien ziet de ander dat je op zijn profiel hebt gekeken, waardoor hij kan weten dat je “beschikbaar” bent. Als je hem vervolgens benadert (persoonlijk, bellen dus!), heeft hij jou nog vers in het geheugen.

Realiseer je dat als je zelf 100 connecties hebt in Linkedin, dat je direct toegang hebt tot de naar schatting 20- tot 25-duizend connecties van jouw connecties.

Tip 4: Goed voorbereid de deur uit!

Bovenstaande activiteiten kun je allemaal van achter het bureau uitvoeren. De praktijk leert dat iemand pas echt verder komt als hij of zij persoonlijk contact zoekt met de mensen op de contactenlijst. Hoe je door het goed voorbereiden van een netwerkgesprek het rendement ervan kunt vergroten, behandel ik in mijn volgende blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *