• 0

Help! Ik moet op assessment!

Je mag blij zijn als je als sollicitant ‘enkel’ een sollicitatiegesprek hoeft te doen. Veel organisaties gebruiken namelijk een assessment om werknemers te beoordelen en te selecteren. Dat geldt echt niet alleen voor hogere managementfuncties. Assessments worden ingezet voor verschillende functies op verschillende niveaus: Capaciteitentests, persoonlijkheidsvragenlijsten, drijfverentests, praktijksimulaties, een groepsopdracht: allemaal onderdelen waarmee de adviseur of selecteur bepaalt of jij geschikt bent voor de functie. Assessments bestaan in allerlei soorten en maten maar bij elk assessment gelden een aantal basisprincipes:

1. Bereid je voor!

Zeker als je voor het eerst op assessment gaat, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Een goede voorbereiding kan je prestatie verhogen omdat je geoefend bent in sommige testen of omdat je weet wat je te wachten staat en dat minder onzeker maakt. Oefen met het maken van testen. Op internet zijn genoeg sites te vinden die gratis online capaciteitentests aanbieden, zoals op 123test.nl. Weet hoe de testen eruit zien, welke soorten je hebt en hoe je ernaar kunt kijken. Lees over het doen van een assessment zodat je weet hoe zo’n dag er ongeveer uitziet. Vraag anderen ernaar die al eerder een assessment gedaan hebben. Zorg ook dat je goed bent ingelezen in de functie waarvoor je op assessment gaat zodat je weet wat daar belangrijk in is.

2. Wees jezelf!

Doe jezelf geen geweld aan door je anders voor te doen dan je bent. Je hebt te maken met ervaren assessmentpsychologen die hier doorheen prikken. Uiteindelijk gaat het om de vraag of jij als persoon past in de functie waar je op getest wordt. Als dat niet zo is, zit je daar ook niet op je plek. Blijf dus dicht bij jezelf. Natuurlijk moet je op de assessmentdag zo veel mogelijk van jezelf laten zien, maar probeer een balans te vinden tussen jezelf blijven en jezelf profileren.

3. Ken jezelf!

Een gesprek met een adviseur of assessmentpsycholoog maakt vaak onderdeel uit van het assessment. Weet wat je wil, ken je sterke en je minder sterke kanten. Hier wordt, hoe standaard ook, altijd naar gevraagd. Bedenk ook voorbeelden die aangeven dat jij over bepaalde competenties beschikt die voor de functie van belang zijn. Zo kom je beslagen ten ijs en heb jij je tekst paraat als daarnaar gevraagd wordt.

4. Zorg dat je goed uitgerust bent

Een assessment kost de nodige energie, zorg er dus voor dat je goed uitgerust bent. Plan de dag of avond ervoor geen dingen die je uitputten. Neem een warm bad of warme douche en ga vroeg naar bed. De spanning die je hebt voor zo’n dag vraagt al veel van je, maar op de dag zelf word je ook behoorlijk aan het werk gezet. Dat is heel intensief. Wees je daar bewust van.

5. Kleed je naar de organisatie waar je wilt werken

Een representatief voorkomen is erg belangrijk, maar wel een die is aangepast op de organisatie waar je wilt werken. Zorg er tegelijkertijd voor dat je kleding aandoet waar jij je prettig in voelt. Als jij iets draagt waar je je niet lekker in voelt, dan is dat te zien. Zorg er dus voor dat je er netjes en verzorgd uitziet afgestemd op je wellicht nieuwe werkgever, maar blijf daarbij ook jezelf.

6. Kom op tijd!

Deze tip klinkt heel erg logisch, en dat is het eigenlijk ook, maar toch gebeurt het nog wel eens dat iemand te laat komt. Zorg er voor dat je op tijd bent! Neem een trein eerder dan je normaal zou doen, hou rekening met files en overstappen en zorg ervoor dat je op tijd opstaat. Leg eventueel de avond ervoor alles al klaar wat je mee moet nemen zodat je op de dag zelf daar niet meer over na hoeft te denken. Op die manier begin je de dag rustig en breng je jezelf of de planning van het assessmentbureau niet in de problemen.

7. Stel je open op

Tijdens het assessment wordt van jou verwacht dat je jezelf laat zien. Neem dus een open en actieve houding aan. Wees niet te afwachtend en durf vragen te stellen. De adviseur is geïnteresseerd in jou en wil juist zoveel mogelijk van jou zien. Durf jezelf dus ook te laten zien!

8. Laat je niet afschrikken

Laat je niet bang maken of maak je niet te zenuwachtig voor een assessment. Je hebt meerdere momenten om jezelf te laten zien. Als jij één onderdeel minder goed maakt, dan betekent dat niet meteen dat je wordt afgewezen. Misschien zitten er onderdelen tussen die niets te maken hebben met de functie of het bedrijf waar jij voor solliciteert, wees hier op voorbereid en ga daar gewoon in mee. Vraag uitleg als je iets niet begrijpt en maak je geen zorgen over de korte voorbereidingstijden en tijd bij de capaciteitentests. Dat hoort erbij en is expres gedaan. Je hoeft niet alles af te hebben, als je maar nauwkeurig en gestaag doorwerkt! Tot slot, probeer kalm te blijven bij alle onderdelen. Het heeft geen zin om je tussendoor af te vragen of het wel of niet goed gaat. Doe gewoon je uiterste best gedurende de dag, de feedback volgt later wel!

Een succesvol assessment

Als je al deze basisprincipes aanhoudt, ga jij goed voorbereid het assessment in! De belangrijkste regel van allemaal is eigenlijk: blijf jezelf en laat je niet gek maken! Als je je daaraan houdt, komt het in ieder geval op de dag zelf vast wel goed! Succes!

Tip van de redactie: bekijk de online cursus Zorgeloos op sollicitatiegesprek