fbpx
5 juni 2020

Algemene assessmenttips

assessment

De volgende woorden geven veel sollicitanten de kriebels: “Je moet op assessment.” Door een assessment af te nemen kunnen werkgevers beter beoordelen en selecteren. Ze kijken naar jouw manier van handelen door te letten op je vaardigheden en kwaliteiten. Op assessment moeten klinkt veel enger dan het daadwerkelijk is. Laat je niet gek maken met behulp van deze tips. 

Assessments worden ingezet voor verschillende functies op verschillende niveaus. Denk aan testen om je capaciteiten en drijfveren te meten, persoonlijkheidsvragenlijsten, praktijksimulaties en groepsopdrachten. Dit zijn allemaal onderdelen waarmee de adviseur of selecteur bepaalt of jij geschikt bent voor de functie.

Bij een assessment krijg je praktijkopdrachten die zijn afgestemd op de functie en het doel. Het bedrijf moet jou minstens een week van te voren laten weten als jij op assessment moet, zodat je je goed kunt voorbereiden. Assessments zijn namelijk goed te oefenen.

Voorbereiden

Zeker als je voor het eerst op assessment gaat, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Een goede voorbereiding kan je prestatie verhogen omdat je geoefend bent in sommige testen of omdat je weet wat je te wachten staat en dat minder onzeker maakt. Oefen met het maken van testen. Op internet zijn genoeg sites te vinden die gratis online testen aanbieden, zoals op 123test.nl. Weet hoe de testen eruit zien, welke soorten je hebt en hoe je ernaar kunt kijken. Vraag anderen die al eerder een assessment hebben gedaan naar hun ervaringen. Zorg dat je goed bent ingelezen in de functie waarvoor je op assessment gaat zodat je weet wat belangrijk is.

Wees jezelf!

Doe je door de zenuwen niet anders voor dan je bent. Je hebt te maken met ervaren assessoren die dit veel vaker doen en hier doorheen prikken. Uiteindelijk gaat het om de vraag of jij als persoon past in de functie waar je op getest wordt. Als dat niet zo is, zit je daar ook niet op je plek. Blijf dus dicht bij jezelf. Natuurlijk moet je op de assessmentdag zo veel mogelijk van jezelf laten zien, maar probeer een balans te vinden tussen jezelf blijven en jezelf profileren.

Zorg dat je goed uitgerust bent

Een assessment kost de nodige energie, zorg er dus voor dat je goed uitgerust bent. Plan de dag of avond ervoor geen dingen die je uitputten. Neem een warm bad of warme douche en ga vroeg naar bed. De spanning die je hebt voor zo’n dag vraagt al veel van je, maar op de dag zelf word je ook behoorlijk aan het werk gezet. Dat is heel intensief. Wees je daar bewust van.

Op tijd komen

Deze tip klinkt heel erg logisch, en dat is het eigenlijk ook, maar toch gebeurt het nog wel eens dat iemand te laat komt. Zorg er voor dat je op tijd bent! Neem een trein eerder dan je normaal zou doen, houd rekening met files en overstappen en zorg ervoor dat je op tijd opstaat. Leg de avond voor het assessment alles al klaar wat je nodig hebt, zodat je daar op de dag zelf niet meer over na hoeft te denken. Op deze manier begin je je dag rustig en ervaar je geen onnodige stress.

Zenuwen

Laat je ten slotte niet te bang maken door het woord ‘assessment’. Het klinkt misschien heel eng, maar laat je niet gek maken. Je hebt meerdere momenten om jezelf te laten zien. Als jij één onderdeel minder goed maakt, dan betekent dat niet meteen dat je wordt afgewezen. Misschien zitten er onderdelen tussen die niets te maken hebben met de functie of het bedrijf waar jij voor solliciteert, wees hier op voorbereid en ga daar gewoon in mee. Vraag uitleg als je iets niet begrijpt en maak je geen zorgen over de korte voorbereidingstijden en tijd bij de capaciteitentests. Dat hoort erbij en is expres gedaan. Je hoeft niet alles af te hebben, als je maar nauwkeurig en gestaag doorwerkt! Tot slot, probeer kalm te blijven bij alle onderdelen. Het heeft geen zin om je tussendoor af te vragen of het wel of niet goed gaat. Doe gewoon je uiterste best gedurende de dag, de feedback volgt later wel!

Een succesvol assessment

De belangrijkste regel van allemaal is eigenlijk: blijf jezelf en laat je niet gek maken! Als je je daaraan houdt, komt het in ieder geval op de dag zelf vast wel goed. Succes!

Meer lezen

Er zijn vele verschillende soorten assessments. Klik op de onderstaande links om meer te weten te komen over een specifiek assessmentonderdeel.

Wil je meer lezen over wat een assessment precies is, waarom werkgevers ze houden en hoe je wordt beoordeeld? Klik dan op deze link!